Jump to content

Pierwsza warka - czyżby infekcja [zdjęcie]


Kondzik

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Proszę mnie nie karcić jeśli popełnię jakieś błędy, ale proszę o wyrozumiałosć :)

W środę warzyłem pierwsze piwko ze słodów, tego samego dnia około godziny 23:00 zadałem zrehydratyzowane drożdże - Safale S04.

W czwartek wszystko ślicznie ruszyło (temperatura wzrosła, kożuszek na 1 cm i obfite "bulbulbul" z rurki). Niestety przed chwilą

byłem sprawdzić jak tam drożdże pracują, a tutaj piany zero i brak oznak działania drożdzy, ale sprawdziłem Blg i spadło z 13 do 6, więc już sporo

odfermentowało, ale boję się tego, że piwko trąci nieprzyjemnym zapaszkiem drożdżowo-kwasowym (zapach kwasu porównabym do tego z beczki z kiszoną kapustą)

Drożdzę - no wiadomo skąd, ale ten kwach? W dodatku gulnąłem sobie z probówki po sprawdzeniu Blg i smak jest lekko szczypiący w język.

Bo po kożuszku chyba nie widać, żeby była infekcja: [foto]

 

21mye7d.jpg

Link to comment
Share on other sites

Po opisie trąci mi tlenowcem, stąd kiszonka. Takie same bakterie są na kapuście kiszonej.

Nie widzę dobrze na zdjęciu ale o ile robi się błona na powierzchni, tudzież kożuch to na 100% tlenowce. Nic z tym nie zrobisz. Jak nie da się pić to w kanał ale nie wylewaj juz teraz. Poczekaj na ocenę innych. Mogę się mylić

Link to comment
Share on other sites

Po opisie trąci mi tlenowcem, stąd kiszonka. Takie same bakterie są na kapuście kiszonej.

 

Nie widzę dobrze na zdjęciu ale o ile robi się błona na powierzchni, tudzież kożuch to na 100% tlenowce. Nic z tym nie zrobisz. Jak nie da się pić to w kanał ale nie wylewaj juz teraz. Poczekaj na ocenę innych. Mogę się mylić

 

 

 

I to bardzo!
Link to comment
Share on other sites

Dajcie już mu spokój - jego pierwsza warka i stąd takie "dziwne" pytania ;)

 

Proszę mnie nie karcić jeśli popełnię jakieś błędy, ale proszę o wyrozumiałosć :)

 

Zostaw ten fermentor w spokoju przynajmniej na tydzień, a nie niecałe 48h po zadaniu drożdży już w nim grzebiesz. Po co? Tylko sam prosisz się o infekcję.

 

Powiem dosadniej - łapy precz od fermentora przez tydzień. Zajmij się lepiej lekturą forum.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi i za wszystkie słowa otuchy ;) Pierwszy raz mam do czynienia z magią fermentacji, więc stąd ta panika :) Zostawię fermentor niech sobie dzrożdże działają i zobaczymy co z tego będzie (mam nadzieję, że smaczne piwko :beer: )

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.