Przemas.IE Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Jutro mam zamiar uwarzyć Dry Stouta ( 25 litów ), większa ilość płatków owsianych więc może owsiany Dry Stout. Oto moja receptura, słody już ześrutowałem więc pójdzie tak jak jest . Powiedzcie czy dobrze wykombinowałem . Pale Ale Weyermann - 4,6 Karmelowy Carafa II - 0,2 Pszeniczny - 0,2 ( została mi resztka więc dodam ) Pszeniczny czekoladowy - 0,2 Jęczmień Palony - 0,3 Płatki Owsiane błyskawiczne - 1 ( nie wiem czy kleikować ) Chcę uzyskać naprawdę czarne piwo więc zamierzam zacierać wszystko razem , Ma być Dry więc planuję w 62 st C. potem mash out i filtracja . Jeszcze nie wiem jakie chmiele , dostępne mam, goryczka : - Tomahawk - Nugget - Challenger - Marynka aromat: - East Kent Golding - Fuggles - Spalt Select Myślę nad połączeniem Nugget + Fuggles tylko jeszcze nie wiem w jakich proporcjach. Z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Płatki Owsiane błyskawiczne - 1 ( nie wiem czy kleikować ) a po co? przecież to błyskawiczne. Moim zdaniem za dużo tych chmieli. Jak na mój gust to słody mają grać tu rolę a chmiel tylko uzupełnienie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Ma być Dry więc planuję w 62 st C Jeśli ma być bardzo dry to zacieraj w 65-66°C Tyle, że 1kg płatków owsianych sprawi, że prawie na pewno będzie wydawało się dosyć pełne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Moim zdaniem za dużo tych chmieli. Chmiele wymieniłem jakie mam a nie jakie użyję no i tu posłuchałbym sugestii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Daj z 25g. marynki, albo 30 challengera na goryczke i to w sumie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Ortodoksyjny Dry Stout to to nie będzie. Raczej Oatmeal Stout. Z temperaturą, jak wspomniał Kościak, bym nie przesadzał bo Ci zamarznie na koniec zacierania 65 C będzie git. Chmiel tylko na goryczkę. Ustaw sobie IBU gdzieś w dolnym zakresie przedziału 25 - 45. Nie dawaj nic na smak czy aromat bo chmiel przykryje to co w stoucie najważniejsze. Myślę, że 1 kg owsa to za dużo. Będzie go czuć w smaku. 500 - 600 g myślę, że starczy. Daj grzybom dobre warunki i poczekaj 2-3 miesiące do testów. "Pan będzie zadowolony i pana żona będzie zadowolona" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 11 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Jeśli chodzi o owies to myślałem o Oatmeal staucie . chodzi mi e szczególności o pienistość . .. Co do goryczki to może użyję chmielu Nugget ... i ja i żona lubimy raczej goryczkowe piwa. 2-3 miesiące.... NO WAY ciekawość mnie zeżre... zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Uwarzone , Wyszło 25 litrów 15,5 Blg, nie znam się za bardzo ale chyba niezła wydajność ,użyłem 15g Nugget i 25g Marynki. Qbrew wyliczył goryczkę na 31. pożyjemy zobaczymy . Aha ,ograniczyłem płatki owsiane do 750g. ( żona mi zjadła ) Edytowane 12 Października 2014 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 ehhh tak bardzo chciałbym uwarzyć dobrego stouta. Wszystkie 4 moje próby są szorstkie i podłe. Nieco zbyt kwaśne, puste, z za małym aromatem czekolady. Im niższy ekstrakt tym gorsze piwo. Ma się to nijak to guinessa czy przedstawicieli naszego craftu. Pijałem kilka razy stouta z Bednar i marzy mi się uwarzenie tak dobrego ciemnego piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Temperatura? //EDIT: robiłem Scottish Ale 12 °Blg z Twojbrowar.pl. w zapachu wyraźna czekolada. Link do postu: http://www.piwo.org/topic/13582-browar-piwny-potok/#entry294246 Edytowane 13 Października 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Albo za mało alkaliczna woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Temperatura? Tym razem mocniej schłodziłem i zadałem drożdże przy 15 st. fermentacja wystartowała na dobre po ok.19 godzinach na gęstwie Safale s04. Teraz na fermentorze ok. 20 st. w pomieszczeniu 19 st. Ma się to nijak to guinessa Jestem fanem Guinessa ale są inne również dobre albo nawet lepsze stouty. Murphy's , Beamish a ostatnio piłem O'Haras Stout i był naprawdę super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Owsiany dochodzi na cichej, jeszcze tydzień a ja już planuję następnego tylko trochę innego (coffe milk stout ) nastawiam się na 25 litrów ok 15-16blg. Chcę uzyskać piwo pełniejsze w smaku , nie wodniste. Taki zasyp planuję : Słody Weyermann Pale Ale 4 kg Wiedeński 1 kg Carafa 0,2 Pszeniczny czekoladowy 0,1 Jęczmień palony 0,2 Płatki jęczmienne 0,4 Płatki owsiane 0,4 kawa 0,2 Laktoza 0,5 Nie znalazłem u mnie w mieścinie żadnego sklepu z kawą więc zakupiłem 200g. ziarnistej arabiki Lavazza Espresso , nie będę jej mielił tylko przepuszczę ją przez śrutownik , dość grubo i dodam na ok. 45 minut do gotowania (?) Co do słodów i płatków to będę wszystko razem zacierał ok 60 minut. Jak to wygląda? opinie porady mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się