Mat7 Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Pytanie odnoście refermentacji: Od 3 miesięcy stoi w piwniczce na cichej pełny fermentor stouta. Z okazji nowego sezonu pasowało by to rozlać i dać trochę świeżych drożdży w celu nagazowania, lecz w lodówce pozostały tylko drożdże Gozdawa do pszenicy. Czy mogę je dać bez uzyskania niechcianych aromatów, a jeśli tak to ile na 25 litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Nic nie dodawaj, rozlej, daj standardową ilość surowca do refermtancji i w końcu się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 Nie ma pewności, że nowe drożdże nie dojedzą po starych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 A jak piwo ma 20 blg i stoi 3 miesiące na cichej. To na pewno wystarczy dodać glukozę do refermentacji ? I piwo się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Moje 20 blg po pół roku bez świeżych drożdży nagazowało się nawet więcej niż trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Nie wiem jak zachowają się konkretne piwne szczepy. Ale butelka wina nawet 14% potrafi zacząć pracować po 3 latach po dodaniu cukru i nie jest to jakiś wielki wyczyn. To moje doświadczenia osobiste. Czytałem że taki proces występował nawet w 30 letnich butelkach wina. A jak pisałem już tu w jakimś wątku, oglądałem program w TV gdzie odtwarzali piwo z drożdży znalezionych w jakiejś Azteckiej świątyni, drożdże pochodziły z skamielin pozostałych po produkcji tamtejszego piwa - podawano to piwo ochotnikom składanym w ofierze, gdy tracili ochotę oddać życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Nie wiem jak zachowają się konkretne piwne szczepy. Ale butelka wina nawet 14% potrafi zacząć pracować po 3 latach po dodaniu cukru i nie jest to jakiś wielki wyczyn. To moje doświadczenia osobiste. Czytałem że taki proces występował nawet w 30 letnich butelkach wina. A jak pisałem już tu w jakimś wątku, oglądałem program w TV gdzie odtwarzali piwo z drożdży znalezionych w jakiejś Azteckiej świątyni, drożdże pochodziły z skamielin pozostałych po produkcji tamtejszego piwa - podawano to piwo ochotnikom składanym w ofierze, gdy tracili ochotę oddać życie. Urzekła mnie ta historia, moje portery po 3 miesiącach fermentacji nagazowały sie w butelkach bez dodatku drożdży do refermentacji tabacznik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrno Opublikowano 15 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2020 Pils na cichej pół roku! Po zadaniu cukru do refermentacji M-84 ruszyły aż miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi