Skocz do zawartości

Zbyt burzliwa fermentacja


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam problem z fermentacją tzn. przez rurkę fermentacyjną zaczyna mi wychodzić piana. Temp 20 stopni i chłodzę warkę, 27 godzina od zadania drożdży. Nie chcę zakazić piwa, więc nawet tego nie otwieram, tylko nie wiem czy przez tą pianę wychodzącą też nie zakażę, chyba przesadziłem z nastawem ;) Albo drożdżą się zbytnio spodobało i szaleją... Miał ktoś taki problem i jak go rozwiązać??? Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest żaden wyjątek to normalne, dlatego ta faza nazywa się burzliwa. Ja w ogóle nie używam rurki, więc do końca nie mialem takiego przypadku. Uchyliłbym fermentor aby odpuścić nadmierną ilość CO2, rurkę bym wyjął, wszystko co wylazło na wierzch dokładnie wytarł i zdezynfekował.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Około 28 litrów ostatnio miałem prawie tyle samo, tyle że drożdże US-05 a teraz mam gęstwę US-05 100 ml zapodałem.

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.