Jacki Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) #48 Pale Ale Skład: - 4,0 kg. - Pilzneński - 0,2 kg. - Biscuit - 0,1 kg. - Crystal 120 - Citra 30g. - Fuggles - 25g. Modyfikacja wody: - 20g. kwasu mlekowego - łyżeczka gipsu Zacieranie: - 40 min. 62°C - 20 min. 72°C Wygrzew, filtrowanie/wysładzanie Chmielenie: - 20g. Citra na 60' - 15g. Fuggles na 15' - 10g. Citra i 10g. Fuggless na 5' Otrzymałem nieznaną objętość (jakies 21l) przy 12°Blg Brzeczka schłodzona do 30°C i odstawiona zatem można wyskoczyć na piwo ps. śrutowanie zmoczonego słodu to masakra edit: 09.VIII.2011 - Zabutelkowałem #47 Witbier (zszedł do 1,5°Blg) z dodatkiem 190g. cukru. Otrzymałem 43 butelki. 11.VIII.2011 - Zatarłem dwie garści słodu i zrobiłem starter dla połowy gęstwy. Jutro czas na dubbla. Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2011 (edytowane) #49 Coś Jak Dubbel Skład: - 4,00 kg. - pilzneński - 0,25 kg. - Special B - 0,15 kg. - Amber - 0,10 kg. - Crystal 120 - 0,10 kg. - Biscuit - 0,70 kg. - cukier kandyzowany (świeżo zrobiony) - 0,15 kg. - rodzynki - 30 g. - Challenger (6,6%) - 15 g. - Styrian Goldings (4,4%) - starter z gęstwy Wyeast Belgian Witbier (pokolenie 3) Modyfikacja wody: - 12 g. kwasu mlekowego Zacieranie: - 63°C - 25 min. - 72-70°C - 45 min. Zapomniałem o wygrzewie. Filtracja/wysładzanie (błyskawiczne). Chmielenie: - Challenger na 60' - Styrian Goldings na 15' - rodzynki na 10' - cukier na 10' - łyżeczka mchu na 10' Otrzymałem coś około 22l. ilość przy prawie 17°Blg Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) #50 Emma Skład: - 4,00kg. - pilzneński - 0,30kg. - carapils - 0,20kg. - biscuit - 0,10kg. - zakwaszający - 0,50kg. - cukier - 15g. - Nugget - 15g. - Lubelski - gęstwa Wyeast Belgian Witbier Zacieranie: - 60°C 20 min. - 72-70°C 40 min. Wygrzew/filtrowanie/wysładzanie Chmielenie: - Nugget na 60' - łyżeczka mchu na 10' - Lubelski na 5' - cukier na 5' Otrzymałem 21l. przy prawie 16°Blg edit: 14.VIII.2011 - przelałem #48 na cichą przy 2°Blg 05.IX.2011 - Zabutelkowałem #48, wyszły 42 butelki. Do refermentacji użyłem 170g. cukru. 12.IX.2011 - #49 po miesiącu bez cichej poszedł do butelek z dodatkiem 178g. cukru. Otrzymałem 43 butelki. Piwo zeszło do 1,5°Blg. Zatem wyjdzie coś pod 8,5% alkoholu. Będzie pyszne na mrozy :-) 15.IX.2011 - #50 podobnie jak #49 po przedłużonej cichej poszła do butelek. Dodałem 150g. cukru. Otrzymałem 40 i poł butelki. Piwo zeszło do 1°Blg (zatem znów koło 8% alkoholu) - masakra Oj będzie to zima... Edytowane 15 Września 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2011 (edytowane) #51 Spontaniczne (bez związku z fermentacją) - 4,0 kg. Pilzneński - 0,2 kg. Carapils - 0,2 kg. Crystal 120 - 0,1 kg. Zakwaszający - 20 g. Nugget (13,6%) - 20 g. EKG (4,4%) - gęstwa Wyeast Belgian Witbier Zacieranie: - 63°C - 15 min. - podgrzewania 10 min. - 71°C - 40 min. - Wygrzew Filtrowanie/Wysładzanie Chmielenie: - Nugget na 60' - mech irlandzki na 10' - EKG na 5' Otrzymałem 22l. przy prawie 13°Blg Edytowane 6 Października 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 #52 Pszenica by Andrew Skład: - 2,50 kg. Pilzneński - 1,70 kg. Pszeniczny - 0,20 kg. CaraHell - 0,10 kg. Zakwaszający - i dodatkowo: - 50 g. Carawheat - 50 g. Biscuit - 33 g. Fuggles (4,5%) - 33 