Jacki Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2010 (edytowane) #18 Irish Red Ale - Pale Ale - 2,7kg - Monachijski - 0,8 kg - Carared - 0,4 kg - Jęczmień palony 50g. (dodany przy filtrowaniu/wysładzaniu) Chmiel: - Marynka - 20g. - Lubelski - 26g. Drożdże: S-04 Zacieranie: 62°C - 40 min. 72°C - 30 min. Podgrzanie, filtracja i wysładzanie... Chmielenie 70' - w 10' Marynka - w 50' - 5g. Mech irlandzki - w 65 Lubelski Uzyskałem prawie 21,5l przy mniej więcej 11,2°Blg ps. w smaku za mało goryczki, ale w sumie celowałem w dolny zakres stylu, więc raczej powinno być ok edit: 29.III.2010 #17 zabutelkowany z dodatkiem 170g. glukozy. Ostatecznie zszedł do 3°Blg. Wyszło 41 butelek. #18 przelany na cichą przy 3°Blg. Edytowane 29 Marca 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2010 (edytowane) #19 Irish Red Ale - Pale Ale - 3,3kg - Monachijski - 1 kg - Carared - 0,5 kg - Jęczmień palony 50g. - Challenger 30g - Fuggles 30g Zacieranie infuzyjne - 60 min. w 67°C Chmielenie 70 min. - Challenger po 10' - 5g. mchu irlandzkiego na ostatnie 15' - Fuggles na ostatnie 5' Uzyskałem 20l 13,5°Blg edit: 7.IV.2010 - zabutelkowałem #18 z dodatkiem 170g glukozy (piwo na cichej zeszło do 2°Blg), wyszło 41 butelek 7.IV.2010 - przelałem #19 na cichą, Blg nie sprawdzałem edit: 20.IV.2010 - zabutelkowałem #19 z dodatkiem 160g. glukozy. Piwo zeszło do 4,5°Blg wyszło 38 butelek Edytowane 23 Kwietnia 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 12 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 (edytowane) W końcu po półrocznej przerwie udało się wrócić. Browar zyskał nowe sprzęty: śrutownik, chłodnicę i nową kuchenkę (palnik wok 3,3kW) #20 Pszeniczka (bo najszybciej zdatna) 2,5 kg. jasnego pszenicznego 2,0 kg. pilzneńskiego 250 g. Carahell Chmiel Lubelski 35g. Drożdże WB-06 43°C - tylko pszeniczny - 60 min. (tak wyszło, bo się okazało, że mam kupę rzeczy nie przygotowanych) 63°C - 30 min. 72°C - 40 min. (próba była pozytywna już po 30 min.) Mash out Filtracja i słodzenie jak zwykle bajeczne Chmielenie 65' 15 g. w 5' 10 g. w 45' 10 g. w 60' Uzyskałem jakieś 20l o jakiś 12,5°Blg Edytowane 13 Października 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Cześć Super że browar działa ponownie Napisz coś więcej o palniku - jak się sprawuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 13 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Hej, Palnik ten jest na płycie Bosha (modelu nie pamiętam, ale nic wyszukanego, zwykła płyta czteropalnikowa). Płytę specjalnie wybierałem pod kontem warzenia. Oryginalne zastosowanie to oczywiście wok, ale idealnie się nadaje pod gar. Jako, że wcześniej miałem strasznie starą i mało wydajną kuchenkę, to różnicę widzę niesamowitą. Woda do wysładzania, zagotowanie po słodzeniu - bardzo szybko. Podczas chmielenia miałem ustawioną moc tego palnika na minimum i pięknie bulgotało, wręcz otwierałem na chwile okno, bo bałem się że zaraz mi wyskoczy. Cóż, teraz by się przydał delikatnie większy gar (ten co mam to chyba 29l)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 18 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 (edytowane) #21 Coś jak Koźlak pszeniczny - 3,1kg - Monachijski - 2,5kg - Pszeniczny - 0,5kg - Pszeniczny karmelowy - 0,5kg - Melanoidowy - 0,1kg - Carafa I - 65g. Lubelski - WB-06 Zacieranie: 43°C - 35 min. - same pszeniczne 62°C - 60 min. - wszystko bez Carafa 72°C - 50 min. dodany Carafa Mash out Filtrowanie i wysładzanie - szło jak krew z nosa, lekko ponad godzinę. Chmielenie 65 min. - 50g. w 5 min. - 15g. w 60 min. Drożdże zadane w 25°C . Wyszły 22l 16,5°Blg ps. Około godziny 5 obudziła mnie salwa z rurki fermentacyjnej. Szybko drożdżaki zaczęły pracować. Edytowane 18 Października 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 (edytowane) #22 Nuke Ale - 4,0kg - Pale Ale - 0,5kg - Caraamber - 50g. - Carafa I - Marynka 50g - Fuggles 30g. - US-05 Zacieranie infuzyjne ~66°C - 60 min. Mash-out Filtrowanie, wysładzanie... Chmielenie 65 min. - 50g. Marynka w 5' - 20g. Fuggles w 61' (10g. Fuggles pójdzie na cichą fermentację) Otrzymałem 21l, prawie 13,5°Blg. Drożdże po rehydratacji zadane do brzeczki o temp. 25°C. edit: 25.X.2010, zabutelkowałem #20 pszeniczne. W burzliwej zeszło do 2°Blg. Poszło w butelki z dodatkiem 160g glukozy, wyszło 38 butelek. Edytowane 25 Października 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 27 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2010 (edytowane) #23 Red Rocket - 3,00 kg. - Pale Ale - 1,00 kg. - Monachijski - 0,25 kg. - Melanoidowy - 0,40 kg. - Carared - 25g, - Marynka - 25g. - Fuggles - drożdże S-04 Zacieranie infuzyjne - 60' w 67°C Mash out, filtrowanie, wysładzanie + 50g. palonych ziaren jęczmienia. Chmielenie 65': - Marynka na 60 min. - Mech irlandzki na 15 min. - Fuggles na ostatnie 3 min. Właśnie się chłodzi. Całkiem niezły czas zważywszy na to, że pracę kończę o 17 (co prawda do domu mam jakieś 200m) Wyszło coś koło 22l przy 12,5°Blg edit: 03.XI.2010 - do butelek (z dodatkiem 185g glukozy) poszła warka #21, zeszła do 2,5°Blg. Wyszły 42 butelki i szklaneczka - #22 poszła na cichą z dodatkiem 10g. Fugglesa (planowana cicha 10 dni). Edytowane 3 Listopada 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 20 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 #22 poszła do butelek z dodatkiem ok. 155g glukozy. Blg nie zmierzyłem, zapomniałem Cicha miała trwać 10 dni, ale po przelaniu na cichą w rurce znów pojawił się ruch i skończył się dopiero przedwczoraj. Wyszło 40 pełnych i pół butelki. #23 13 dzień na cichej. Też się pojawił ruch i jeszcze widać delikatnie wypycha wodę. Myślę, że wtorek-środa pójdzie do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 (edytowane) #24 Red Rocket 2 (bo tylko takie surowce mi zostały) - 3,20 kg. - Pale Ale - 1,00 kg. - Monachijski - 0,25 kg. - Melanoidowy - 0,40 kg. - Carared - 30g, - Marynka - 25g. - Fuggles - drożdże S-04 Zacieranie infuzyjne - 60' w 67°C Po tym czasie dodałem 50g. palonego jęczmienia. Mash out, filtrowanie, wysładzanie Chmielenie 65': - Marynka na 60 min. - Mech irlandzki na 15 min. - Fuggles na ostatnie 5 min. Wyszło około 20l. przy 14°Blg ps. #23 nadal na cichej (no już chyba prawie miesiąc) i nadal jest ruch w rurce - zaglądałem dzisiaj i wąchałem - wszystko w porządku. Edit: 11.XII.2010 #23 poszła w końcu do butelek przy 3°Blg z dodatkiem 160g. glukozy. Wyszło równiutko 