pachura Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Cześć, Na stronie Browamatora znalazłem taką instrukcję przeprowadzania rehydratacji S-04: 1. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27 C ± 3 C, wziętej w ilości około 10-krotnie większej niż masa drożdży. 2. Po przekształceniu się drożdży w postać kremu (co zabiera 15-30 minut), łagodnie mieszać przez następne 30 minut. 3. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego. Dziwna sprawa z tym łagodnym mieszaniem przez 30 minut - nigdzie nie widziałem takich zaleceń? Niektórzy wręcz wyraźnie radzą "NIE MIESZAĆ" (a co dopiero przez 30 minut...) Z drugiej strony, jak niby takie mieszanie mogłoby zaszkodzić drożdżom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Dziwna sprawa z tym łagodnym mieszaniem przez 30 minut - nigdzie nie widziałem takich zaleceń? Zgodnie z zaleceniami producenta: http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SFA_S04_PL.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 ja mieszam po wsypaniu drożdży do wody, a potem jak się już zrobi kremik to też jeszcze parę razy przemieszam przed wlaniem do wiadra. zawsze jest OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Grunt żeby nie było pozlepianych grudek w kremiku drożdżowym. Mieszanie nie zaszkodzi tym twardzielom Edytowane 2 Września 2014 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Mieszanie nie zaszkodzi tym twardzielą Jeśli miał Kolega na myśli "twardzieli", to powinno być - "twardzielom". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Wsypuję do wody jak brzeczka kończy się chłodzić, moczą się z półgodziny (w tym czasie whirpool, opadnięcie osadów, zlanie do fermentatora). Potem zazwyczaj ja napowietrzam brzeczkę, a małżonka w tym czasie delikatnie miesza drożdże. Na pewno nie 30 minut, raczej 5, głównie dlatego żeby nie nałapały zbyt dużo syfów z powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 A nie myślałeś aby brzeczkę napowietrzać już z zadanymi drożdżami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Jeśli miał Kolega na myśli "twardzieli", to powinno być - "twardzielom". ale gafa, już poprawione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 A nie myślałeś aby brzeczkę napowietrzać już z zadanymi drożdżami Myślałem, ale i tak po ostrym kołysaniu przemywam jeszcze na szybko krawędzie fermentatora i pokrywę nadwęglanem. Wtedy lecą też drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się