g. Cascade (6,2%) - US-05 Zacieranie: - 65-66°C - 60' - 72°C - 5' - mashout Filtrowanie/wysładzanie... Chmielenie: - po 15g. na 60 min. - po 18g. na 10 min. - na 10 poszedł też mech irlandzki (z przyzwyczajenia - po wsypaniu się zorientowałem - będzie dobrze) Otrzymałem coś około 23,5-24 (jutro się przekonam) litrów, 12,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 #53 Nie wiem jak to nazwać, miał być bitter wyszło coś. Skład: - 3,00 kg. - Pilzneński - 0,32 kg. - Crystal 120 - 0,10 kg. - Zakwaszający - 0,06 kg. - Biscuit - 0,06 kg. - Pszeniczny Czekoladowy - EKG - 55g. - US-05 - łyżeczka gipsu i mchu Zacieranie: - 67°C - 75' - wolne podgrzanie do 76°C Filtrowanie/wysładzanie... Chmielenie: - 25g. na 60' - 15g. na 30' - 15g. wyłączając gaz pod kotłem Otrzymałem ~20l. przy 11,5°Blg Zadane na gęstwę po przelaniu na cichą #52. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) #54 Sen (piwo w stylu pszenicznym) Skład: - 2,50kg. - pszeniczny - 2,00kg. - pilzneński - 0,30kg. - carahell - 35g. - Cascade (6,3%) - WB-06 Zacieranie: - 44°C - 70' - sam pszeniczny - 63-62°C - 20' - 72-71°C - 40' - wygrzew Chmielenie: - 15g. na 60' - 10g. na 15' - 10g. na 2' Otrzymałem jakieś 21-22l (jeszcze nie przelałem) przy lekko ponad 13°Blg. Trzeba jednak było litra więcej wysłodzić. Edit: 01.XI.2011 - Zabutelkowałem #51 (warka nie była przelewana na cichą). Nie zmierzyłem Blg - strzelam, że 2. Dodałem 144g. cukru, otrzymałem 42 butelki. 03.XI.2011 - Zabutelkowałem #52. Warka zeszła do 2°Blg, poszła do butelek z dodatkiem 170g. cukru. Otrzymałem 44 butelki. Edytowane 3 Listopada 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 (edytowane) #55 Mild (?) Kawowy Skład: - 2,90 kg. - Pilzneński - 0,15 kg. - Carared - 0,15 kg. - Special B - 0,13 kg. - Pszeniczny karmelowy - 0,10 kg. - Carafa I - 0,10 kg. - pszeniczny - 0,056 kg. - Czekoladowy - 0,075 kg. - Czekoladowy pszeniczny - 0,10 kg. - Kawa mielona - EKG (6,5%) - 31 g. - S-04 Zacieranie: - 67°C - godzina (w połowie mały wypadek i w jakieś 4 min. poszło do 75, szybka reakcja z zimną wodą i znów 67 - zapomniałem wyłączyć palnika) - bez p-alonych - próba jodowa - ok (na szczęście) - 72°C - 5 min. (z palonymi) - Wygrzew Filtrowanie/wysładzanie... Chmielenie 70 min.: - 23g. na 60 min - łyżeczka mchu na 10 min. - 8g. na 5 min. - kawa w ostatniej minucie Otrzymałem jakieś 21l. przy 11°Blg Już wiem, że z pianą będzie kiepsko Edytowane 3 Listopada 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 kawa mielona podana na sucho czy jakis wywar? :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Na sucho wsypana do kotła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 jakis specjalny gatunek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 3 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Nie, zupełnie nie. Pijam Maxwell House i tą właśnie wsypałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Powinienieś był jednak zaparzyć, ziarna kawy wniosą sporo tanin. