Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Przede wszystkim wina chmielu, parę razy wrzucałem citre i lubelski do brzeczki bardzo rozcieńczonej i otrzymywałem bardzo ładny aromat bez "kapusty" (jakoś nigdy nie przyszło mi to do głowy żeby wrzucać do wody). Po drugie woda, modyfikujesz ją? Przy chmieleniu ważne jest pH, gdzie w kranówie masz je około 7, natomiast brzeczka przed chmieleniem ma około 5,2-5,3. Po trzecie woda to nie brzeczka tam zachodzą inne procesy, odpowiedź dostałeś w pierwszych postach. Pytasz się po co gotować godzinę chmiel, a to podstawa, którą trzeba już doczytać na wiki. Nie wiem co ci też nie pasuje w wykresie Kto3 jak odpowiada on w większej części na twoje pytanie. Polecam też poczytać: https://byo.com/stor...--cool-brewings , https://byo.com/stor...r-hops��powinno rozjaśnić niektóre sprawy. Mnie zastanawia w jakim celu jest zadane to pytanie? Chcesz skrócić proces chmielenia tylko do dodania chmielu na aromat? Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Mnie zastanawia w jakim celu jest zadane to pytanie? W jakim celu udzielona jest ta odpowiedź? Idea forum. Chcesz skrócić proces chmielenia tylko do dodania chmielu na aromat? Nie bardziej mnie tu interesował fakt że po 8 min jest praktycznie max goryczy bo nie wierzę że z 5% po godzinie będzie jej więcej (w wodzie) a jak nawet to minimalne ilości. Co do kapusty to mam wrażenie że fakt gotowania był tu problemem tzn na początku przez pierwsze kilkanaście sek dawało normalnie willamette a potem zapach znika, dlatego przypuszczam że woda nie jest w stanie "zatrzymać" aromatu w brzeczce widocznie jakiś konkretny związek wiąże aromat. W każdym razie troche mnie to zmyliło i przy aromatyzowaniu tym razem chyba sobie flameout tylko zastosuje. Może masz stary chmiel Chmiel otworzony wczoraj na opakowaniu niby pisze 10-2015 i "na sucho" nic złego nie wyczuwam btw myślałem czy nie spróbować tak z mlekiem bo też ma białka i cukry ( inne oczywiście i w innych proporcjach, plus tłuszcz chociaż można na 0% ) ale te doświadczenia chyba zaczynają być głupkowate. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 ale te doświadczenia chyba zaczynają być głupkowate. sam to napisałeś jeśli już chcesz prowadzić jakieś doświadczenia w tej materii to chociaż zainwestuj w ekstrakt słodowy suchy, rozrabiaj do różnych stężeń i "ognia!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) W jakim celu udzielona jest ta odpowiedź? Idea forum. No dobra ale do czego dążysz z tym eksperymentem? Bo idziesz pod wiatr i dalej nic z tego nie wynika, chociaż ludzie już wytłumaczyli gdzie są błędy w doświadczeniu i podsunęli ci multum odpowiedzi na temat który cię frapuje... wystarczy je przeczytać, a nie pomijać i wyciągać tylko rzeczy które cię interesują i dopasować do teorii, nie na tym polegają eksperymenty i udowodnianie pewnych zależności. Mleko nic ci niezmienni w eksperymencie tyle że ci wykipi i upaprzesz sobie całą kuchenkę, do tego ma inne pH niż brzeczka i całkowicie inną strukturę.... Jak robisz taki eksperyment to dlaczego go nie zrobisz na brzeczce? Wtedy byłby to eksperyment efektywny, a nie jak sam napisałeś głupkowaty. Jak coś robić to porządnie, więc nie rozumiem twojej idei z której nic nie wynika. Uzyskanie brzeczki jest tak samo proste jak kupienie mleka, zbierz chmieliny po warzeniu wlej do pończochy albo gazy i przefiltruj je dostaniesz około 0,5-1 litra brzeczki do eksperymentów. Ogólnie żebyś zrozumiał ogromną różnicę pomiędzy ile składowych wpływa na piwo i skład brzeczki polecam ten artykuł przyswoić: http://www.wiki.piwo...zki_i_wydajność wyjaśnia on też dlaczego pH jest takie ważne, wiem że nie na temat chmielenia, ale pokazuje jak wygląda dobry eksperyment. Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez Undeath MagicznyJanusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się