amorph Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) W tym temacie jak wielu Piwowarów domowych będe umieszczał swoje zapiski odnośnie warzonych piw. Trochę dla innych ale głównie dla siebie żeby wiedzieć do czego warto wrócić i w jaki sposób to robić. Pominę 2 piwa z brewkitów. Mimo że wyszły i są pijalne uważam że zacieranie daje efekt dużo lepszy i dużo tańszy. Postaram się też wstawiać zdjęcia i opinie własne i znajomych na temat swoich wytworów. Galeria Zdjęć Moje Warki: Warka nr 01 - Brewkit Coopers Real AleWarka nr 02 - WeizenbockWarka nr 03 - Brewkit Coopers Pilsner Warka nr 04 - WitbierWarka nr 05 - American India Pale AleWarka nr 06 - Sweet StoutWarka nr 07 - American WheatWarka nr 08 - Rice IPAWarka nr 09 - Pumpkin Ale (kwach) Warka nr 10 - Rauchbock Warka nr 11 - Porter Bałtycki Warka nr 12 - Lambic Warka nr 13 - Jasne z sokiem malinowym (kwach) Warka nr 14 - Russian Imperial Stout Warka nr 15 - Witbier Warka nr 16 - American Pale Ale Warka nr 17 - Belgian Pale Ale Warka nr 18 - Hazelnut Brown Ale Warka nr 19 - Żytnio-Gryczane Belgijskie Cascadian Dark Ale Warka nr 20 - Czeski Pils Warka nr 21 - Rauchbier Warka nr 22 - Foreign Extra Stout Warka nr 23 - Smoked American Pale Ale Edytowane 2 Maja 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Parę słów o tym gdzie warzę, jaki mam sprzęt, gdzie fermentuję i przechowuję gotowe piwo. Zacząłem od zestawu =%2F163929%2F164395%2F11261166&sortuj=kod"]Browamatora i jestem z niego bardzo zadowolony. Został uzupełniony o Płyn Lugola z apteki, wężyk z oplotu 80cm przerobiony na filtrator, wagę elektroniczną z dokładnością do 1g. Źródłem energii jest póki co stara kuchenka gazowa. Garnek pożyczam i jest to porządny sprzęt od wujka z restauracji, który dostał juz pare piwek ale jeszcze żadnego nie otworzył :-). Zestaw uzupełniłem o dodatkowe wiadra do fermentacji pozyskane od Znajomej z piekarni. Są po 25 kg Marmoladach i mają pojemność jakichś 15 litrów dzieki czemu mogę praktycznie każdą warkę dzielić na pół i robić różne wersje dodatków na cichą fermentację. Fermentuję w piwnicy kopanej w ziemi gdzie w lecie mam temperature 15-16'C. W zimie jeszcze nie wiem bo przed moim piwowarskim hobby byla niewykorzystana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Warka nr 1 - Weizenbock Parametry: 21L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 16 BLG Surowce: Słód pszeniczny ciemny - 3kg Słód monachijski - 2kg Słód pilzneński - 2kg Słód Carahell - 0,5kg Słód Carabelge - 0,2kg Chmiel Marynka - 30g Drożdże Fermentis Safbrew WB-06 Zacieranie: Przerwa ferulikowa Słód pszeniczny ciemny 3kg 44'C czas 90min Przerwa maltozowa Słód monachijski i pilzneński po 2kg 62'C czas 40min Po 20 min dodałem słód Carahell 0,5kg Przerwa dekstrynująca Dodanie słodu Carabelge 0,2kg 72'C czas 30min Negatywna próba jodowa Filtrcja i wysładzanie: Do 25L piwa BLG 15 (pierwsze piwo z zacieraniem, przygotowałem za mało wody do wysładzania i żeby mieć więcej piwa i niższe BLG dodałem wody) Chmielenie: Marynka 30g - 60 min Fermantacja: W 20-22'C - 22 L piwa (nie wiedziałem że można osady wlać do wysokiego naczynia by pozniej odzyskac spora czesc z gory) Burzliwa 7dni Cicha 14dni Refermentacja: z użyciem 160g glukozy - 21 L piwa Tydzień w 20'C Później 15-16' Piwo wyszło pijalne mimo sporej zawartości alkoholu około 6,6%. Gdy nalewam bez osadu praktycznie nie czuć nut pszenicznych a bardziej karmelowe, koźlakowe. Chyba za dużo słodów karmelowych. Nalane z osadem zyskuje na smaku. Mimo to aromat bananowy wyczuwalny przy obu sposobach nalewania. Edytowane 11 Września 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Warka nr 2 - Witbier Zmodyfikowany zestaw z Centrum Piwowarstwa Parametry: 19L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 12 BLG Surowce: Słód pilzneński - 2 kg Pszenica niesłodowana - 1,8 kg Płatki owsiane - 0,4 kg Kolendra - 8 g Curaçao - 10 g Świeżo starta skórka pomarańczowa -75g Świeżo starta skórka cytrynowa - 10g Chmiel Lubelski, granulat - 25 g Chmiel Cascade, granulat - 20g Drożdże Brewferm Blanche Zacieranie: Zasyp do 65'C Przerwa w 62'C - 30min Przerwa w 72'C - 50min Negatywna próba jodowa Filtrcja i wysładzanie: Do 23L piwa BLG 10 Chmielenie: Lubelski 25g - 60 min 10min przed końcem gotowania: 40g pomarańczy 10g cytryny 4g kolendry 10g curacao 5min przed końcem gotowania: 35g pomarańczy 4g kolendry Fermantacja: Temperatura w fermentorze 17-18'C Burzliwa 14dni Chmielenie na zimno: Bez przelewania na cichą wrzuciłem 20g Cascade na 7 dni Refermentacja: Z użyciem 170g glukozy - 19 L piwa Tydzień w 20'C Później 15-16' Z piwa jestem bardzo zadowolony. Wyszło dokładnie takie jak chciałem. Lekkie i orzeźwiające z 4,4% alkoholu. Dzieki zmniejszeniu ilości kolendry piwo wg mnie jest lepsze i mniej "perfumowane". Amerykański dodatek tez ładnie się skomponował. Piwo bardzo dobre na upały i jako dodatek do ryb, serów. Edytowane 11 Września 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 (edytowane) Warka nr 3 - American India Pale Ale Parametry: 11L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 17 BLG + 13L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 14BLG, Single Hop Cascade Surowce: Słód Pale Ale - 7 kg Chmiel Amarillo, granulat - 30 g Chmiel Cascade, granulat - 160g Chmiel Mosaic, granulat - 30g Drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie: Przerwa w 67'C - 70min Negatywna próba jodowa Filtrcja i wysładzanie: Do 26L piwa BLG 16 Chmielenie: Cascade 80g - 60 min Fermantacja: 2 fermentory 1. poszło 12L piwa o BLG 17 2. poszło 12L piwa o BLG 17 + 2L wody co dało 14L piwa o BLG 14 Temperatura w fermentorze 17-18'C Burzliwa 14dni Chmielenie na zimno: 1. 11L piwa 17 BLG chmieliłem: 7dni Cascade 30g Mosaic 30g Amarillo 30g 2. 13L piwa 14 BLG chmieliłem 7dni Cascade 50g Refermentacja: Z użyciem 190g glukozy - 24L piwa Tydzień w 20'C Później 15-16' Oba piwa bardzo dobre ale jednak Single Hop wypadł słabiej. Może gdybym nie robił tego malego HGB i IBU zostałoby na poziomie około 70 byłoby lepiej. "14-tka" wyszła praktycznie z metody SMaSH - z jednym słodem, jednym chmielem i jedną przerwą. Pienistość bardzo dobra i nie odczuwam braku innych słodów. Edytowane 3 Października 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Warka nr 4 - Sweet Stout Parametry: 22L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 12 BLG + laktoza Surowce: Strzegom słód pale ale - 3 kg Strzegom słód pilzneński - 1 kg Strzegom jęczmień prażony - 0,3 kg Strzegom słód czekoladowy ciemny- 0,4 kg Strzegom słód barwiący - 0,3 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Laktoza - 1 kg Chmiel marynka granulat - 40g Drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie: Przerwa w 67'C - 70min Ciemne słody i jęczmień palony wrzuciłem po negatywnej próbie jodowej. Chmielenie: Marynka 40g - 60 min Fermantacja: Temperatura w fermentorze 17-18'C 21dni Refermentacja: Z użyciem 160g glukozy - 22L piwa Tydzień w 20'C Później 15-16' Zwiększyłem ilość laktozy w stosunku do oryginalnej receptury z homebeer.pl i jak dla mnie słodkość jest na odpowiednim poziomie. Nie wiem jak w oryginelnej recepturze ale u mnie piana szybko się dziurawi i jest brzydka. Może jednak za dużo laktozy? Edytowane 29 Listopada 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 6 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Warka nr 5 - American Wheat Parametry: 24L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 12 BLG Surowce: Strzegom słód pszeniczny - 3 kg Strzegom słód pilzneński - 2 kg Chmiel Magnum granulat - 30g Chmiel Amarillo granulat - 40g Chmiel Citra granulat - 25g Chmiel Mosaic granulat - 20g Drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie: Przerwa w 62'C - 60min Przerwa w 72'C - 40min Chmielenie: Magnum 30g - 60 min Amarillo 20g - 5 min Mosaic 20g - 0 min Fermantacja: Temperatura w fermentorze 17-18'C 21dni Chmielenie na zimno: 5dni Citra - 25g Amarillo - 20g Refermentacja: Z użyciem 190g glukozy - 24L piwa Tydzień w 18'C Później 13'C Wszystko fajnie tylko goryczka przesadzona jak na ten styl. Na drugi raz pójdzie mniej chmielu na goryczkę. Edytowane 5 Listopada 2014 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Warka nr 6 - Rice IPAParametry:22,5L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 14,5 BLG, 60 IBUSurowce:Strzegom słód pilzneński - 5kgPłatki ryżowe błyskawiczne - 1,2kgChmiel Magnum 11% granulat - 15gChmiel Fuggle 4,9% granulat - 35gChmiel Chinook 11,2% granulat - 35gDrożdże Fermentis Safale S-04Zacieranie:Przerwa w 62'C - 40minPrzerwa w 72'C - 20minChmielenie:Magnum 15g - 60 minFuggle 15g - 20 minChinook 15g - 20 minFuggle 20g - 10 minChinook 20g - 10 minFermantacja:Temperatura w fermentorze 17-18'CBurzliwa 16 dniChmielenie na zimno:Temperatura w fermentorze 14-15'CChinook - 16gCitra - 20gMosaic - 20gCicha 7 dniRefermentacja:7g cukru/litr18-20'CCzas na pierwszą degustację. Jest 7 dni po butelkowaniu. Kolor dość jasny i jak się wyklaruje to będzie ciekawie komponował się ze smakiem. Aromaty chmielowe całkiem przyjemne ale można smiało dawać więcej chmielu na cichą. W smaku jak dla mnie Pomelo. Słodycz i pomelowa goryczka. Zobaczymy jak będzie z 2-3 tygodnie jak trochę się poklaruje. Edytowane 30 Marca 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Warka nr 7 - Pumpkin AleParametry:24L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 14 BLG, 27 IBUSurowce:Około 2kg upieczonej dyni, posypanej 300g cukru trzcinowego muscavadoStrzegom słód pilzneński - 5kgWeyermann słód Abbey Malt - 0,5kgStrzegom słód karmelowy 600 - 30gStrzegom słód