danbar Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 Witam serdecznie piwowarów w sobotni poranek. Zamierzam uwarzyć Old Ale na Wyeast 1968 i wyczytałem o konieczności zrobienia przerwy diacetylowej. Jak dokładnie wygląda taka przerwa w warunkach domowych. Czy mam podnieść temperaturę fermentacji burzliwej? W jakim momencie to zrobić i do jakiego zakresu temperatur? A może przedłużyć czas fermentacji burzliwej, np do trzech tygodni? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 27 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 A w jakiej temperaturze planujesz fermentację? Jeśli poniżej 15 stopni to po prostu pod koniec na dwa, trzy dni przenieś piwo do około 18-20. Jeżeli cała fermentacja ma przebiegać w temperaturze pokojowej to nie trzeba Ci przerwy diacetylowej przy ejlu. Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danbar Opublikowano 27 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2014 No i to jest odpowiedź - dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewelyn Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Witam a jeżeli piwo fermentuje w 9 C i podniosę do 11 C ( taką mam najwyższą tem w piwnicy) to czy redukcja diacetylu przebiegnie pomyślnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Najwyżej potrzymasz parę dni dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się