vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Cześć, Mam problem z fermentacją tzn. przez rurkę fermentacyjną zaczyna mi wychodzić piana. Temp 20 stopni i chłodzę warkę, 27 godzina od zadania drożdży. Nie chcę zakazić piwa, więc nawet tego nie otwieram, tylko nie wiem czy przez tą pianę wychodzącą też nie zakażę, chyba przesadziłem z nastawem Albo drożdżą się zbytnio spodobało i szaleją... Miał ktoś taki problem i jak go rozwiązać??? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Jakie drożdże? THG? Ja w takich wypadkach ściagałem dekel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 To nie jest żaden wyjątek to normalne, dlatego ta faza nazywa się burzliwa. Ja w ogóle nie używam rurki, więc do końca nie mialem takiego przypadku. Uchyliłbym fermentor aby odpuścić nadmierną ilość CO2, rurkę bym wyjął, wszystko co wylazło na wierzch dokładnie wytarł i zdezynfekował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Gęstwa US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 ile masz tego piwa w fermentorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 (edytowane) Około 28 litrów ostatnio miałem prawie tyle samo, tyle że drożdże US-05 a teraz mam gęstwę US-05 100 ml zapodałem. Edytowane 31 Sierpnia 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Około 28 litrów . dlatego uciekają , myślę że 25l to max Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Ja w takich przypadkach czekam aż sie uspokoi, wycieram do czysta i zakładam nową rurkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 (edytowane) Dzisiaj jest już lepiej, fermentacja się uspokoiła. Piana w środku zaczyna opadać powoli. Więc git Edytowane 1 Września 2009 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się