Gorsag Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) Po raz kolejny mój mały browar domowy przeszedł problemy, tym razem ze względu na przeprowadzkę. Na szczęście po przeprowadzce mam zdecydowanie więcej miejsca, co przełoży się na zmianę technologii tworzenia przepisów: mam zamiar zacząć zamawiać słody i testować receptury inne niż z "gotowych zestawów" od TB. Niestety na to trzeba jeszcze poczekać, bo będę musiał nabyć śrutownik - no i najpierw muszę się tu trochę urządzić. Oprócz tego jestem zmuszony do zmiany źródła energii z kuchenki gazowej na taboret gazowy, z czego jestem bardzo zadowolony, bo ten gaz w blokach chrzcili na potęgę (nie mogłem zagotować brzeczki!). Tak więc taboret+dodatki już są w drodze. Po przeprowadzce w rejony wiejskie spodziewam się komplikacji z wodą. Gdynia ma jednak bardzo dobre ujęcia wody pitnej, więc właściwie absolutnie nie przejmowałem/zajmowałem się sprawą profilu wody. Tutaj może być różnie, mam nadzieję, że nie będzie tragedii... W ostateczności trzeba będzie sięgnąć po wodę ze sklepów. W jakich sklepach dostanę taką, która się nada?Browar iXnay wznawia pracę Edytowane 4 Lipca 2016 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 6 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 (edytowane) #15 Grodziskie 8°BLG - 06.07.2016 Pierwsza warka po długiej przerwie i w nowym miejscu zamieszkania, stąd trochę "szałowo" to wszystko wyszło. Duży gar (60L) przy gotowaniu odparowuje niesamowite ilości wody, będę musiał dolewać w trakcie gotowania, i to tak ze 4-5 litrów. Ale to dlatego że jest szerszy, niż wyższy - to był błąd w zakupie. Z dzisiejszego warzenia kilka ważnych kwestii, które będę musiał zmodyfikować przed kolejnymi warkami, niemniej trzymam kciuki za to, żeby ta się udała Skład: Słód wędzony bestmalz – 1,3 kg Słód pszeniczny – 0,8 kg Słód pilzneński – 0,4 kgZacieranie: 12l wody do zacierania 63°C - 35min 72°C - 30min 78°C - 10min (mashout)Wysładzanie: ok 16l wody 80°C, do uzyskania 24l brzeczkiGotowanie: 60 minChmielenie: 60 min – 30g Lomik 20 min – 20g LomikInne: brakDrożdże: Fermentis S-33 11,5g Drożdże zadane w 22°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 8°BLG. Fermentacja burzliwa: 06.07.2016 - 11.08.2016 Butelkowanie: 11.08.2016 - 2°BLG - 42 butelek 0,5l - 129g cukru Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 25.08.2016 Edytowane 19 Października 2017 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 (edytowane) #16 Witbier 11°BLG - 29.08.2016Skład:Słód heidelberg – 2 kgSłód pszeniczny – 0,5 kgPszenica – 1 kgPłatki owsiane – 0,2 kgZacieranie:12l wody do zacierania52°C - 20min63°C - 60min72°C - 25min78°C - 10min (mashout)Wysładzanie:ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczkiGotowanie:60 minChmielenie:60 min – 30g LubelskiInne:10 min – 15g Curacao10 min – 15g Kolendra10 min – 15g Skórka pomarańczy (tarta)Drożdże:Fermentis S-33 11,5gDrożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 11°BLG.Fermentacja burzliwa: 29.08.2016 -26.10.2016 Butelkowanie: 26.10.2016 - 2°BLG - 43 butelek 0,5l - 150g cukruPrzypuszczalny termin pierwszej degustacji: 09.11.2016 Edytowane 26 Października 2016 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Konieczna będzie zmiana kapslownicy, ta którą mam obcina szyjki butelek. Zaczęło się od 1 na warkę, teraz to już kilka. Dlatego przy następnym zamówieniu surowców będę musiał zainwestować w stołową. Oprócz tego walczę z programami wspierającymi piwowarstwo I cały czas zastanawiam się nad zakupem BeerSmitha. Na razie jeszcze zestawik, bo leżał i czekał na chłodniejsze dni. #17 Żytnie 12°BLG - 19.10.2017Skład: Słód żytni – 2 kg Słód monachijski – 0,5 kg Słód pale ale – 1 kg Słód żytni karmelowy – 0,2 kgZacieranie: 13l wody do zacierania 52°C - 10min 63°C - 30min 72°C - 40min 78°C - 5min (mashout)Wysładzanie: ok 14l wody 78°C, do uzyskania 23l brzeczkiGotowanie: 70 minChmielenie: 60 min – 25g Lubelski 10 min – 10g LubelskiInne: <brak>Drożdże: Fermentis WB-06 11,5g Drożdże zadane w 24°C, do fermentacji trafiło 21l brzeczki 12°BLG. Fermentacja burzliwa: 19.10.2017 -02.11.2017 Butelkowanie: <brak> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 19 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 greta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 19 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2017 Tak, Greta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 greta mi rozwala srednio 2 butelki na 40...ale najgorsza jest ta nie pewność przy butelkowaniu, straszny stress Dnia 20.10.2017 o 00:35, Gorsag napisał: Tak, Greta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 greta mi rozwala srednio 2 butelki na 40...ale najgorsza jest ta nie pewność przy butelkowaniu, straszny stress Rozwiązaniem problemów jest Eterna. Tania i skuteczna.Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 7 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Dnia 24.10.2017 o 21:27, kouczan napisał: Rozwiązaniem problemów jest Eterna. Tania i skuteczna. Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu Tapatalka W moim przypadku padło na Grifo HD. Po Grecie nie chciało mi się już eksperymentować z kapslownicą opierającą swoje działanie na trzymaniu szyjki butelki. Zresztą po opiniach patrząc to chyba najlepszy wybór, a nie jest aż tak droga. No i wczoraj doszła do mnie Grifo HD. Robi dobre wrażenie solidności Mechanizm prosty, czyli - mam nadzieję - wieczny. Już nie mogę się doczekać kapslowania, żeby ją przetestować Pewnie pod koniec tygodnia zakapsluję żytnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2017 Rozwiązaniem problemów jest Eterna. Tania i skuteczna.Wysłane z mojego Lenovo A6020a46 przy użyciu TapatalkaZacząłem od eterny a i tak skończyłem na grifo. Eterna zaczęła mi się zacinać.Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) #18 Witbier 11°BLG - 02.02.2020Skład: Słód heidelberg – 2 kg Słód pszeniczny – 0,5 kg Pszenica – 1 kg Płatki owsiane – 0,2 kgZacieranie: 13l wody do zacierania 52°C - 20min 63°C - 60min 72°C - 25min 78°C - 10min (mashout)Wysładzanie: ok 15l wody 78°C, do uzyskania ok 23l brzeczkiGotowanie: 60 minChmielenie: 60 min – 30g LubelskiInne: 15 min – 20g Skórka pomarańczy (tarta) 15 min – 15g Skórka cytryny (tarta) 10 min – 15g Curacao 10 min – 15g KolendraDrożdże: Belgian Wit M21 Mangrove Jack's 10g Drożdże zadane w 23°C, do fermentacji trafiło 20l brzeczki 11°BLG. Fermentacja burzliwa: 02.02.2020 - 22.02.2020 r. Butelkowanie: 22.02.2020 - nie mierzyłem°BLG - 42 butelek 0,5l - 150 g cukru Po otwarciu fermentora przyuważyłem małe białe coś na wierzchu piwa, jest chyba delikatna infekcja. Zobaczymy czy i jak się objawi po nagazowaniu. Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: 07.03.2020r. Edytowane 22 Lutego 2020 przez Gorsag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gorsag Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 #19 Witbier 11°BLG - 09.02.2020Skład: Słód heidelberg – 2 kg Słód pszeniczny – 0,5 kg Pszenica – 1 kg Płatki owsiane – 0,2 kgZacieranie: 14l wody do zacierania 52°C - 25min 63°C - 60min 72°C - 30min 78°C - 10min (mashout)Wysładzanie: ok 14l wody 78°C, do uzyskania ok 23l brzeczkiGotowanie: 60 minChmielenie: 60 min – 30g LubelskiInne: 10 min – 49,5g Skórka pomarańczy (tarta) 10 min – 15g Curacao 10 min – 15g KolendraDrożdże: Wyeast 3944 Belgian Witbier Drożdże zadane w 22°C, do fermentacji trafiło 20,5l brzeczki 10,5°BLG. Fermentacja burzliwa: 09.02.2020 -.... Butelkowanie: ....2020 - ...°BLG - ...butelek 0,5l - ...g cukru Przypuszczalny termin pierwszej degustacji: ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się