vettis Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Cześć, Mam problem z fermentacją tzn. przez rurkę fermentacyjną zaczyna mi wychodzić piana. Temp 20 stopni i chłodzę warkę, 27 godzina od zadania drożdży. Nie chcę zakazić piwa, więc nawet tego nie otwieram, tylko nie wiem czy przez tą pianę wychodzącą też nie zakażę, chyba przesadziłem z nastawem Albo drożdżą się zbytnio spodobało i szaleją... Miał ktoś taki problem i jak go rozwiązać??? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 Jakie drożdże? THG? Ja w takich wypadkach ściagałem dekel. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 To nie jest żaden wyjątek to normalne, dlatego ta faza nazywa się burzliwa. Ja w ogóle nie używam rurki, więc do końca nie mialem takiego przypadku. Uchyliłbym fermentor aby odpuścić nadmierną ilość CO2, rurkę bym wyjął, wszystko co wylazło na wierzch dokładnie wytarł i zdezynfekował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 31, 2009 Author Share Posted August 31, 2009 Gęstwa US-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted August 31, 2009 Share Posted August 31, 2009 ile masz tego piwa w fermentorze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted August 31, 2009 Author Share Posted August 31, 2009 (edited) Około 28 litrów ostatnio miałem prawie tyle samo, tyle że drożdże US-05 a teraz mam gęstwę US-05 100 ml zapodałem. Edited August 31, 2009 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Około 28 litrów . dlatego uciekają , myślę że 25l to max Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted September 1, 2009 Share Posted September 1, 2009 Ja w takich przypadkach czekam aż sie uspokoi, wycieram do czysta i zakładam nową rurkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted September 1, 2009 Author Share Posted September 1, 2009 (edited) Dzisiaj jest już lepiej, fermentacja się uspokoiła. Piana w środku zaczyna opadać powoli. Więc git Edited September 1, 2009 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now