melanoidynowy - 60gStrzegom słód czekoladowy 400 - 40gChmiel Fuggle 4,9% granulat - 60gCynamon - 2 łyżeczkiGałka muszkatołowa - 3/4 łyżeczkiImbir suszony - 1 łyżeczkaZiele angielskie - 3 sztukiŁuska gryczana - 0,5kgDrożdże Wyeast 1084 Irish AleZacieranie:Przerwa w 67'C - 60minChmielenie:Fuggle 30g - 60 minFuggle 30g - 5 minCynamon - 2 łyżeczki - 5 minGałka muszkatołowa - 3/4 łyżeczki - 5 minImbir suszony - 1 łyżeczka- 5 minZiele angielskie - 3 sztuki- 5 minFermantacja:Temperatura w fermentorze 17-18'C21 dniRefermentacja:7g cukru/litr18-20'CPodejrzewam zakażenie w tym piwie więc przed butelkowaniem było pasteryzowane a później dodałem świeżą gęstwę i za 5 dniu butelkowałem. Zobaczymy czy udało się uratować. Edytowane 29 Czerwca 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 (edytowane) Pumpkin Ale tak nowofalowo/kraftowo bez dyni? Edytowane 26 Listopada 2014 przez Dr2 amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 26 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Z dynią ale przepisywałem z zapisków na kartce a tam nie napisałem nic o dyni :-). Plus za spostrzegawczość :-). Zapomniałem zważyć przed dodaniem ale myślę, że około 2kg było. Pieczona blisko godzine z 300g muscavado, zmiksowana i dodana na początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 (edytowane) Warka nr 8 - RauchbockParametry:23L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 17,5 BLG Surowce:Strzegom słód pilzneński - 4 kgWeyermann słód jęczmienny wędzony buczyną - 2 kg Weyermann słód pszeniczny wędzony dębiną - 1 kg Strzegom słód karmelowy 600 - 0,3 kg Strzegom słód melanoidynowy - 0,2 kg Chmiel Hallertau Tradition granulat - 50g Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 Zacieranie: Koźlaka wędzonego zacieramy metodą dekokcyjną. Zacieranie zaczynamy od podgrzania około 20l wody do temp. 65ºC tak aby po wrzuceniu słodów do gara zaciernego temperatura ustabilizowała się w zakresie temperatur 62-63ºC. Zacier w tej temperaturze utrzymujemy przez około 15 minut. Po tym czasie odejmujemy z gara zaciernego około 6l zacieru i przenosimy do innego naczynia. Ujętą cześć zacieru podnosimy do temp 72-73º przetrzymując go w tej temperaturze przez około 15min. Po tym czasie podgrzewamy dekokt do wrzenia i gotujemy przez około 15min. W czasie gdy „obrabiamy” 6l zacieru, w głównym garze zaciernym temperaturę cały czas utrzymujemy na poziomie 63ºC. Po tym czasie przenosimy 6l wrzącego zacieru do gara zaciernego (głównego) ustając temperaturę zacieru podstawowego na poziomie 72-73ºC i przetrzymujemy w tej temperaturze do czasu negatywnej próby jodowej (max 40min). Następnie podnosimy zacier do temp 78 ºC i filtrujemy. Chmielenie: Gotowanie 20min bez chmieluChmiel Hallertau Tradition granulat - 50g - 60 minFermantacja:Temperatura w fermentorze 11-14'C przez 14dni dekantacja do drugiego fermentora Temperatura w fermentorze 5-8'C przez 21dni Refermentacja:Z użyciem 140g glukozy - 23L piwaTydzień w 18'CWyszło jedno z najlepszych moich piw. Świetny balans nut koźlakowych i wędzonych. Pierwszy mój kontakt z drożdżami dolnej fermentacji. Piwo idealnie klarowne. Niewiele osadu dobrze zbitego na dnie butelek. Edytowane 24 Lutego 