Kamil Świercz Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Witam ! Jutro przymierzam się do warzenia w/w piwa. Plan jest taki: 60' - 30g tomahawk 30' - 20 g simcoe 10' - 10g skórki gorzkiej pomarańczy 10g skórki limonki 10g kolendry 5 '- 10 g simoce 10g skórki gorzkiej pomarańczy Chciałbym uzyskać balans między przyprawami a chmielem. Nie chce żeby amerykańce przykryły wszystko. Drożdze chce zadać S-33 . Mam też do wyboru Gozdawa Classic Belgian Witbier. Używał ktoś ? Niewiem czemu ale jakoś mnie one nie przekonują. W razie czego mam gęstwe S-04 ale ona chyba to tego stylu to nie bardzo. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Wśród wymienionych te najbardziej wątpliwe, w tym piwku, najlepiej się sprawdzą moim zdaniem. Może jeszcze simcoe przenieść na koniec i zwiększyć ilość skórek, a kolendrę dodać zmieloną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 A co z zasypem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Świercz Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 te 20g simcoe z 30minuty wrzucić na ostatnie pięć tak? czy to nie przykryje wszystkiego? kolendra naturalnie bedzie zmielona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurgen Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 ja bym dal chmiele tylko na początek, żeby był to wit w aromacie i ipa w smaku. nawet dal bym wiecej przypraw niż normalnie dla intensywniejszego aromatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Do tego stylu szukać drożdży o wysokim czy niskim poziomie tworzonych estrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Na przełomie stycznia i lutego też zamierzam uwarzyć White IPA, zasyp 37% pale ale, 37% pszeniczny i 26% płatki błyskawiczne, na goryczkę 30 - 35 g jakiegoś Tomahawka czy coś o podobnej zawartości alfa, do tego ok 100 g świeżej skórki pomarańczowej, 40 g curacao i z 35 - 40 g kolendry, bardzo mało, albo w ogóle żadnego chmielu na cichą. Przyprawy dodawane od 30 do 5 minuty, jeszcze sobie tego nie rozpisałem. Dwie wersje - na US-05 i S-33. To tylko plany, które pewnie ulegną ogromnym zmianom, a wcześniej jeszcze APA, IIPA i drugie podejście do Rye IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 40 g curacao i z 35 - 40 g kolendry Na ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 25 l. Gramatura przypraw celowo nieco zawyżona, bo w moim wicie niezbyt były one wyczuwalne, oprócz oczywiście słodkiej pomarańczy. A że to ma być IPA, to wszystkiego musi być więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 U mnie w wicie także nie czuć tych standardowych ilości ~10gr. kolendry i curacao. o białej IPA na pewno dam więc więcej, ale nie wiem czy aż tyle więcej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) W white IPA powinno być mw wszystko wyczuwalne. 35-40 gram kolendry na 25l zabije to piwo, chyba że tak lubisz. Cały sęk w tym, że jedni lubią ją w piwie, niektórzy są strasznie wyczuleni. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) 35-40 gram na 25l kolendry zabije to piwo, chyba że tak lubisz. Latem to rozumiem . Można wrzucić mięso i marynata gotowa . Dla mnie, w temacie kolendry, poziom idealny to Obołoń Biłe, nie udało mi się jednak do niego nawet zbliżyć w domu. Edytowane 17 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Okolice 15 - 20 g w takim razie? Edytowane 17 Grudnia 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Okolice 20 - 25 g w takim razie? Ja idę w 10 gr. na 11 litrów piwa. Rozważam też dodatkową dawkę na zimno. To samo dla curacao (a właściwie mieszanki curacao ze słodką skórką, obie kupione w TB). Edytowane 17 Grudnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Dla mnie poziom do ok. 15-18 gram rozłożone na 2 razy - 10 min i na 1 min (na 20l przy 15BLG - to trzeba także wziąść pod uwagę) jest wystarczającą ilością. No i już nie mielę, tylko tłukę w moździerzu - to tez daje różnicę. Tylko wiesz, dla Ciebie może być mało - eksperymentuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Z kolendrą się ostatnio przejechałem - dałem 14g na 21L i piwo jest po prostu kolendrowe - przykryła mi wszystko. Popełniłem w tym 2 błędy: 1. przede wszystkim zmieliłem ją w młynku do kawy na praktycznie pył - poszło jej pewnie dużo do fermentora. Gdybym stłukł ją w moździerzu byłoby zdecydowanie lepiej, 2. dałem chyba nieco za dużo albo to wina punktu 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Ja zamierzam potraktować kolendrę właśnie moździerzem, mielić nie chciałem, właśnie ze względu na możliwość zepsucia całego piwa. I stąd też taka planowana ilość, bo przy wicie kolendra potraktowana moździerzem była właściwie niewyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się