Kondzik Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Cześć wszystkim. Proszę mnie nie karcić jeśli popełnię jakieś błędy, ale proszę o wyrozumiałosć W środę warzyłem pierwsze piwko ze słodów, tego samego dnia około godziny 23:00 zadałem zrehydratyzowane drożdże - Safale S04. W czwartek wszystko ślicznie ruszyło (temperatura wzrosła, kożuszek na 1 cm i obfite "bulbulbul" z rurki). Niestety przed chwilą byłem sprawdzić jak tam drożdże pracują, a tutaj piany zero i brak oznak działania drożdzy, ale sprawdziłem Blg i spadło z 13 do 6, więc już sporo odfermentowało, ale boję się tego, że piwko trąci nieprzyjemnym zapaszkiem drożdżowo-kwasowym (zapach kwasu porównabym do tego z beczki z kiszoną kapustą) Drożdzę - no wiadomo skąd, ale ten kwach? W dodatku gulnąłem sobie z probówki po sprawdzeniu Blg i smak jest lekko szczypiący w język. Bo po kożuszku chyba nie widać, żeby była infekcja: [foto] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 i po co zagląda? bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sethemar Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Po opisie trąci mi tlenowcem, stąd kiszonka. Takie same bakterie są na kapuście kiszonej. Nie widzę dobrze na zdjęciu ale o ile robi się błona na powierzchni, tudzież kożuch to na 100% tlenowce. Nic z tym nie zrobisz. Jak nie da się pić to w kanał ale nie wylewaj juz teraz. Poczekaj na ocenę innych. Mogę się mylić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 szczypanie w język może być spowodowane rozpuszczonym dwutlenkiem węgla, zapach kwaskowy też (niektóre wody gazowane też pachną kwaśno) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Nie widzę dobrze, bo mi kożuch z drożdży zasłania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 normalna ,zdrowa warka ,zapachami się nie przejmuj bo czasami są zaskakujące ale robisz wszystko w kierunku że by coś załapać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Po opisie trąci mi tlenowcem, stąd kiszonka. Takie same bakterie są na kapuście kiszonej. Nie widzę dobrze na zdjęciu ale o ile robi się błona na powierzchni, tudzież kożuch to na 100% tlenowce. Nic z tym nie zrobisz. Jak nie da się pić to w kanał ale nie wylewaj juz teraz. Poczekaj na ocenę innych. Mogę się mylić I to bardzo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Czy kwas to ocenisz po miesiącu od zabutelkowania. Na razie nie gmeraj. Zapachy z fermentacji czasem są porównywalne do smrodu z szamba albo z destylacji ropy naftowej. Rób swoje, drożdże robią swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Nie nie nie. Od razu to wylewaj bo to zakażenie jest rakotwórcze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Czy dobrze zrozumiałem, piwo ma trzy dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dajcie już mu spokój - jego pierwsza warka i stąd takie "dziwne" pytania Proszę mnie nie karcić jeśli popełnię jakieś błędy, ale proszę o wyrozumiałosć Zostaw ten fermentor w spokoju przynajmniej na tydzień, a nie niecałe 48h po zadaniu drożdży już w nim grzebiesz. Po co? Tylko sam prosisz się o infekcję. Powiem dosadniej - łapy precz od fermentora przez tydzień. Zajmij się lepiej lekturą forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 A najlepiej na 3 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzik Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dzięki za odpowiedzi i za wszystkie słowa otuchy Pierwszy raz mam do czynienia z magią fermentacji, więc stąd ta panika Zostawię fermentor niech sobie dzrożdże działają i zobaczymy co z tego będzie (mam nadzieję, że smaczne piwko ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 I zapamiętaj na przyszłość: nie zaglądaj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Albo kup przezroczyste fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dziś po dwóch tygodniach od warzenia spokojnie zabutelkowałem piwo. Zrobiłbym to kilka dni temu ale nie miałem czasu. Od paru miesięcy średnio 10 dni fermentuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kondzik Opublikowano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2014 Jest dobrze, odfermentowało do 4 Blg i więcej nie spada, zlałem dziś na cichą. Żadnych oznak niepożądanych bakterii i innego syfku. Co prawda piwko dosyć kwaskowe, ale to przez zbyt dużą ilość słodów palonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się