Pifffko Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Witam forumowiczów, Proszę o opinię w sprawie mojej drugiej warki. Robię pszeniczne z ekstraktu z własnym chmieleniem+WB-06. Fermentacja w temp ok 19°C. Dziś jest 7 dzień burzliwej, po raz pierwszy zajrzałem do fermentora, aby sprawdzić blg (wyszło ok 4) i widok mnie mocno zaniepokoił. Po pierwsze na powierzchni widać delikatną warstewkę jak na zimnej herbacie parzonej w twardej wodzie - z tego co czytałem na forum, to już jest oznaka infekcji. Po drugie na powierzchni unoszą się brązowe (nie wiem jak to nazwać) wysepki osadu, taki mazisty po dotknięciu. Poprzednio jak warzyłem z brewkita nic takiego nie było, była tylko czysta delikatna resztka piany. Próbowałem to coś. W smaku czuć wciąż fermentację i szczypanie na języku, jakby CO2 było w tym rozpuszczone. Załączam fotki, sorki za jakość, lecz w piwnicy ciemno i fotoplastikon nie łapał ostrości. Proszę o waszą opinię, czy warkę zlewać w kanał. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Wyglada OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Nic co by wskazywało infekcje nie widzę. Wylać zawsze można. Rób wszystko zgodnie z planem a przed rozlewem spróbujesz czy nie jest zepsute. Majstruj przy nim jak najmniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pifffko Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 hmm...czyżby te placki brązowe to były drożdże?? czy one opadną na dno w którymś momencie? piwo stoi już 7 dni, poradźcie proszę jak długo ma ono jeszcze stać i jak zlewać piwo, jeśli to będzie się unosiło na powierzchni, gdy blg się unormuje? Przyznam szczerze, że z lekka jestem zagubiony. Jeśli delikatna powłoczka na powierzchni piwa nie świadczy o infekcji, to w takim razie jakie są jej ewidentne objawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Błona pojawia się często jeśli jest infekcja. Ale na tych zdjęciach błony raczej nie widać. To pozostałości piany i drożdże. Większość opadnie.Za kolejny tydzień zmierz znowu blg i jeśli się nie zmieni lej w butelki. Jeśli się zmieni , poczekaj jeszcze kilka dni i zmierz ponownie. Edytowane 9 Października 2014 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Piwko wygląda zdrowo, a temat o infekcjach jest podpięty na samej górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Przed rozlewem możesz schłodzić fermentor o kilka stopni to powinno większość opaść na dno i ułatwić rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 piwo stoi już 7 dni dopiero kolego,dopiero 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pifffko Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Na zdjęciach tej błonki nie widać fakt, ale widziałem, że jest... Piwko wygląda zdrowo, a temat o infekcjach jest podpięty na samej górze Na pewno przeczytam ten temat, trochę się przejąłem, że coś z warką jest nie tak i od razu wrzuciłem nowego posta... dopiero kolego,dopiero 7 Przy mojej pierwszej warce, na cichą nastawiłem już po 7dniach, dlaczego więc przy tej warce 7dni to jest "dopiero"? Ja dopiero zgłębiam wiedzę, ale wydawało mi się, że to tylko kwestia, aby blg spadło poniżej 4 i utrzymywało się na stałym poziomie i wtedy butelkujemy... Im więcej się dowiaduję tym więcej pytań się pojawia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pifffko Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 a tą błonkę to widać na środkowym zdjęciu w lewym dolnym rogu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Chłopie, jaka błonka. Jak ci się zrobi kożuch jak na mleku w dodatku z bąblami, wtedy się martw. Na pocieszenie powiem, że raz zlałem takie piwo zakażone zostawiając kożuch w fermentorze(+kilka cm piwa) i też dało się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pifffko Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Ok, dzięki. Nie zaglądam w takim razie i nie grzebię w tym. Tylko ile to jeszcze trzymać na burzliwej i kiedy dawać na cichą? W poprzedniej warce po tygodniu już przelewałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 (edytowane) Pszenicy nie ma sensu przelewać na cichą. Spokojnie dokończ fermentację w tym samym fermentorze. Rozlewaj do butelek, jeśli na przestrzeni 3 dni BLG będzie niezmienne (jeśli je mierzysz) lub po 3 tygodniach fermentacji (jeśli go nie mierzysz). No i nie grzeb za dużo, a jak Cię korci, to zakup przezroczyte wiaderka . Na pocieszenie powiem, że raz zlałem takie piwo zakażone zostawiając kożuch w fermentorze(+kilka cm piwa) i też dało się wypić Nie lepiej sobie było Kasztelana kupić? Rozumiem spić z kumplami nieudane, ale zakażone? Edytowane 10 Października 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Po kasztelanie głowa boli, po zakażonym, mimo że kwaskawe, innych wypadków nie zarejestrowałem , tylko trzeba zlewać jak tylko się infekcja pojawia, jak dasz jej się rozwinąć nie da rady tego pić, albo wyskakuje z butelek. Edytowane 12 Października 2014 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się