101k Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Po 5 latach warzenia w końcu Bozia pokarała za nadgorliwość i nie mogąc wytrzymać uwarzyłem APA na nowym sprzęcie z FD zrobionym "na brudno". Problem na wejściu - miało być 90% pilzneńskiego, ale gdzieś wcięło i 40% zasypu stanowił monach. Wsyp 55 stopni, grzanie 10 min do 65 i 70 minut w temp 65-67 (próba jodowa marna), po 20 min w dekstrynującej okej, więc mash out na dosłownie 3 min i filtracja. Po godzinie się poddałem (syf) i przeniosłem do wiadra z oplotem, które się zatkało na amen prawie od razu. Po 2h nierównej walki wróciłem do kadzi licząc na to, że tak się zakleiło, że będzie okej na dużych otworach fałszywego dna. Szału nie było, ale w końcu udało mi się uzyskać o 10% mniej niż zakładałem i 10% mniej klarownej brzeczki. Z innych udziwnień przypomniałem sobie o mchu, którego miałem dać dużo dopiero po wyłączeniu grzania i sypnąłem na pałę, powiedzmy z 30% więcej niż zawsze. Od początku planowałem chmielenie po amerykańsku, więc poczekałem ładnie do 80 stopni i ostatnia porcja chmieli poszła na 15 min do gara, po czym odpaliłem chłodnicę. Wyszło mi mniej niż planowałem, więc skrupulatnie odfiltrowałem osady i chmieliny, przegotowałem odzysk i po schłodzeniu wlałem do wiadra - jakoś koło 3 w nocy. Wsadziłem wiadro do lodówki i rano wlałem gęstwę do brzeczki 15 stopni (trochę underpitching, ale nie wyrobiłem się ze stopniowym starterem). Lag koło 12h, więc bez tragedii, temperaturka 17stopni, ale oczom mym ukazał się osad, którego w życiu nie widziałem. Daleki jestem od paniki, ale ciekawość mnie zżera. Niestety lepszej foty mi się wczoraj nie udało zrobić, spróbuję zaraz zajrzeć co się zmieniło. Białka jakieś pewnie, ale skąd tak dużo? EDIT: Dzisiaj to już wygląda jak typowe drożdże, którym raźniej jest razem w chłodzie. Ta gęstwa ma kilka pasaży, ale zdecydowanie "letnich". Edytowane 8 Października 2014 przez 101k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Też mi się takie gluty po gęstwie zrobiły, ale poszło spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Bardzo ładna infekcja. Na szczęście drożdżowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Jak u siebie pierwszy raz zobaczyłem takie gluty to też zastanawiałem się co to jest. Spanikowałem nawet i wklejałem foty na forum do oceny. Czekałem na taki widok ponad 20 warek. Na szczęście to tylko drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Tak bywa - u mnie przy belgach 3522: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) To mój Pumpkin Ale na US-05. Też wygląda podobnie Edytowane 8 Października 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Na drugim filmie już zupełnie normalne kłaki, moje zdjęcie niestety też nie oddaje tego, co było w środku. To miało konsystencję galaretki z obłymi krawędziami, coś jak takie wielkie ameby Myślę, że to nie tylko drożdże, podobnie wyglądają kawałki mchu irlandzkiego jak się przykleją do dna słoika - zrobiłem kiedyś mikrowarkę bez chmielu i wrzuciłem ciut za dużo, a też była mega marnie przefiltrowana, coś jak to moje piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się