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Warka nr 9 - Porter BałtyckiParametry:21L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 22 BLGSurowce:Strzegom słód pale ale - 5kgStrzegom słód monachijski II - 2kgStrzegom słód karmelowy 600 - 0,09kgStrzegom słód melanoidynowy - 0,3kgStrzegom słód karmelowy 30 - 0,5kg Strzegom słód karmelowy 300 - 0,5kg Strzegom słód prażony - 0,1kg Strzegom słód barwiący - 0,1kg Weyermann słód caraaroma - 0,4kgChmiel Lubelski 3,5% granulat - 50gChmiel Marynka 10,5% granulat - 30gDrożdże W34/70 - gęstwa po RauchbockuZacieranie: Przerwa w 62'C - 45min Przerwa w 72'C - 30min Chmielenie:Gotowanie 40min bez chmielu Marynka 30g - 60min Lubelski 25g - 20min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 8-10'C21 dni Cicha Temperatura w fermentorze 8-10'C 21 dni Refermentacja:6g cukru/litr18-20'C 2 tyg Leżakowanie 4-6'CJuż smakuje lepiej niż niektóre pite przeze mnie portery. Coś więcej będzie można powiedzieć za parę miesięcy. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Porter, Rauchbock i Belgian Pale Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka nr 10 - Russian Imperial StoutParametry:21L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 22 BLGSurowce:Strzegom słód pale ale - 5,5kgStrzegom słód karmelowy 600 - 0,47kgStrzegom słód melanoidynowy - 0,25kgSłód czekoladowy 400 - 0,26kg Słod Abbey - 0,5kg Strzegom jęczmień prażony - 0,5kg Strzegom słód pszeniczny - 0,4kg Płatki błyskawiczne pszenne - 0,3kg Płatki błyskawiczne żytnie - 0,3kg Płatki błyskawiczne owsiane - 0,3kg Chmiel Magnum 30g granulat Chmiel Chinook 20g granulat Chmiel Citra 15g granulat Chmiel Mosaic 15g granulat Drożdże US-04 - gęstwa Płatki dębowe francuskieZacieranie: Przerwa w 67'C - 90min Chmielenie:Gotowanie 20min bez chmielu Magnum 30g - 60min Chinook 20g - 30min Citra 15g - 7min Mosaic 15g - 7min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 19'C21 dni Cicha Temperatura w fermentorze 19'C 21 dni Refermentacja:6g cukru/litr18-20'C 2 tyg Leżakowanie 4-6'C Edytowane 29 Czerwca 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Warka nr 17 - Belgian Pale AleParametry:25L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 13 BLGSurowce:Strzegom słód pale ale - 4,25kg Słód Abbey - 0,5kg Strzegom słód monachijski II - 0,5kg Słód melanoidynowy 40 - 0.25kg Chmiel Saaz 2,9% granulat - 70gChmiel Styrian Goldings 5,3% granulat - 40gDrożdże Wyeast 3522 Belgian ArdennesZacieranie: Przerwa w 62-64'C - 30min Przerwa w 71-73'C - 15min Przerwa w 76-77'C - 5min Chmielenie:Saaz 70g - 60min Styrian Goldings 40g - 15min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 19-20'C14 dni Cicha Temperatura w fermentorze 19-20'C 7 dni 12 litrów na cichej z 10g płatków dębowych Refermentacja:3,4g cukru/litr19-20'C 2 tyg Leżakowanie 4-6'CWersja z płatkami wyraźnie dębowo-waniliowa. Za małe nasycenie. 