anu Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Jak wiadomo gar, to jeden z droższych elementów wyposażenia. Ja natomiast jestem w nietypowej sytuacji. Pierwsze piwo chciałbym zrobić stosunkowo najtańszym kosztem i trochę kombinuję z plastikowymi fermentorami. Tymczasem w piwnicy mam dwa ogromne gary. Objętości jeszcze nie mierzyłem, ale jest to na oko co najmniej 30-35 l, a może i sporo więcej. Gar emaliowany jest nieco niższy, ale ma większy obwód (co podobno ma zalety przy chmieleniu) i zapewne nieco większą objętość. Gar stalowy wchodzi w ten emaliowany zostawiając niewielką przestrzeń (byłby dobry do formowania chłodnicy), ale jest nieco wyższy - generalnie ma jednak zapewne nieco mniejszą objętość. Do emaliowanego mam dedykowaną pokrywę - zwykła nakładana. Do stalowego znalazłem idealnie dopasowaną (nieco się zapada, ma dodatkowy kołnierz) pokrywę aluminiową od sokownika. Jak wykorzystać ten nadmiar przy założeniu 20 litrowych warek i przy jednoczesnym założeniu, że na razie chciałbym ograniczyć koszty zakupu fermentorów: - może w emaliowanym zacierać, a w stalowym fermentować burzliwe, a potem przelewać na cichą do dwóch 10 l wiaderek, które mam; - może jeden z garów wykorzystać do gotowania wody do wysładzania, ale czy nie wystarczą do tego mniejsze garnki; - zrobić z któregoś kadź zacierno-filtracyjną, choć jakoś mi żal dziurawić. Generalnie czy ten gar stalowy można wykorzystać do fermentacji burzliwej? Tylko czy jest w tym sens? Jak nie chce dziurawić i tak muszę mieć choć jedno wiadro/lub coś zastępczego do filtracji/butelkowania. A w wiadrze z karnikiem - przy zachowaniu ostrożności - wiele osób fermentuje. Ewentualnie gar mógłby by być do cichej. Trochę mi się te opcje mieszają. Co wyjdzie najbardziej ekonomicznie finansowo; które z rozwiązań budżetowych będzie najmniej kłopotliwe jeśli chodzi o przelewanie. Wiem, wiem. Trochę kombinuję dla dziadowskich oszczędności. Może inaczej. Czy tymczasowo jeden z garów może posłużyć do czegoś innego niż gotowanie? Edytowane 16 Września 2014 przez anu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kowal20 Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 niezłe pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Emaliowany będzie bardzo ok, natomiast stalowy? Musisz się upewnić czy nie jest to blacha cynkowana - w tym to lepiej nic do spożycia nie gotowac szczególnie długo - jak zacieranie czy warzenie. Cynk nie jest obojetny dla ludzkiego zdrowia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anu Opublikowano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Na 100 procent jest to garnek stalowy, ganek jak najbardziej "nowoczesny". Pytanie czy nada się ewentualnie do fermentacji burzliwej/cichej. Tak przy okazji wielki ocynowany też miałem. Ale wywaliłem podczas porządków, kiedy jeszcze nie myślałem o warzeniu piwa. Ten ocynkowany przedziurawiłbym bez wyrzutów sumienia - może nadałby się choć do filtracji lub butelkowania, bo wówczas kontakt jest stosunkowo krótki. A ostatnio robiłem kolejne porządki pod kątem oceny, co by się nadawało do warzenia. Na pewno przydałby się balon szklany do cichej. Zbiłem... Żeby chociaż młotkiem. Imadło mi spadło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Garnek stalowy/emaliowany to pewnie wydatek około 100+ zł a Ty chcesz w nim zrobić dziury dla oszczędności? Fermentor polecam "załatwić" sobie z piekarni/mleczarni bo normalnie je wyrzucają a po pierwsze zdatne do żywności. Kranik to koszt 5-8zł zależnie od sklepu. . I sprawa tych jak napisałeś "dziadowskich oszczędności fermentor jest prawie niezniszczalny, ja mam słabe doświadczenie co do ilości ale te 12 warek już wytrzymał więc jak podzielisz te 36 na 12 to wyjdzie Ci 3 zł na warkę. Edytowane 16 Września 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Kup sobie wiaderko po pascie bhp albo po syropie od pszczelarza na allegro, będziesz miał normalny fermentor a na 10 zł pewnie Cię stać... a jak nie to idź do cukierni i ładnie popros, dadzą Ci wiaderko 10-15l za free po dzemie czy innej konfiturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 (edytowane) Może po prostu sprzedaj jeden gar i kup za to wszystko czego potrzebujesz? Edytowane 16 Września 2014 przez Patryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 16 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2014 Dokładnie. Zmierz ten "nowoczesny" stalowy. Jeśli ma co najmniej 30 litrów, to sprzedaj emalię i będziesz miał kasę na dwa fermentatory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się