DonBeer Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Kraj pochodzenia: Australia Odmiana: super goryczkowy/uniwersalny Średnia zawartość alfakwasów: 15,2-16.2% Krótki opis: Chmiel o znakomitych właściwościach goryczkowych, o wysokim stężeniu alfa kwasów, ale również z unikatowymi właściwościami aromatycznymi. Ze względu na bardzo ciekawy aromat Topaz bywa stosowany do chmielenia piw typu "single hop" czyli chmielonych tylko jednym chmielem dla wyeksponowania jego wszystkich właściwości. Przy późnym dodaniu dla aromatu wyczuwalne nuty lekko cytrusowe, porzeczki ,liczi, jagody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeDy_beer Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Ooo Dominik, wreszcie Cie widzę na piwo.org nie tylko B.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 8 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Dziś zlewalem na cichą australian pale ale sh topaz. Oczywiście spróbowałem i jestem zachwycony tym chmielem. Mega intensywny smak i aromat jeżyn, owoców leśnych. Do tej pory moim ulubionym chmielem był simcoe, ale teraz na listę trafia też topaz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Dobrze wiedzieć tym bardziej że niedługo będę robił Red Ale z tym chmielem. Jak chmieliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 http://www.piwo.org/topic/9781-browar-wuja-wania/page__st__40#entry330373 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 (edytowane) Co do mocy aromatu to u mnie nie umywa się do intensywnych odmian. W mojej ocenie średni chmiel, liczyłem w SH na więcej a wyszło przeciętnie. Aromaty są ciekawe lecz zbyt słabe. Może świeża partia z 2014 była by bardziej intensywna Edytowane 9 Lutego 2015 przez Krugerius Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Co do mocy aromatu to u mnie nie umywa się do intensywnych odmian. W mojej ocenie średni chmiel, liczyłem w SH na więcej a wyszło przeciętnie. Aromaty są ciekawe lecz zbyt słabe. Może świeża partia z 2014 była by bardziej intensywna A gdzie się zaopatrywałeś? I tak wypróbuje ten chmiel, bo na razie znam mało odmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Twój Browar tam kupowałem w grudniu rocznik chmielu 2013 (dość stary, moze stąd słaby aromat?). Teraz wiem że mogłem co innego wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Ale słaby w porównaniu z czym? Z innymi odmianami z Australii i Nowej Zelandii czy w porównaniu z intensywnymi amerykańcami typu Citra czy Amarillo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Na pewno słabszy niż w galaxy rocznik 2014, co do intensywnych amerykanskich odmian na pewno wypada o wiele gorzej. Ma za to fajną goryczkę i jak pisałem aromaty mimo wszyskto dość ciekawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GummyBeer Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Chmielił tym ktoś na cichej? Ciekawi mnie czy 70g tego chmielu na 25l to nie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Goryczka z niego jest bardzo ok - mi lezy. Podobno nie źle sprawia się na zimno. Aromat i smak nie jest podobno wybitny. Jest to krewniak Galaxy bardziej stabilny ale mniej efektowny. Siłą rzeczy sprawdza się z Galaxy - zrobiłem z dwa czy trzy piwa topaz-galaxy o różnym stopniu nachmielenia - efekt od ok po wow. Czy wystarczy ci taka ilość to zależy od tego co chcesz osiągnąć i od schematu chmielenia. IMO nie jest to chmiel na single hop. Na sama cicha 70g to dobra ilość Edytowane 1 Maja 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GummyBeer Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Dzięki za info. Mój plan na single hopa jest taki: 5,8 Pale Ale 0,25 Karmel 150 0,5 Karmel czerwony Topaz: 40g - 60min 25g - 15min 15g - 10min 40g - cicha 7 dni Uwarzymy zobaczymy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 GummyBeer, w tych wątkach piszemy konkrety o danej odmianie chmielu, na receptury są lepsze miejsca na forum. Single hopa nie robiłem, ale warzyłem pół na pół Topaz i Bramling Cross. Wyszły wyraźne czerwone owoce, przede wszystkim czułem tam porzeczki. Intensywność aromatu zadowalająca. Oczywiście nie jest to Citra, ale jest ok jak na chmiel z tamtych rejonów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Czy chmiel daje porzeczki, czy coś idącego w zapach kocich sików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2022 Godzinę temu, maciek1221 napisał: Czy chmiel daje porzeczki, czy coś idącego w zapach kocich sików? czytając opis to nie https://homebeer.pl/pl/p/Chmiel-Topaz-AUS-granulat/1050 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi