waluss Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Witam, zacznę od tego, że mam na imię Radek i będzie to moja 3 warka. Chciałbym zapytać czy zasyp i chmiele jakie wybrałem do kolejnej warki, nie będą się gryzły w kotle no i w jaki sposób te surowce "zapodawać". Słody: Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 3,5kg Carapils ® 2,5-6,5 EBC Weyermann 1 kg Crystal 150 EBC Castle 0.2 kg @EDIT był 1kg Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann 0,2 kg Chmiele: Magnum 12.5%AA - 50g Centennial 10.2% AA - 50g Hallertauer Mittelfruh 2.9% AA - 50g Safale US-05 Czy te słody wsypać wszystkie od razu ? Jak chmielić ? Cały Magnum na 90 minut, 2/3 Centenniala w połowie, Hallertauera pod koniec 25g, a resztę na zimno ? Pozdrawiam. Edytowane 7 Września 2014 przez waluss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) 1 kg Crystal 150 do pale ale to albo pomyłka (0,1 kg) albo słaby pomysł - będzie zbyt ciemne na American India Pale Ale. Generalnie udział niemal połowy słodów karmelowych w zasypie oznacza dłuższe układanie się piwa (w czasie którego zanikać będą aromaty chmielowe ważne dla tego stylu) oraz jego ogólny ciężar. Co do chmielenia, to mało amerykańskie na American India Pale Ale. O chmieleniu APA i AIPA w ostatnim czasie były aktywne przynajmniej dwa wątki, w tym fenomenalny "Słodkie ciasteczka i pomarańcza" rzuć w nim okiem szczególnie na posty Dagome Edytowane 7 Września 2014 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Słodów karmelowych to się daje max 5-10% i to jasnych. Ty masz 40%, w tym dość ciemny Crystal. Chmielenie to zawsze sprawa bardzo indywidualna, ale jedyna Ameryka w tym przepisie to 50g Centenniala, wiec niewiele. Zdrowym kompromisem wydaje się około 150g aromatycznych amerykańców na standardową warkę. EDIT: Jak się bierzesz za komponowanie własnych piw, to dobrym pomysłem jest wcześniejsze przejrzenie w danym stylu 5-10 receptur innych piwowarów. Edytowane 7 Września 2014 przez adamsky Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) Po prostu w takich ilościach sklep sprzedaje surowce, dlatego pytam o proporcje A w jakiej ilości byłoby rozsądne użyć tego crystal ? 0.2kg, 0.3kg ? Co by dało 10%. Rzeczywiście przesadziłem z tym American. Edytowane 7 Września 2014 przez waluss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 chmiele sprzedają po 50g a nie ma po 100? 50g magnum jak dasz na początku może być za dużo,kto co lubi polecał bym zrobić pod jakąś recepturę że by później nie pić tego z przymusu i się krzywić z tymi chmielami w AIPA to tez nie jest tak że musi być tego dojeb... garściami bardziej bym zwrócił uwagę na drożdże (ilość,kondycja)i temperaturę fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 chmiele sprzedają po 50g a nie ma po 100? 50g magnum jak dasz na początku może być za dużo,kto co lubi polecał bym zrobić pod jakąś recepturę że by później nie pić tego z przymusu i się krzywić z tymi chmielami w AIPA to tez nie jest tak że musi być tego dojeb... garściami bardziej bym zwrócił uwagę na drożdże (ilość,kondycja)i temperaturę fermentacji Zmieniłem w kalkulatorze na 25g z każdego z nich i wychodzi 70 IBU I to będzie rozsądne, dzięki kolego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 lepiej zrobić delikatniej chmielone bo jak zrobi się mocno wytrawne i nie będzie kontry ze słodowości to goryczka może być nieprzyjemna jak by co herbatki chmielowej zawsze możesz zrobić i dodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Polecam przy ustalaniu porządku chmielenia zerknąć na ten artykuł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) lepiej zrobić delikatniej chmielone bo jak zrobi się mocno wytrawne i nie będzie kontry ze słodowości to goryczka może być nieprzyjemna jak by co herbatki chmielowej zawsze możesz zrobić i dodać A co sądzisz o użyciu 4.5kg pale ale ? Wg kalkulatora daje to 7% abv i 62 ibu. Polecam przy ustalaniu porządku chmielenia zerknąć na ten artykuł. Podziękował, niezły kawałek wiedzy do wchłonięcia Edytowane 7 Września 2014 przez waluss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 A co sądzisz o użyciu 4.5kg pale ale ? Wg kalkulatora daje to 7% abv i 62 ibu. wszystko zależy od wydajności czy chcesz robić do objętości czy do założonego Blg? najlepiej jak już gotujesz przed chmieleniem policzyć sobie ilość chmieli bo czasami różnie może wyjść ,a tak jak wiesz że w garze masz np.22L 16blg to po gotowaniu u mnie odparowuje z 2 L i Blg wzrasta wtedy tak o 1 mniej więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Nie lepiej kupić gotowy zestaw albo skorzystać z gotowej receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 (edytowane) A co sądzisz o użyciu 4.5kg pale ale ? Wg kalkulatora daje to 7% abv i 62 ibu. wszystko zależy od wydajności czy chcesz robić do objętości czy do założonego Blg? najlepiej jak już gotujesz przed chmieleniem policzyć sobie ilość chmieli bo czasami różnie może wyjść ,a tak jak wiesz że w garze masz np.22L 16blg to po gotowaniu u mnie odparowuje z 2 L i Blg wzrasta wtedy tak o 1 mniej więcej Do blg. Myślę że 16-17 spokojnie, zreszta jak będzie potrzeba to wyslodzi trochę bardziej i zasypie wg obliczeń. Edytowane 7 Września 2014 przez waluss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Nie lepiej kupić gotowy zestaw albo skorzystać z gotowej receptury? Można, a nawet wypada, ale myślę, że piwowarstwo powinno polegać na realizowaniu własnych pomysłów (taki geekowy dreszczyk emocji czy było warto ;-) ) sam fakt, że mogę powachac nowy Słod daje wiedzę i doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Owszem. Ale gotowe zestawy (na początku) mają tę zaletę, że masz później jakiś punkt wyjścia, odniesienia.. Ot taki punkt "0" we własnych eksperymentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Ok, póki co temat do zamknięcia, po paru warkach wrócę do pomysłu :-) Dzięki za porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Nie lepiej kupić gotowy zestaw albo skorzystać z gotowej receptury? Można, a nawet wypada, ale myślę, że piwowarstwo powinno polegać na realizowaniu własnych pomysłów (taki geekowy dreszczyk emocji czy było warto ;-) ) sam fakt, że mogę powachac nowy Słod daje wiedzę i doświadczenie. No tak, ale chyba lepiej eksperymentować, jak będziesz świadomy tego co robisz . Po propozycjach z pierwszego postu wnoszę, że czas na eksperymenty jeszcze przyjdzie. Słusznie wyżej napisano, wyrób sobie punkt odniesienia, a potem zaczynaj eksperymenty. EDIT: Mam dla Ciebie pomysł na eksperyment, który faktycznie powinien skończyć się dla Ciebię wymiernymi wnioskami. Weź sobie zestaw surowców na AIPA (najlepiej gotowy ze sklepu, będziesz miał wszystko odmierzone i wygodne do użycia). Podziel warkę na pół. Pierwszą połowę nachmiel zgodnie z instrukcją. Drugą połowę nachmiel nowofalowo. Będziesz miał eksperyment, "geekowy dreszczyk emocji" i wymierne wnioski w jednym . Edytowane 8 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Podziel warkę na pół. Pierwszą połowę nachmiel zgodnie z instrukcją. Drugą połowę nachmiel nowofalowo. Będziesz miał eksperyment, "geekowy dreszczyk emocji" i wymierne wnioski w jednym dobry pomysł, masz jakiś ulubiony zestaw surowców na aipe, ipe? Oczywiście sam też poszukam, ale chciałbym znać Twoja opinie, dlaczego taki, a nie inny. Edytowane 8 Września 2014 przez waluss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Co do gotowych zestawów, to używałem tylko tych z HB oraz TB. Można mieć do nich zaufanie. Z forumowych receptur może być np. Drunken Jedi (tą drogą ja bym poszedł). 1. Pierwszą część warki chmieliłbym "standardowo", zgodnie z przepisem (oryginalnym, na 40L). 2. Do drugiej wziąłbym wszystkie trzy (Centennial, Cascade, Willamette) chmiele i podzielił je na pół. Pierwszą połowę dał na godzinkę do wiru w temperaturze 80°C, a drugą na zimno. Goryczkę zrobiłbym Iungą, dołożoną w ilości 5 gr. na FWH, i resztą w 30 minucie, do zakładanego IBU. Używam trybu przypuszczającego, co bym zrobił ja, gdybym był Tobą. Faktem jest, że jest to mój eksperyment, planowany na drugą część urlopu, czyli przyszły tydzień. Składniki już czekają . Do przemyślenia jest fakt, czy może coś jeszcze różnicować pomiędzy połówkami. Byle tylko ten eksperyment dał Ci jakieś konkretne doświadczenie (poza potwierdzeniem faktu, że ciężko Ci jest wypić piwo z kilogramem karmelu ). Edytowane 8 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Po pierwsze to będę musiał zacząć od zakupienia kolejnych fermentorów, a po drugie nie dam rady zrobić 40L na raz, także 2 różne warki po 10L. Generalnie pomysł Scoobiego przypadł mi do gustu, więc myślę, że w przyszłym miesiącu poszalejemy z brzeczką. Ach te zgryźliwości.. ale przez ten dzień zrobiłem kolejny krok Używam trybu przypuszczającego, co bym zrobił ja, gdybym był Tobą. Faktem jest, że jest to mój eksperyment, planowany na drugą część urlopu, czyli przyszły tydzień. Składniki już czekają . Życzę powodzenia, a przede wszystkim udanego urlopu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Po pierwsze to będę musiał zacząć od zakupienia kolejnych fermentorów, a po drugie nie dam rady zrobić 40L na raz, także 2 różne warki po 10L. Generalnie pomysł Scoobiego przypadł mi do gustu, więc myślę, że w przyszłym miesiącu poszalejemy z brzeczką. Scoobiego jest tu "tylko" receptura, on tam nic nie eksperymentował . Ja z kolei pisałem po prostu o chmielach z wersji 40L, a nie o samej objętości warki, którą masz wykonać. Scooby zaproponował inne chmiele dla mniejszej wersji polskiej (z reguły tak robi w swoich recepturach), ja zostaję przy tych oryginalnych. To tak dla ścisłości . Wareczki 10L robię w wiadrach z Leroy Merlin. Życzę powodzenia, a przede wszystkim udanego urlopu. Dzięki! Edytowane 8 Września 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waluss Opublikowano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Wareczki 10L robię w wiadrach z Leroy Merlin. I rozumiem, że dorobiłeś miejsce pod rurkę bulbulkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Nie dorobiłem, bo rurki używałem tylko w jednej warce. Fermentuję bez rurki, zostawiam minimalnie rozszczelnioną pokrywę. Mogę wtedy postawić jedno wiaderko na drugim albo wstawić je na półkę regału. Z resztą, rurka nigdy mi nie była potrzeba i od początku nastawiałem się na to, że nie będę jej używał. Edytowane 9 Września 2014 przez santa waluss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się