40 butelek. #24 przelana na cichą przy 5°Blg Może jeszcze pośrutuję... Edytowane 11 Grudnia 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 (edytowane) #25 Back In Black - wersja dostosowana. Piwo oparte na recepturze Scoobiego Back In Black - American Stout z drobną zamianą. - 4,3 kg - Pale Ale - 0,4 kg - Caraaroma (w oryginale Crystal 120) - 0,4 kg - Czekoladowy - 0,4 kg - płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,1 kg - palone ziarno jęczmienia Chmiel: - Simcoe (12,2%) - 30g. (w oryginale 30g. Chinook 11%) - Cascade (4,6%) - 90g. (w oryginale 90g Cascade 5%) Drożdże: US-05 Zacieranie infuzyjne w 65-66°C - 60 min. Dodany słód czekoladowy i palone ziarno. Wygrzew, filtrowanie i wysładzanie. Szło jak krew z nosa - możliwe, że za drobno ześrutowałem Chmielenie: - 30g. Simcone - 60' - 30g. Cascade - 45' - 30g. Cascade - 20' - mech irlandzki 10' (a co!) - 30g. Cascade - 5' Objętości 21,5l oraz 15,5°Blg Według przepisu - 20l., 14,9°Blg , 69 IBU. Już teraz widzę, że wyszło za jasne. Piwo jest bardzo-ciemno brązowe a nie czarne. Czy to może być spowodowane późnym dodatkiem czekoladowego i palonych ziaren? Beersmith pokazuje czarność ponad styl (EBC powprowadzane z etykiet) edit: 28.XII.2010 #24 - zabutelkowana z dodatkiem 140g. glukozy. Wyszło 39 butelek. Pio na cichej nic nie zeszło, czyli stanęło na 5°Blg #25 - poszło na cichą przy 5,5°Blg, kolor się jakby poprawił, zatem faktycznie jest tak jak napisano w wątku http://www.piwo.org/forum/t4463-Ciemnienie-piwa-po-fermentacji-cichej.html Edytowane 29 Grudnia 2010 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 29 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2010 (edytowane) #26 Mild 'Luna' - najdokładniej jak mogłem oparłem się na przepisie Makarona Słody: - 2,80 kg - Pale Ale - 0,25 kg - Caraaroma (w oryginale Crystal) - 0,20 kg - Czekoladowy Chmiel: - 18 g - Northdawn 9,6%AK (w oryginale 20g. Northern Brewer 7%) Drożdże: - S-04 (w oryginale Gęststwa London III) Zacieranie: - 70' w 68°C (Pale Ale i Caraaroma) - dodanie czekoladowego, wygrzew, filtrowanie i słodzenie (błyskawiczne) Otrzymałem 21l., 10°Blg Drożdże zadane w 20°C edit: 8.01.2011 - przelane na cichą przy 5°Blg Edytowane 10 Stycznia 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2011 (edytowane) #27 na podstawie Scooby?s House Ale, dzięki Scooby Słody: - 4,40 kg - Pale Ale - 0,40 kg - Monachijski - 0,25 kg - Caraamber (w oryginale Crystal 40) Chmiele: - 25g. - Nugget 12,8% (w oryginale Centennial) - 56g. (+28g. na cichą) - Cascade Drożdże - US-05 Zacieranie infuzyjne w 67°C Chmielenie: - Nugget na 60' - 28 g. Cascade na 15' - 28 g. Cascade na 5' Otrzymałem nieznaną objętość przy 14,5°Blg Przelałem do ferm. bez podziałki. Na oko (patrząc po tym co było w garnku) to jest gdzieś 21l. Edytowane 11 Stycznia 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Cześć No, no sporo chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 13 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 No cóż, może tej warki nie wypiję po dwóch tygodniach od zabutelkowania :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 #26 Mild podczas cichej (7 dni) nie zszedł nic z 5°Blg zatem dzisiaj poszedł do