kempa662 Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Witam Pierwszą warkę zrobiłem zanim dokładnie wczytałem się w piwowarstwo wiem mój błąd... i niestety poszła z cukrem, ale powiedzmy że to zamknięty rozdział, leży zabutelkowane 3 tygodnie i poczeka jeszcze trochę Drugą warkę zamierzam jeszcze zrobić z puszki i wybrałem Coopersa English Bitter. Tym razem chcę zrobić to dobrze, więc założyłem ten temat. Problem mam taki: Wg instrukcji zawartej na stronie piwowarskiej jest napisane, że: Aby uzyskać 23L domowego piwa należy użyć: 1 kg cukru 1kg glukozy Muntons brewkit enhancer Coopers brew Enhancer Moje pytanie brzmi(oczywiście cukier i glukozę odrzucam) co wybrać jako dodatek: 1)Muntons brewkit enhancer 2)WES płynny ekstrakt słodowy (ciemny czy bursztynowy?) 3)ekstrakt słodowy w proszku (ciemny/bursztynowy) Nie mam pojęcia czy 1) jest wystarczająco dobrym dodatkiem (ma 50% glukozy), albo 2) od wes-a ma odpowiedni skład, żeby nie zepsuć smaku coopersa no i czy 3) jest lepszy od płynnego ekstraktu czy gorszy? Wiem, że dużo pytań, ale bardzo proszę o odpowiedź pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 WES płynny jasny 1.7kg to najlepszy wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 WES płynny jasny 1.7kg to najlepszy wybór Dokładnie użyj puszkę niechmielonego ekstraktu słodowego 1,7kg, koniecznie jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ok dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego jasny(dla smaku?) bo ten coopers jest bardziej bursztynowy . Przy okazji jak bym się jednak zdecydował na Dark Ale to domyślam się, że powinienem użyć ciemny wes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ok dzięki za szybką odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego jasny(dla smaku?) bo ten coopers jest bardziej bursztynowy . Przy okazji jak bym się jednak zdecydował na Dark Ale to domyślam się, że powinienem użyć ciemny wes? Wszystkie brewkity mają tak wyliczona barwę, aby odpowiedni kolor uzyskać dodając tylko wodę i biały cukier, dlatego do wszystkich brewkitów polecam ekstrakt jasny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Aha to wszystko jasne dzięki A tak z ciekawości co by było jak bym dolał do tego bittera ekstraktu słodowego bursztynowego? będzie dużo ciemniejsze? Edytowane 11 Września 2014 przez kempa662 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Aha to wszystko jasne dzięki A tak z ciekawości co by było jak bym dolał do tego bittera ekstraktu słodowego bursztynowego? będzie dużo ciemniejsze? Będzie ciemniejsze, ale też smak się zmieni na bardziej słodki, słodowy, karmelowy. Piwo płycej odfermentuje. kempa662 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempa662 Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Ok dzięki za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się