Skocz do zawartości

Mieszanie drożdży przy rehydratacji?


pachura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Na stronie Browamatora znalazłem taką instrukcję przeprowadzania rehydratacji S-04:

 

1. Rozsypać suche drożdże na powierzchnię sterylnej wody lub brzeczki o temp. 27 C ± 3 C, wziętej w ilości około 10-krotnie większej niż masa drożdży.

 

2. Po przekształceniu się drożdży w postać kremu (co zabiera 15-30 minut), łagodnie mieszać przez następne 30 minut.

 

3. Następnie dozować otrzymany krem do zbiornika fermentacyjnego.

 

Dziwna sprawa z tym łagodnym mieszaniem przez 30 minut - nigdzie nie widziałem takich zaleceń? Niektórzy wręcz wyraźnie radzą "NIE MIESZAĆ" (a co dopiero przez 30 minut...) Z drugiej strony, jak niby takie mieszanie mogłoby zaszkodzić drożdżom?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wsypuję do wody jak brzeczka kończy się chłodzić, moczą się z półgodziny (w tym czasie whirpool, opadnięcie osadów, zlanie do fermentatora). Potem zazwyczaj ja napowietrzam brzeczkę, a małżonka w tym czasie delikatnie miesza drożdże. Na pewno nie 30 minut, raczej 5, głównie dlatego żeby nie nałapały zbyt dużo syfów z powietrza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie myślałeś aby brzeczkę napowietrzać już z zadanymi drożdżami ;)

Myślałem, ale i tak po ostrym kołysaniu przemywam jeszcze na szybko krawędzie fermentatora i pokrywę nadwęglanem. Wtedy lecą też drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.