Jump to content

Zbyt burzliwa fermentacja


vettis

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam problem z fermentacją tzn. przez rurkę fermentacyjną zaczyna mi wychodzić piana. Temp 20 stopni i chłodzę warkę, 27 godzina od zadania drożdży. Nie chcę zakazić piwa, więc nawet tego nie otwieram, tylko nie wiem czy przez tą pianę wychodzącą też nie zakażę, chyba przesadziłem z nastawem ;) Albo drożdżą się zbytnio spodobało i szaleją... Miał ktoś taki problem i jak go rozwiązać??? Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

To nie jest żaden wyjątek to normalne, dlatego ta faza nazywa się burzliwa. Ja w ogóle nie używam rurki, więc do końca nie mialem takiego przypadku. Uchyliłbym fermentor aby odpuścić nadmierną ilość CO2, rurkę bym wyjął, wszystko co wylazło na wierzch dokładnie wytarł i zdezynfekował.

Link to comment
Share on other sites

Około 28 litrów ostatnio miałem prawie tyle samo, tyle że drożdże US-05 a teraz mam gęstwę US-05 100 ml zapodałem.

Edited by vettis
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.