Skocz do zawartości

Słody karmelowe


K.O.

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego że mocno ciemne/palone wrzucane od początku dodają goryczki/kwaśności. Są też wersje palone bez łuski i te nie dają tak mocnych posmaków, ale to wszystko i tak zależy od stylu piwa, czyli w konkretnym stylu piwa są różnie dodawane. Klasyczne karmele to zawsze od początku zacierania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego że mocno ciemne/palone wrzucane od początku dodają goryczki/kwaśności

 

No ok, palone jak najbardziej rozumiem. Zwłaszcza jeśli mają dać tylko kolor. No ale już w stoutach umiarkowana goryczka/kwaśność jest pożądana.

A ja już tu widziałem pomysły wrzucania pszenicznego czekoladowego dopiero podczas podgrzewania na mashout.

 

 

A co z dodatkami takimi jak np. cukier

 

Cukier, miód, syropy kandyzowane wsypujesz na ostatnie 5-10 minut gotowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.