Skocz do zawartości

Mój BIAB brew in a bag


rpaloha

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie chciałem pokazać wam garnek którego używam z powodzeniem od listopada 2013.

Jest to jak widać garnek zanurzony w kegu garnek 20l nierdzewka, w kegu 2 grzałki 1,5kw, termometr wszystko połączone do sterownika. Zasada prosta wodę z nad grzałek przepompowuje ma młóto. Sterownik ustawiony na 4 przerwy, jest programowany do 5 przerw, u mnie to 55c-20" 67c-30" 72c-20" i 78c-10|". Woda do wysładzania jest całkowitą przeznaczoną na daną warkę, którą pompuje przez cały czas zacierania. Podnoszę garnek i gotuję brzeczkę, do 100c używam 2x1,5kw potem 1 grzałkę wyłączam. Urządzenie łatwe do wykonania, nie potrzeba spawać, rurka miedziana parę kolanek, pompka do wody ciepłej od chińczyka na 12v choć była za wydajna i zmieniłem zasilacz na 6v. Jeśli macie jakieś pytania chętnie odpowiem.

Pozdrawiam 3majcie się.

post-4951-0-21842500-1407424872_thumb.jpg

post-4951-0-52038800-1407424875_thumb.jpg

post-4951-0-69640200-1407424878_thumb.jpg

post-4951-0-49392000-1407424881_thumb.jpg

post-4951-0-61139100-1407424884_thumb.jpg

post-4951-0-60122900-1407424887_thumb.jpg

post-4951-0-62619700-1407424890_thumb.jpg

post-4951-0-71336500-1407424893_thumb.jpg

post-4951-0-20162000-1407424896_thumb.jpg

post-4951-0-00557200-1407424899_thumb.jpg

post-4951-0-43324600-1407424931_thumb.jpg

post-4951-0-74123100-1407424934_thumb.jpg

post-4951-0-93396400-1407424937_thumb.jpg

post-4951-0-60338700-1407424942_thumb.jpg

post-4951-0-48831300-1407424945_thumb.jpg

post-4951-0-13517800-1407424948_thumb.jpg

post-4951-0-17296200-1407424951_thumb.jpg

post-4951-0-75344700-1407424953_thumb.jpg

post-4951-0-71040100-1407424956_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydajność ok.75% odnośnie czasu to już kwestia zacierania ilość przerw, 2 grzałki to 1stopien na 40sec ok 12min od wygrzewu do zagotowania, sumując ok 2h+1h gotowanie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proste i fajne :)

A nie miałeś problemów z przytykaniem się podczas zacierania a w szczególności piw pszenicznych ? Bo w garnku w dnie naciąłeś ot fory podłużne.

Podczas zacierania jak wszystko krąży to mieszasz zacier w garnku ?

Na tym sprzęcie jakie zrobiłeś najmocniejsze piwo czyli jakie Blg przed fermentacją ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ interesuje mnie kupno czegoś podobnego, również bardzo ciekawi mnie kwestia ewentualnych problemów z piwami pszenicznymi i ogólnie zasypami mogącymi zatykać urządzenie. Czy miałeś takie trudności, a jeśli tak, to jak sobie z nimi radziłeś. Pytanie o największe Blg też jest interesujące - czy dałoby radę uwarzyć np. barley wine?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak zaczynałem próbowałem mieszać młóto wtedy wszystko się zapychało koszmar, teraz nie dotykam wsypuje śrut i samo idzie, robiłem wita balem się, zmniejszyłem obieg wody zaworem bez problemu, trzeba patrzeć żeby wody nie wypompować z nad grzałek, u mnie wywali korki, ale może przepalić grzałkę. Najgęstsza brzeczka była 1.072 to 18blg ale nie robię takich piw.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 rok później...

podbiję temat, bo mnie zainteresowała ta konstrukcja, nie wiem, czy autor tu zagląda, ale może ktoś z forumowiczów będzie umiał mi podpowiedzieć,

 

mianowicie chodzi mi o pompę, która miałaby przetłaczać brzeczkę, bez młóta, i znalazłem kilka pomp do wody 12v na aliexpress, ale jest tam różna ilość przetłaczania wody, od 150 l/h poprzez 600l/h do 1000l/h. Nie potrafię sobie wyobrazić ilości potrzebnego przepływu do sposobu zacierania z pierwszego postu. Może ktoś ma podobny system i podpowie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja bym nie patrzył na Twoim miejscu na to co piszą chińczyki, bo przy tej samej pompie potrafią napisać 2m słupa wody jak i 10m tak samo z przepływem. Ja mam taka czarną na 12V i działa dobrze, do tego mam regulator PWM do regulacji, przy początku trzeba zmniejszać bo ciężko przelatuje i za mocno zasysa. Kolega ma jedną na 24V i aż takiej róznicy nie widzę z wydajności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do tego mam regulator PWM do regulacji, przy początku trzeba zmniejszać bo ciężko przelatuje i za mocno zasysa.

 

a mógłbyś mi jeszcze podlinkować jakiś regulator PWM, taki już gotowy do użycia, bo ja na elektronice to się nie znam za bardzo? i czy podłączenie takowego to kolejny zasilacz 12v?

