szop007 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 no racjaa czego używacie ? czy ONE-oxi to dobry środek do butelek? , będę zamawiać ClO2 do fermentatorów ale może do butelek tez to sie nadaje do użytku bez płukania?. Jak najbardziej się nadaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Z tym wąchaniem ostrożnie, sam się lekko przytrułem wąchając stary roztwór roboczy ClO2. Podobno nadmiernie zakwaszony wytwarza gaz musztardowy. To już chyba wiem czemu ostatnio jakoś mnie drażni ten CLO2 - na początku za mało kwasku dałem, potem zgodnie z zaleceniami kolegów - ale jakoś nie przeszkadzał mi. Ostatnie dwa roztwory są odrzucające:ble: Czy może być różna "kwaskowość" różnych kwasków cytrynowych? Na 2,5l roztworu roboczego - tego pośredniego z koncentratu - daję 25 g kwasku. pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 nawet na suszarkę bym się zapisał. Zrewanżować się mogę jakąś buteleczką No to sie spóźniłem;-) pzdr flood Tomek86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) no racjaa czego używacie ? czy ONE-oxi to dobry środek do butelek? , będę zamawiać ClO2 do fermentatorów ale może do butelek tez to sie nadaje do użytku bez płukania?. Ja chyba z pół roku wszystko dezynfekuję ClO2 - odpukac bez wtopy. Butelki też. Zużyłem - około 15 warek - ze 2/3 litrowego ClO2. pzdr flood edyta - mogłem w jednym poście odpisać wszystkim - sorry. fl. Edytowane 18 Marca 2010 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Cześć. Ja używam CLO2 i do fermentatorów i do butelek. Na razie nei wiem z jakim skutkiem, bo mam go dopiero tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) Z tym wąchaniem ostrożnie' date=' sam się lekko przytrułem wąchając stary roztwór roboczy ClO2. Podobno nadmiernie zakwaszony wytwarza gaz musztardowy.[/quote'] To już chyba wiem czemu ostatnio jakoś mnie drażni ten CLO2 - na początku za mało kwasku dałem, potem zgodnie z zaleceniami kolegów - ale jakoś nie przeszkadzał mi. Ostatnie dwa roztwory są odrzucające:ble: Czy może być różna "kwaskowość" różnych kwasków cytrynowych? Na 2,5l roztworu roboczego - tego pośredniego z koncentratu - daję 25 g kwasku. pzdr flood ' kwasek kwaskowi nierówny u mnie po dodaniu kwasku "no name" roztwór nie aktywował się został tylko jakiś syf na dnie obecnie używam kwasu fosforowego ale poprzednio kwaski gelwe i drotker z powodzeniem 40g na 5l Edytowane 18 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 'kwasek kwaskowi nierówny u mnie po dodaniu kwasku "no name" roztwór nie aktywował się został tylko jakiś syf na dnie obecnie używam kwasu fosforowego ale poprzednio kwaski gelwe i drotker z powodzeniem 40g na 5l Krzysiek jak poznajesz że roztwór się aktywował ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 'kwasek kwaskowi nierówny u mnie po dodaniu kwasku "no name" roztwór nie aktywował się został tylko jakiś syf na dnie obecnie używam kwasu fosforowego ale poprzednio kwaski gelwe i drotker z powodzeniem 40g na 5l Krzysiek jak poznajesz że roztwór się aktywował ? robi się żółty i wali chlorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Czyli jak u mnie , a ja myślałem że to kwasek go barwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Też mnie to żółte zastanawiało - roztwór kwasku żółty nie jest. czyli jak żółte i wali to ok;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 czyli jak żółte i wali to ok;-) żółte jak śnieg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 (edytowane) Też mnie to żółte zastanawiało - roztwór kwasku żółty nie jest. czyli jak żółte i wali to ok;-) pzdr flood to nie od kwasku cytrynowego po dodaniu kwasu fosforowego taki sam kolor taka sama reakcja chemiczna panowie chemicy na pewno wyjaśnią Edytowane 18 Marca 2010 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr Humulus Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Wracając do tematu samego sterylizatora - czy on Wam wszystkim chodził na początku tak ciężko i opornie? Drugie pytanie - czy też posiadacie blokadę przez rozłożeniem go z powrotem na części ? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Zazwyczaj sterylizator musi się trochę wyrobić, potem chodzi lżej. Co do rozkładania i składania nie ma się co tego obawiać, bo jest to solidny sprzęt. Robiłem tak kilkadziesiąt razy na jednym egzemplarzu i nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 No chodzi ciężko na początku. Ale po co go właściwie składać i rozkładać? Ja wyjmuję tylko "środek" żeby móc go położyć w szafce, gdyż całość w pionie jest wyższa niż półka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się