butelek z dodatkiem 100g glukozy (w przepisie było 50g, ale bałem się tak małej ilości). Otrzymałem 42 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 20 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 (edytowane) Wczoraj: - Zabutelkowałem #25 Back In Black przy 5°Blg z dodatkiem 160g. glukozy. Nie zaszło zbyt nisko, ale chyba po 3 tyg. cichej, na której zeszło tylko o 0,5°Blg, nic złego się nie stanie. - Przelałem na cichą #27 przy 4°Blg (w uzupełnieniu do wpisu o warzeniu - 20,5l.) - Ześrutowałem na dzisiaj Warka #28 My Way http://www.youtube.com/watch?v=jrx6H8HDNCQ - 4,5kg. - Pale Ale - 0,5kg. - Amber - 50g. - Czekoladowy - 50g. - Palone ziarno jęczmienia - Simcoe 18g. - Cascade 27g. - US-05 Zacieranie: - 60 min. Pale Ale i Amber w 67°C - podgrzanie do 72°C , próba jodowa, dodane czekoladowy i palony jęczmień - wygrzew, filtracja, wysładzanie (ciągłe woda 80°C ) Gotowanie 70 min. - Simcoe na 60' - 12g. Cascade na 15' - 5g. mchu irlandzkiego na 10' - 15g. Cascade na 5' Otrzymałem 22l. przy prawie 15°Blg (zaskakuje mnie wydajność w ostatnim czasie...) Edytowane 22 Marca 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 23 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 (edytowane) #29 Devil In Disguise http://www.youtube.com/watch?v=jvJjAIkvZCI - 5,0kg. - pilzneński - 0,5kg. - monachijski - 25g. Simcoe - 20g. Tettnanger - S-33 Zacieranie: - 52°C 10 min. - 64°C 40 min. - 72°C 30 min. Wygrzew, filtracja i wysładzanie. Chmielenie 65min. - Simcone - 60 min. - 5g mchu irlandzkiego - 10 min. - Tettnanger - 10 min. Uzyskałem coś koło 20l. (znów fermentator bez podziałki) 15°Blg. Wysłodziłem dodatkowe 2l, które za kilka dni zmieszam z 1kg. cukru i dodam do piwa. Będzie zatem 18-19°Blg jeśli się gdzieś nie mylę. edit: 24.I.2011 0,4kg. cukru skarmelizowałem i wraz z 0,6kg cukru zmieszałem z tymi pozostałymi 2 litrami wysłodzin. Zagotowałem, schłodziłem godzinę na mrozie i do fermentatora. edit: 27.I.2011 #28 poszła na cichą, zapomniałem sprawdzić Blg edit: 31.I.2011 #27 rozlana do butelek z dodatkiem 160g. glukozy. Zeszła do 4°Blg, otrzymałem 40 butelek. #29 powędrowała na cichą przy 4°Blg - okazuje się, że jest 22l. Smakuje obiecująco. Edytowane 22 Marca 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 (edytowane) #30 Imbirowe - 4,0 kg. Pilzneński - 0,3 kg. Caraaroma - 0,4 kg. Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg. cukier (kandyzowany, kolor tak na niewprawne oko 40-60 EBC, ale to raczej ciężko ocenić, pewne jest że był bardziej miedziany niż złoty) - 17 g. Nugget - 25 g. Tettnang - 70 g. świeżo utartego korzenia imbiru (dziwne, przed utarciem warzył 100g. - nieważne) - S-33 Zacieranie: - 52 C - 10 min. (wszystko oprócz cukru) - 64 C - 40 min. - 72 C - 30 min. - Próba jodowa, wygrzew, filtracja, wysładzanie (niezbyt przyjemne, chyba za dużo wody nad młótem, wszystko stanęło po kilku litrach i jakoś z bólem dotrwałem do końca) Gotowanie/chmielenie - 90 min. - 30 pierwszych minut - odparowywanie (zagapiłem się i wyszło po słodzeniu litr-dwa więcej niż chciałem) - Nugget na 60 min. - cukier - na 25 min. - Imbir na 15 min. - jakieś 2-3g. mchu irlandzkiego na 15 min. - Tettnang na 10 min. i do