Wojen Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 Dziś otworzyłem buteleczkę z rzeszowskiego depozytu. Broowar Złotowieniec - Polish ALE 12 BLG Rozlane 16.05.2014 - tyle z etykiety. .. Wygląd: bardzo jasne słomkowe, piana gruba dość szybko opadła do małego kożuszka. Klarowne. Aromat: Lekko owocowy. Pachnie jak domowy lager. Smak: jak wyżej, smakuje jak lager, po trzecim łyku delikatna, przyjemna goryczka, lekka przyjemna kwaśność w posmaku. Dość pełne jak na 12 BLG. Wysycenie średnie. Bardzo pijalne piwo ale liczyłem na coś innego. Jak bym nie widział etykiety to bym nie wpadł, że to Ale. Dałem spróbować żonie i mówi, że dobry lager Trochę aromat tylko zdradza, że to ale. Ciekaw jestem na jakich drożdżach to fermentowało. Obstawiam S04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Wszystko jak lager a obstawiasz na S-04? Wtf? Edytowane 12 Października 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 No przecież to w końcu Ale, przynajmniej to wynika z nazwy piwa. Może niska temperatura fermentacji i mało estrów się zrobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Po prostu polskie ale , dobrze wykonane. Proste zwykłe piwo. Ogólny opis składników mógłby rozwiać wątpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Przeczytałem opis Polskiego Ale i w sumie wszytko się zgadza, no może goryczka za niska. http://www.piwo.org/topic/8475-polskie-ale-opis/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mat7 Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Piwo było fermentowane na US-05 ( II pokolenie) w niskich temperaturach. Założeniem było stworzenie czegoś prostego i pijalnego, a nazwa wzięła się stąd, że faktycznie najbliżej temu piwu było do Polskiego Ale. Receptura dla ciekawych: Słody pale ale 5kg + karmel-wasserhell 250g - zacieranie w 67st. przez godzinę Chmielenie 50g Lubelskiego (nie pamiętam dokładnie, ale mniej więcej równe porcje na goryczkę, smak i aromat) Jak widać proste piwo i prosta receptura. Edytowane 15 Października 2014 przez Mat7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 No to się dużo co do drożdży nie pomyliłem. Prosty zasyp, proste chmielenie, proste zacieranie, US-05 i udane piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się