Skocz do zawartości

Chmielenie American Wheat


Jonas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jutro będe warzył 2 piwa Dry stouta i American Wheat. O ile co do tego pierwszego to mam wszystko już zaplanowane, to dalej nie jestem pewien chmielenia tego drugiego.

 

Dysponuję chmielami Citra (13,6%) i Centenial(10,2%). Chcę uzyskać goryczkę na poziomie 20-30 IBU oraz wyraźny aromat tych chmieli, ale nie taki żeby przykrył aromaty zbożowe. Innymi słowy, Chciałbym uwarzyć klasycznego AW.

 

Na razie mam taki pomysł żeby wrzucić

 

25g Citry na 60 minut

40 g centeniala na 1 min

20 citry przy wylaczeniu palnika

 

 

BS wyliczył mi IBU na poziomie 26.

 

Będzie to warka ok 20 litrowa, celuje w 11 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

40 g centeniala na 1 min

20 citry przy wylaczeniu palnika

 

Myślisz, że ta jedna minuta coś zmieni? ja bym dał 20g cirty na 60min, 15g centeniala na 30min, a resztę wrzucił podczas chłodzenia (jak temperatura zejdzie w okolice 80st) i będziesz pan zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo chmielu jak na ten styl. IBU zmniejsz do ok 20 lub mniej, a ilość chmieli pod koniec do ok. 1 oz, czyli 28g.

Może zrób tak:

14g Centennial 60 min

14g Centennial 5 min

14g Citra 0 min.

 

Jaki zasyp masz do tego? Ja polecam 10% monachijskiego, 40% pale albo pils i 50% pszenicznego . Drożdże US-05.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.