chłodzenia... Tym razem zawczasu przygotowałem podziałkę na fermentatorze Zatem wiem, że uzyskałem 20 l. przy 15°Blg. edit: 09.II.2011 - #30 poszło na cichą przy 4°Blg 11.II.2011 - Zabutelkowałem #28 My Way (zaszła do 3,5-4°Blg) z dodatkiem 140g. glukozy. Wyszły 43 butelki. - Zabutelkowałem #29 Devil In Disguise (zaszła do 3,5-4°Blg) z dodatkiem 140g. glukozy. Wyszło 42,5 butelki. Edytowane 11 Lutego 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 14 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2011 (edytowane) #31 Pszeniczka Surowce: -2,00 kg. słód pszeniczny -2,00 kg. słód pilzneński -0,25 kg. Carahell Chmiel: - Cascade - 22g. Drożdże - WB-06 Zacieranie: - 44°C - 60 min. - 63°C - 30 min. - 72°C - 40 min. - Wygrzew Filtracja, słodzenie - nie za szybkie, ale sprawne. Chmielenie 65 min.: - 15 g. na 60 min. - 7 g. na 15 min. Otrzymałem 20 l. przy 13,2°Blg Przelałem do fermentatora i tymczasowo wystawiłem na balkon, zimno strasznie (według pogodynki -19°C ), niech troszkę zejdzie z 23°C i wtedy wniosę i zadam drożdże (właśnie się uwadniają). Mieszkanie za chwilę też solidnie przewietrzę co by mieć jakieś 18-19°C. edit: 25.II.2011 - zabulelkowałem #30 imbirowe (zeszło do 3°Blg) z dodatkiem 160g. cukru. Wyszło 41 butelek i łyczek. Aromatów imbirowych nie stwierdzono Edytowane 25 Lutego 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 26 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2011 (edytowane) #32 Under Pressure (bo od rana mi po głowie chodził) - 3,5 kg - pilzneński - 0,45kg - Caraamber - 20 g. Simcoe - 18 g. Fuggles - US-05 Zacieranie: - 52* - 10' - 62* - 50' - 72* - 20' Wygrzew, filtrowanie i wysładzanie (w miarę sprawnie, zwłaszcza, że ześrutowałem dość drobno) Chmielenie 65': - 20g. Simcoe na 60' - 8g. Fuggles na 15' - Mech irlandzki na 15' - 10g. Fuggles na 4' Uzyskałem prawie 22l. przy 12,3°Blg edit: 27.II.2011 - zabutelkowałem #31 pszeniczne. 170g. cukru, 40 butelek. Zeszło do 2°Blg 28.II.2011 - drożdże na #32 podeszły pod samo wieko, tak jeszcze nie miałem... Edytowane 22 Marca 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 4 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 #33 Tłusta ćwiartka -piwo warzone wczoraj i dzisiaj Skład: - 3,90kg. - Pilzneński - 0,10kg. - Caraaroma - 20g. Nugget - 18g. Styrian Goldings - S-04 Zacieranie: - 52°C' 10 min. - wrzątek i 62°C 40 min. - 72°C 30 min. - Wygrzew, filtracja, słodzenie Chmielenie 1 - 65 min. - Nugget na 60 min. - 10g. Styrian Goldings na 10 min. Potem było schłodzenie i przelanie, ponieważ ćwiartka była już mocno zaawansowana więc dalszy ciąg nastąpił dzisiaj. Raczej nie zachowałem sterylności w końcowej fazie wczorajszej (nic nie wskazuje na dezynfekcję fermentatora, wężyka), drożdży też nie zadałem, zatem dzisiaj zagotowałem jeszcze raz. Gotowanie: 10 min. - 8g. Styrian Goldings na 10min. - 4g. Mchu irlandzkiego na 10min. Chłodzenie, przelewanie i napowietrzanie. Uzyskałem 20l. przy prawie 12,5°Blg. Drożdże zadane w 24°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 9 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) #34 The Song of the Sun http://www.youtube.com/watch?v=Lqm9o7q2pNo Skład: - 3,5kg. Pilzneński - 0,5kg. Pszeniczny - 20g. Northdown - 20g. Tettnagen - Gęstwa z US-05 (taki mój pierwszy raz, w ramach przyuczania się do gęstw) Zacieranie: - 63°C -> 62°C - 30 min. - 73°C -> 72°C - 30 min. Wygrzew, filtracja, wysładzanie. Chmielenie 65 min.: - Northdown na 60 min. - 10 g. Tettnang na 15 min. - 4 g. Mech Irlandzki na 10 min. - 10 g. Tettnang na 2 min. dygresja: # 32 przelane na cichą - nie sprawdziłem Blg. Pierwszy raz miałem warstwę piany z US-05 przy przelewaniu. Podczas burzliwej obawiałem się, że mi wyjdzie z fermentatora. Gęstwę zebrałem, z lekka przemyłem i dodałem do #34 w okolicy 23-24°C /dygresja Otrzymałem 21,5 litra przy 12°Blg ps. Nowa butla z gazem na tę warkę. Na poprzedniej butli uwarzyłem 9. (notatka ku pamięci) edit: 15.III.2011 Na cichą poszły: #33 (2°Blg), #34 (2,5°Blg) Edytowane 22 Marca 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 22 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2011 (edytowane) #35 Something http://www.youtube.com/watch?v=iz-_S-v2p6s Skład: - 2,5 kg. - Pilzneński - 0,5 kg. - Pszeniczny - 0,5 kg. - Karmelowy jasny - 15 g. - Nugget - 15 g. - Cascade - S04 Zacieranie: Miało być 20 w 62 i 40 w 72, ale coś poknociłem w obliczeniach zatem wyszło tak: - 60' - 67°C - 10' - 72°C - Wygrzew Filtrowanie/wysładzanie itp. Chmielenie: - Nugget na 60' - Cascade na 3' Uzyskałem 19,5l. przy prawie 12°Blg Piwo ma być rozgrzewką dla drożdży przed czymś w stylu RISa edit: 23.III.2011 #32 poszła do butelek przy °Blg < 2. Wyszły 43 butelki, dodatek cukru 140g. Piwo kilka dni temu potraktowałem żelatyną. 26.III.2011 #25 BUUUUM! pospuszczałem delikatnie gaz. 29.III.2011 #33 zabutelkowana z dodatkiem 130g. cukru. Warka zeszła do 2°Blg, otrzymałem 38 butelek i szklaneczkę . #35 przelana na cichą bez pomiaru gęstości. Gęstwa zebrana. Edytowane 30 Marca 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 30 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2011 (edytowane) #36 U Nas Cziornych Nietu Skład: - 6,0 kg. (w porywach do 6,2) - pilzneński - 0,5 kg. karmelowy - 0,4 kg. płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg. płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,2 kg. czekoladowy - 0,2 kg. czekoladowy pszeniczny - 0,02 kg. palone ziarno jęczmienia - zaskoczenie, bo byłem pewien, że mam więcej, zatem dodatkowo: - 0,1 kg. Carafa I - 0,1 kg. palone ziarno pszenicy - 0,0 kg. cukier - bo drogi ;-) - 40g. Nugget - 35g. Northdown Zacieranie: - 62°C - 40 min. - 72°C - 30 min. + czarne składniki + 10 min. - wygrzew Filtrowanie/wysładzanie - do 27-28 litrów. (godzina, śrutowałem dość grubo z obawy o tempo) Gotowanie 60 min. celem odparowania nadmiaru (cel: zagęszczenie) + Chmielenie 60 min: - Nugget na 60 min. - 20 g. Northdown na 30 min. - 15 g. Northdown w ostatniej minucie Otrzymałem coś około 20l (tak na oko, patrząc na fermentator i chmieliny) przy 21,4°Blg Zadane gęstwą s-04 (jakieś 200-250 ml.) z poprzedniej warki. 31.III.2011 godzina 8:45 - piana 10l., drożdże wychodzą na spacer rurką :-) 03.IV - Zabutelkowałem #34. Zeszło do 2°Blg. Dodałem 130g cukru, wyszły 43 butelki. - #36 ma 8°Blg Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Jacki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się