Jonas Opublikowano 3 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Cześć Jutro będe warzył 2 piwa Dry stouta i American Wheat. O ile co do tego pierwszego to mam wszystko już zaplanowane, to dalej nie jestem pewien chmielenia tego drugiego. Dysponuję chmielami Citra (13,6%) i Centenial(10,2%). Chcę uzyskać goryczkę na poziomie 20-30 IBU oraz wyraźny aromat tych chmieli, ale nie taki żeby przykrył aromaty zbożowe. Innymi słowy, Chciałbym uwarzyć klasycznego AW. Na razie mam taki pomysł żeby wrzucić 25g Citry na 60 minut 40 g centeniala na 1 min 20 citry przy wylaczeniu palnika BS wyliczył mi IBU na poziomie 26. Będzie to warka ok 20 litrowa, celuje w 11 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 40 g centeniala na 1 min 20 citry przy wylaczeniu palnika Myślisz, że ta jedna minuta coś zmieni? ja bym dał 20g cirty na 60min, 15g centeniala na 30min, a resztę wrzucił podczas chłodzenia (jak temperatura zejdzie w okolice 80st) i będziesz pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2014 (edytowane) Za dużo chmielu jak na ten styl. IBU zmniejsz do ok 20 lub mniej, a ilość chmieli pod koniec do ok. 1 oz, czyli 28g. Może zrób tak: 14g Centennial 60 min 14g Centennial 5 min 14g Citra 0 min. Jaki zasyp masz do tego? Ja polecam 10% monachijskiego, 40% pale albo pils i 50% pszenicznego . Drożdże US-05. Edytowane 5 Października 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się