Makaron Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt. Chce użyć california lager wyeast. Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę. Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg) Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Od jakiegoś czasu próbuje sie zabrać za uwarzenie tego piwa. Ale opinii jak uzyskać karmelizacje w kotle. Tradycyjnie bylo uzyskanie poprzez bardzo długie gotowanie całości brzeczki. W domu można ten efekt uzyskać przez odebranie kilku litrów podczas chmielenia i bardzo mocnego gotowania. Drugi sposób to dodanie słodów specjalnych takich jak karmelowy jasny, crystal i melanoidowy co na dać podobny efekt. Chce użyć california lager wyeast. Przykład takiej receptury w wypadku pierszym to 97procent pale ale i 3 procent palony jęczmień. Bardzo delikatne chmielenie na goryczkę. Gęstość 1.030-1.035 (cos ala 7-9blg) Co o tym myślicie? W zasadzie napisałes wszystko co trzeba o tym piwie. Przykładem drugiego podejścia jest moja receptura: http://www.piwo.org/forum/p23459-12-08-2009-21-17-48.html#p23459 to jest 80-tka, ale wystarczy zmniejszyć ilośc pale ale i chmielenie i można robić 60-tkę. Dodam, że przy karmelizacji w kotle powstają posmaki tofi, które moga byc mylone z diacetylem. Lepiej też nie dodawac słodów dymionych, chyba, że szczyptę. Drożdże możesz wziąć lagerowe, albo jakieś czyste ale - american ale, irish ale, scottish ale.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się