Skocz do zawartości

Ekstrakty + steeping


ZiomBEER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam zrobić piwo z ekstraktów i słodów specjalnych.

Posiadam:

-ekstrakt jasny 3,6 kg

-ekstrakt pszeniczny 0,5 kg

-słód carapils 250g

-słód caramunich I 250g

-słód crystal 150 100g

Potrzebuję porady, których słodów karmelowych użyć, i w jakich ilościach.

 

Warka ok. 21 litrów, 13-14 BLG

Chmielone tylko Iungą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłem ostatnio z samych ekstraktów, i trochę wodniste było piwko. Być może dlatego, że robiłem z ekstraktów bruntala? Ktoś już na forum pisał że z bruntala wychodzą "cieńsze" piwa niż z ekstraktów WES-owskich.

Co do tych słodów karmelowych to znalazłem sporo receptur z ekstraktów i słodów specjalnych na stronie https://byo.com/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam dużego doświadczenia w ekstraktach ale dość słodowe piwa mi wychodziły (co jest zgodne z teorią), jak chcesz mocny karmel to daj wszystko :) ale to już raczej amber będzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.