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 No trudno, jakoś tak się zasugerowałem przepisem Scoobiego na Espresso Stout, gdzie to napisał, że "wsypuje suchą mieloną kawę prosto do kotła warzelnego". Jak się może odbić w smaku obecność tanin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 Długo zaparzana, mocna herbata - taki ściągający posmak na języku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2011 (edytowane) No to zobaczę w praniu jak to wyjdzie. Zazwyczaj pijam długo parzoną i mocną herbatę, więc ciężko mi wyodrębnić ten akurat smak, chociaż coś mi po głowie chodzi. Chyba nie będzie tragedii. Edit: 6.XI.2011 - zabutelkowałem #53 z dodatkiem 100g. cukru. Piwo zeszło do 1°Blg. Otrzymałem 39 butelek i szklaneczkę. 8.XI.2011: - zabutelkowałem #54 z dodatkiem 180g. cukru. Piwo zeszło do 2°Blg. Otrzymałem 41 butelek i szklankę. - przelałem na cichą #55 przy 3,5°Blg - otworzyłem testową butelkę #51 (które celowałem w Belgian Pale Ale czy coś w ten deseń) - bardzo mi smakuje, w końcu po wielu eksperymentach znalazłem jakiś odpowiedni balans. Edytowane 8 Listopada 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) #53 otworzona testowa butelka potwierdza to co poczułem wypijając szklaneczkę z butelkowania. Kwas. Smak octowy. W jaki sposób wyczyścić butelki po tej warce aby się nadawały? Czy może je wyrzucić? Edytowane 11 Listopada 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Wystarczy mycie w roztworze domestosa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Rozumiem, że Ace też może być? Chodzi o chlor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 Detergent + wybielacz w jednym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2011 (edytowane) A tak na marginesie to zdenerwowałem się, 2:0 w plecy z Włochami i kwas. Musiałem coś złapać podczas napowietrzania/dodawania gęstwy - piwo z pokolenia wcześniej jest ok. Pierwszy taki wyraźny kwas w moim piwowarstwie. Aj, a miało być na Andrzejki Edytowane 11 Listopada 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Amerykańska pszenica, z której wziąłem drożdże też daje octem. Wkurza mnie to, coś za dużo złego... Chyba zrezygnuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 (edytowane) Nie rób tego złego. Zamknij rozdział, wylej gęstwy, wyrzuć drobny sprzęt, resztę zalej wybielaczem i zacznij od stanu "zero". Właśnie spojrzałem, że do Sokółki mam tylko 217km. Mazowieckie Piwowarskie Pogotowie Motywacyjne może Cię nawiedzić, jeżeli tylko potrzebujesz pomocy. Edytowane 12 Listopada 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 13 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 (edytowane) W zasadzie masz rację. Zakażenie przeniosłem z gęstwą. Zdarza się, trzeba bardziej przyłożyć się do dezynfekcji. Nie ma co się poddawać, w końcu parę bardzo smacznych piwek udało mi się uwarzyć. edit: 19.XI.2011 - Zabutelkowałem #55 bez sprawdzania Blg z dodatkiem 100g. cukru. Wyszło 40 butelek. Edytowane 19 Listopada 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Nowy rok, nowe rozdanie. Na rozgrzewkę: #56 Pale Ale Skład: - 3,70kg. - pilzneński - 0,25kg. - pszeniczny - 0,15kg. - Caraamber - drożdże S-04 Zacieranie: - 63 °C - 45' - 72 °C - 15' - Wygrzew, filtrowanie, wysładzanie. Do chmielenia poszło jakieś 27l. Chmielenie 65' - 30g. Challenger (6,6%) na 60' - 15g. Challenger (6,6%) na 30' - 10g. Fuggles (4,4%) na 15' - 10g. Fuggles (4,4%) na 7' - mech irlandzki na 5' - 10g. Fuggles (5,1%) na 1' Wyszło prawie 22l przy prawie 12 °Blg. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się