Pafio Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Witam Brać Piwowarską, po 3 miesiącach przerwy wyciagnąłem wreszcie fermentatory z piwnicy, niestety ten najważniejszy z kranikiem, którego używałem do filtracji jest pęknięty (załączam zdjęcia). Mam co prawda drugi z kranikiem, ale w tym drugim otwór na kranik jest zdecydowanie wyżej (środek otworu 5cm nad dnem, a w pękniętym 2,5cm). Jak myślicie jest sens kleić, przy założeniu że nie będzie służył do fermentacji, a tylko podczas filtrowania? Jesli tak to jaki klej? Myśle że epoksydowy dwuskładnikowy załatwiłby sprawę, ale od wewnątrz trzebaby dac warstwę ochronną z czegos dopuszczonego do kontaktu z żywnością. I druga sprawa czyli dezynfekcja po tak długim pobycie w piwnicy. Mam resztkę pirosiarczynu, którą wolałbym zostawić na czas warzenia i butelkowania. Czy nada się chlorowy wybielacz do firanek? Nigdy nie używałem niczego opartego na chlorze, ale wiem że niektórzy stosują. Specyfik nazywa się "bielnar" i wg. instrukcji do dezynfekcji tkanin należy sporządzić roztwór 6 łyżek wybielacza w 11l wody i moczyć 15 min. Zakładam że fermentatora taki sam roztwór i czas stosowania? pozdrawiam Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 kup nowy, cena kleju i całej zabawy przewyższy koszt wiaderka a efekt może być mizerny... ten pęknięty możesz użyć do przechowywania np. słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Daj sobie spokój, nowy fermentor to max 20-30zł, ja bym filtrował póki co w tym drugim nawet jak otwór jest wyżej. Potrzebowałbyś kleju dopuszczonego do kontaktu z żywnością, o odpowiedniej elastyczności (nie wiem czy epoksyd by Ci się nie rozkruszył) i trzeba liczyć się z tym że w kontakcie z gorącą brzeczką klej mógłby szybko degradować, zabawa dużo droższa niż nowe wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Tak tęż sądziłem, że gra nie warta świeczki, a pomysł z przechowywaniem słodu - przedni. Ma ktos doswiadczenie z tym "bielnar" o którym pisałem (w "Społem" za rogiem 2.5zł butelka 0.5l), w "Domowym warzeniu piwa" Lehrl pisze o 20 min odkażaniu środkiem chlorowym, więc chyba się nada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się