4,5-5g na litr trzeba celować. Przyzwoite BPA. Nic nie urywa ale jak ktoś lubi ten styl to receptura jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka nr 18 - Hazelnut Brown AleParametry:25L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 14 BLGSurowce:Słód Maris Otter Pale Ale - 3kg Słód monachijski II - 0,75kg Słód Fawcett Malsters Crystal II 200 EBC - 0,5kg Słód Fawcett Malsters Brown - 0,3kg Słód Dark Crystal 300 EBC - 0,2kg Słód Castle Chocolate - 0,12kg Chmiel Saaz 2,9% granulat - 20g Chmiel Perle 7% granulat - 40gDrożdże Wyeast 1056 American AleZacieranie: Przerwa w 65-67'C - 50min Przerwa w 76-77'C - 5min Chmielenie:Perle 40g - 60min Saaz 20g - 30min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 19-20'C14 dni Cicha Temperatura w fermentorze 19-20'C 7 dni Refermentacja:4,7g cukru/litr19-20'C 2 tyg Leżakowanie 4-6'CPiwo jest wyraźnie orzechowe. Przy rozlewie do części poszła zaprawka Hazelnut Strands ale praktycznie nic nie wniosła. Dobór słodów okazał się bardzo dobry. Miał być orzech i jest. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Warka nr 18 - Żytnio-Gryczane Belgijskie Cascadian Dark AleParametry:23L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 15 BLGSurowce:Słód Pale Ale Strzegom- 6,35kg Słód Strzegom Barwiący 1300-1600 EBC - 0,4kg Płatki Gryczane Błyskawiczne - 0,4kg Płatki Żytnie Błyskawiczne - 0,3kg Słód Fawcett Malsters Brown - 0,054kg Słód Dark Crystal 300 EBC - 0,054kg Słód Castle Chocolate - 0,054kg Chmiel Magnum granulat - 30g Chmiel Mosaic granulat - 45g Chmiel Citra granulat - 45g Chmiel Simcoe granulat - 45g Chmiel Cascade granulat - 35g Chmiel Amarillo granulat - 35gDrożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes - gęstwa po BPAZacieranie: Przerwa w 63-65'C - 50min Wygrzew do 78'C Chmielenie:Magnum 30g - 60min Mosaic 10g - 20min Citra 10g - 20min Simcoe 10g - 20min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 19-20'C14 dni Cicha Temperatura w fermentorze 14-15'C 7 dni Chmielenie na zimno: Mosaic - 35g Citra - 35g Cascade - 35g Amarillo - 35g Simcoe - 35g Refermentacja:5g cukru/litr19-20'C 2 tyg Leżakowanie 4-6'CPiwo praktycznie bez cech belgijskich. Póki co wszystko skrywa się pod aromatem chmieli i zasypu. Piwo gęste i treściwe, pewnie za sprawą płatków gryczanych i żytnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Warka nr 20 - Czeski PilsParametry:25L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 12 BLGSurowce:Słód Castle Pilzneński - 4,5kg Słód Monachijski Soufflet- 0,86kg Chmiel Saaz 2,9% granulat - 150g Chmiel Magnum 12% granulat - 25gDrożdże W34/70Zacieranie: Przerwa w 61-63'C - 25min 1/3 gęstego zacieru odbieramy do osobnego garnka i grzejemy do 72'C na 15min po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10min Wracamy dekokt do głównego gara i ustalamy temp. na 72'C na 15min Wygrzew do 77'C Chmielenie: Magnum 25g - 60min Saaz 75g - 30min Saaz 75g - 1min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 8-10'C14 dni Cicha Temperatura w fermentorze 6-8'C 14 dni Refermentacja:4,5g cukru/litr19-20'C 2 tyg Leżakowanie 6-8'CPiwo klarowne, w aromacie i smaku charakterystycznie czeskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Warka nr 21 - RauchbierParametry:24L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 13 BLGSurowce:Słód Castle Pilzneński - 2,75kg Słod Steinbach Jęczmienny wędzony bukiem - 1,8kg Słód Monachijski Soufflet - 1,2kg Słód Dark Crystal 300 EBC - 0,25kg Chmiel Perle 7% granulat - 45g Drożdże W34/70 - gęstwaZacieranie: Przerwa w 64'C - 50min Przerwa w 72'C - 30min Wygrzew do 77'C Chmielenie: Perle 45g - 60min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 8-10'C14 dni Cicha Temperatura w fermentorze 6-8'C 14 dni Refermentacja:5g cukru/litr19-20'C 2 tyg Leżakowanie 6-8'CPiwo klarowne, w aromacie słodko-wędzone. W smaku bardziej wytrawne niż wskazuje aromat. Wędzonka na porządnym poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Warka nr 22 - Foreign Extra StoutParametry:29L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 15 BLGSurowce: Słód Pale Ale Strzegom - 4,6kg Słód Pale Chocolate Fawcett - 0,365kg Słód Brown Fawcett - 0,1kg Château Aroma Castle (100 EBC) - 0,6kg Château Cara Blond® Castle (20 EBC) - 0,2kg Château Coffee Light® (250 EBC) - 0,45kg Château Jęczmień Palony (1200-1400 EBC) - 0,5kg Château Abbey® Castle (45 EBC) - 0,3kg Chmiel Target 5% granulat - 45g Chmiel East Kent Goldings 6% - 25g Chmiel Fuggles 4,5% - 25g Drożdże W34/70 - gęstwaZacieranie: Przerwa w 62'C - 40min Przerwa w 72'C - 20min Wygrzew do 77'C Chmielenie: Target 45g - 60min East Kent Goldings 25g - 30min Fuggles 25g - 15min Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 8-10'C14 dni Cicha Temperatura w fermentorze 10-11'C 5 dni 15 litrów dostało na cichej 50g ziaren świeżo palonej kubańskiej kawy Refermentacja:5g cukru/litr18-19'C 2 tyg Leżakowanie 10'C Edytowane 2 Maja 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 2 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 (edytowane) Warka nr 23 - Smoked American Pale AleParametry:27L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 12 BLGSurowce: Słód Pale Ale Strzegom - 4,4kg Słod Steinbach Jęczmienny wędzony bukiem - 1,2kg Château Abbey® Castle (45 EBC) - 0,2kg Chmiel Target 5% granulat - 6g Chmiel Citra 13,5% - 10g Chmiel Simcoe 12,9% - 15g Drożdże US-05Zacieranie: Przerwa w 62'C - 55min Wygrzew do 79'C Chmielenie: Target 6g - 60min Citra 10g - 60min Simcoe 15g - 60min po wyłączeniu palnika: Mosaic 12% - 15g Cascade 6,7% - 16g Fermantacja:Burzliwa Temperatura w fermentorze 18-19'C16 dni Cicha Temperatura w fermentorze 18-19'C 6 dni Chmielenie na zimno: Temp 16-17'C 5 dni Wiadro 15L Citra 5g Mosaic 5g Cascade 5g Izabela 5g Oktawia 5g Wiadro 13L Citra 5g Mosaic 5g Cascade 5g Izabela 5g Oktawia 5g Ziarna kawy z Kuby 3g Ziarna kawy z Peru 3g Ziarna kawy z Brazylii 3g Refermentacja:6g cukru/litr18-19'C Edytowane 21 Maja 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Warka nr 24 - Irish Red AleParametry:25L gotowego piwa, Brzeczka nastawna 11,5 BLGSurowce: Słód Pale Ale Strzegom - 4,6kg Słód Weyermann: Carared 40-50 EBC - 0,3kg Słód Weyermann: Caraamber - 60-80 EBC - 0,3kg Château Jęczmień Palony (1200-1400 EBC) - 0,5kg Chmiel East Kent Goldings 6% - 28g Chmiel Fuggles 4,5% - 27g Drożdże Safale US-05 - gęstwaZacieranie: Przerwa w 62-64'C - 40min Przerwa w 72'C - 15min Wygrzew do 77'C Chmielenie: Fuggles 27g - 60min East Kent Goldings 28g - 30min Fermantacja: Bez dekantacji na cichą Temperatura w fermentorze 17-18'C? dni Refermentacja:?g cukru/litr?'C ? tyg Leżakowanie ?'C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się