alitechno88 Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Witam! szukam i szukam i nie mogę się doszukać a mianowicie chodzi i o dodawanie miodu do butelek podczas butelkowania. jeśli dodam 10 ml miodu na 0,5L piwa to czy muszę obniżyć ilość cukru dodawanego do nagazowania się piwa. proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 To raczej temat do poczekalni... Oczywiście ze tak, przecież w miodzie tez są cukry i drożdże je zjedzą. Dodatek 10 ml miodu na pół litra piwa da Ci i bez dodatkowego cukru granaty, natomiast to za mało miodu żeby został z niego jakiś wyraźny smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 to ile go dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 chcesz dodać miód żeby go czuć podczas degustacji ? czy żeby zabić włamywacza który dobierze się do Twoich zapasów ? Jeżeli to pierwsze to dodaj miód na etapie warzenia inaczej będziesz miał granaty z infekcją w gratisie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 to ile dodać na 20L brzeczki. dodać pod koniec gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) bryyyy i znowu infekcja,spać po nocach nie mogę jak się naczytam o nich ja dawałem 2,5 kg 2 albo 2,5kg słodu podstawowego ,nie pamiętam jakiego ,200g karmelowego iiiiii 4g chmielu na goryczkę aaaa jeśli robisz to pod kobiety i chcesz że by nie było tak wytrawne to po dwa słodziki daj Edytowane 25 Września 2014 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Chłopie wpisz w wyszukiwarkę miód albo piwo miodowe, było sporo o tym na forum, nie wiem jak szukałeś skoro nie znalazles, pewnie niezbyt pilnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 Tu masz przelicznik cukrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 na jakim etapie dodać miód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drzewo Jeżozwierza Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Ja robiąc miodowe dałem 1,4 kg na 22 l na cichą fermentację i w połączeniu z belgijskimi słodami karmelowymi efekt był rewelacyjny, aromat miodowy był dość delikatny, ładnie zrównoważony chmielem i posmakami karmelowymi, ludziom smakowało bardzo, mi też EDIT: przy następnej warce chcę dodać ok. 2 kg miodu - najpierw rozpuszczam go w niewielkiej ilości wody i podgotowuję w zakrytym garnku, żeby uniknąć zakażenia, następnie chłodzę, roztwór do fermentora i na to zlewam piwo na cichą. Nie lubię piw typowo miodowych, wolę bardziej taki aromat bardziej w tle niż rzucający się w "oczy" . Edytowane 25 Września 2014 przez Drzewo Jeżozwierza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 25 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 ok. dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się