Stasiek Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 (edited) W BogutynMlyn zauważyłem pozycję Glukoza (dekstroza) jednowodna kukurydziana i skoro to glukoza to kupiłem z planem używania do nagazowania piwa. Ale dopiero po kupieniu zauważyłem, że na opakowaniu nie ma już informacji że to glukoza. Jest tylko dekstroza. I tu się pojawia pytanie: czy dekstroza to to samo co glukoza? Tzn czy do nagazowania powinno się jej dawać tyle samo co glukozy? Edit: A tak przy okazji: czy ktoś wie z czego robiona jest na "zwykła" glukoza która jest dostępna w sklepach? Też z kukurydzy? Edited August 20, 2009 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 Dekstroza = Glukoza = Glukopiranoza Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted August 20, 2009 Share Posted August 20, 2009 Edit: A tak przy okazji: czy ktoś wie z czego robiona jest na "zwykła" glukoza która jest dostępna w sklepach? Też z kukurydzy? Prędzej z pszenicy albo skrobi ziemniaczanej. http://www.pepees.pl/index.php?k=3 http://www.cargill-polska.pl/syropy_glukozowe.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now