Mates Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Witam szanowną społeczność! Jestem Mateusz, zawodowo zajmuję się meteorologią. W ciągu ost. trzech lat zacząłem pasjonować się piwem, zaczęło się od tego, że zobaczyłem w sklepie piwa z browaru Na Jurze (a Jura to moje rodzinne strony). Etykiety były dość zabawne, a piwo rewelka - chyba wiadomo o kogo chodzi. Po latach rozciągania brzucha i kubków smakowych, zacząłem strasznie wybrzydzać, że najlepsze co mam w osiedlowym to Perłą. Postanowiłem więc dołączyć do warszawskich producentów domowej ambrozji. Od tygodnia moje pierwsze piwo rozmawia ze mną w rybim języku z fermentatora. Robiłem to w stronę foreign extra stout 15,5 blg; z dwóch ekstraktów ciemnych, cukrzu trzcinowego i słodu czekoladowego, na marynce i lubelskim. Początki były nie teges, bo pierwsze zadanie drożdży nie zaczęło fermentacji, a z kranika wolno ciekła brzeczka. Przegotowałem i przelałem do wiadra bez kranika, i nowe drożdże. Więc mój pierwszy wniosek, że kranik będzie tylko do rozlewu. Po tygodniu - jest w smaku solidnie alkoholowe, troche czekoladowe i kawowe, trochę piecze w język, ale myślę że to alko lub co2 - dobrze myślę? Chciałbym już przelać na cichą (w której z płatkami chcę trzymać ~2 tyg), ale lekko bulka (jest 4 blg, wieczorem zmierzę jeszcze raz) - i tu też zastanawiam się czy można czy poczekać jeszcze parę dni? Pozdrawiam wszystkich i do usłyszenia w innych działach! Mates Edytowane 15 Października 2014 przez Mates Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Witaj, śpieszę z informacją, że prognozy dla piwowarstwa są bardzo obiecujące Co do cichej, to w ogóle ją sobie odpuść, nie jest wymagana, potrzymaj jeszcze 2 tygodnie, zrób pomiar i butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Hej! Myślałem o tych płatkach na cichej. Chyba, że moim przypadku nic nie wniosą (50 g średnio opiekane do 17 l piwa)? Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 (edytowane) Płatki można wrzucić bez cichej, zwłaszcza jeśli nie będziesz używał już tej gęstwy drożdżowej. Poza tym wniosą i to sporo, kwestia czy sobie tego życzysz czy nie. Jeśli już poleciłbym zaczać od 15-20g. Efekt przy 50g jest bardzo silny, jeśli takiego oczekujesz to okej. Ale najlepiej to na początek w ogóle sobie je daruj. Edytowane 15 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się