Jump to content

piwo miodowe

Recommended Posts

Witam! szukam i szukam i nie mogę się doszukać a mianowicie chodzi i o dodawanie miodu do butelek podczas butelkowania. jeśli dodam 10 ml miodu na 0,5L piwa to czy muszę obniżyć ilość cukru dodawanego do nagazowania się piwa. proszę o pomoc.

To raczej temat do poczekalni... Oczywiście ze tak, przecież w miodzie tez są cukry i drożdże je zjedzą. Dodatek 10 ml miodu na pół litra piwa da Ci i bez dodatkowego cukru granaty, natomiast to za mało miodu żeby został z niego jakiś wyraźny smak

chcesz dodać miód żeby go czuć podczas degustacji ? czy żeby zabić włamywacza który dobierze się do Twoich zapasów ? Jeżeli to pierwsze to dodaj miód na etapie warzenia inaczej będziesz miał granaty z infekcją w gratisie.

bryyyy i znowu infekcja,spać po nocach nie mogę jak się naczytam o nich

ja dawałem 2,5 kg

2 albo 2,5kg słodu podstawowego ,nie pamiętam jakiego ,200g karmelowego iiiiii 4g chmielu na goryczkę

aaaa jeśli robisz to pod kobiety i chcesz że by nie było tak wytrawne to po dwa słodziki daj :)

Edited by Gawon

Ja robiąc miodowe dałem 1,4 kg na 22 l na cichą fermentację i w połączeniu z belgijskimi słodami karmelowymi efekt był rewelacyjny, aromat miodowy był dość delikatny, ładnie zrównoważony chmielem i posmakami karmelowymi, ludziom smakowało bardzo, mi też ;)

EDIT: przy następnej warce chcę dodać ok. 2 kg miodu - najpierw rozpuszczam go w niewielkiej ilości wody i podgotowuję w zakrytym garnku, żeby uniknąć zakażenia, następnie chłodzę, roztwór do fermentora i na to zlewam piwo na cichą. Nie lubię piw typowo miodowych, wolę bardziej taki aromat bardziej w tle niż rzucający się w "oczy" ;).

Edited by Drzewo Jeżozwierza