 

I pytanko, czy przepływ można również tłumić ręcznie kranem, czy to raczej niezdrowe dla pompy?

Edytowane przez eresz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lepije PWM sterowac

tutaj przykladowy link http://www.ebay.com/itm/PWM-DC-6V-12V-24V-28V-3A-Motor-Speed-Control-Switch-Controller-/331749125193?hash=item4d3dc9ec49:g:PzwAAOSwNSxVAnlB

znajdizesz tez drozej na allegro i moze taniej na aliexpress

 

nic nie musisz dodatkowo podlaczac, zasilacz do PWM i od PWM do pompy od razu, to taka jakby przejsciowka. Krecac regulujesz prace pompy. To lepiej niz kranem.

 

Mam tez taki regulator na 20A ostatnio zamowilem do mieszadla, ale do takiej malej pompki ten mniejszy w zupelnosci starcza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lepije PWM sterowac

tutaj przykladowy link http://www.ebay.com/itm/PWM-DC-6V-12V-24V-28V-3A-Motor-Speed-Control-Switch-Controller-/331749125193?hash=item4d3dc9ec49:g:PzwAAOSwNSxVAnlB

znajdizesz tez drozej na allegro i moze taniej na aliexpress

 

nic nie musisz dodatkowo podlaczac, zasilacz do PWM i od PWM do pompy od razu, to taka jakby przejsciowka. Krecac regulujesz prace pompy. To lepiej niz kranem.

 

Mam tez taki regulator na 20A ostatnio zamowilem do mieszadla, ale do takiej malej pompki ten mniejszy w zupelnosci starcza

 

wielkie dzięki, plusik dla Ciebie za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

W końcu znalazłem czas, żeby złożyć zestaw podobny do autora wątku.
Pojechałem po taniości, żadnego wiercenia, wlewam 30 l wody i suche słody do fermentora, woda podgrzewana gazem jest zaciągana przez pompkę do ponacinanego fermentora. A ja siedzę sobie jak król i regulatorem PWM (dzięki Gwynbleidd) kontroluje ssanie pompki jak widzę że poziom wody rośnie.
Cały luksus polega na braku wysładzania, czasowo zacieranie 1h w 68C i 10 min w 76C z chmieleniem wyszło 3,5h. Następnym razem dodam grzałkę nurkową do podgrzewania wody, to jeszcze urwę z 15 min.

 

edit: post i zdjęcia pisane z komórki, głupie się poprzekręcały, sorki...

post-3285-0-77064900-1499352809_thumb.jpg

post-3285-0-30038800-1499352856_thumb.jpg

post-3285-0-16431000-1499352914_thumb.jpg

post-3285-0-00347900-1499352971_thumb.jpg

post-3285-0-09656600-1499353018_thumb.jpg

post-3285-0-21452300-1499353057_thumb.jpg

post-3285-0-35414500-1499353098_thumb.jpg

Edytowane przez eresz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Macie jakieś zabezpieczenie aby dna nie osuszyć? Czy po prostu siedzicie i pilnujecie cały czas?

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

podgrzewam gazem, tak więc muszę siedzieć i pilnować temp., a do tego regulator PWM, jak widzę, że w fermentorze na górze rośnie (albo spada) poziom wody

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja to mam garnek elektryczny ala Lidl. Wiec myślałem nad stc1000 do kontroli temperatury. Teoretycznie garnek nie powinien się spalić gdyż kranik jest parę centymetrów nad dnem - ale przy tak małej objętości płynu grzałka może zbyt szybko grzać. Problemem raczej nie powinna być możliwość wyłania się płynu z fermentora gdyż ma on większą objętość niż garnek - więc nie potrzeba instalować rurki przelewowej tak jak to jest np w Coobrze.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cały luksus polega na braku wysładzania

 

Chyba tego nigdy nie zrozumiem w BIAB-ie. Przecież młóto po takim zacieraniu jest całe nasiąknięte cukrami, dlaczego więc nie chcieć tego wysłodzić?   :eusathink:  

Jaką masz wydajność na swoim sprzęcie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego więc nie chcieć tego wysłodzić

 

Czas, czas, czas. Druga sprawa, podobno piwa bez wysładzania chodzą lepsze. Było kilka artykułów w BYO o tym. Sam oczywiście nie wyobrażam sobie warzenia BIAB (serce boli na samą myśl, że miałbym wyrzucić tyle dobra), ale rozumiem innych, może jak urodzą mi się dzieci też o tym pomyślę :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cały luksus polega na braku wysładzania

 

Chyba tego nigdy nie zrozumiem w BIAB-ie. Przecież młóto po takim zacieraniu jest całe nasiąknięte cukrami, dlaczego więc nie chcieć tego wysłodzić?   :eusathink:  

Jaką masz wydajność na swoim sprzęcie?

 

wydajność średnia, z 4kg słodu wychodzi 20l piwa 10blg

 

ale pierwsza próba tragiczna, bo nie wiedziałem ile wody wlać na początek i wyszło 19l piwa 8,5 blg,każde następne już wyżej

 

 

mogę tylko dodać, że poprzednio warzyłem w lodówce i z wysładzaniem mi wychodziło podobnie, rzadko miałem 11blg, może czas zacząć sprawdzać ph wody i chemicznie ją ulepszać...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.