fantasmag0ria Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Zainspirowany tematem: http://www.piwo.org/...ro-z-kranikiem/ postanowiłem rozwinąć pomysł. Założenia: Fermentor ma być wyciągany z piankowej 'obudowy'. Myślę sobie: da się zrobić Pierwszy eksperyment: przeprowadzony za pomocą pianki montażowej z marketu budowlanego. Klapa. Nie wiedziałem, że taka pianka do utwardzenia potrzebuje kontaktu z wilgocią w powietrzu. Więc jak wsadziłem fermentor w worek a potem w karton wyłożony plastikiem pianka schła tydzień i zrobiła się tylko taka piankowa skorupa a w środku dalej była płynna: Drugi eksperyment: Poszperałem trochę w necie i znalazlem dwuskładnikową piankę wykorzystywaną w modelarstwie i szkutnictwie (PIANKA POLIURETANOWA PU PŁYNNA IZOLACJA 1,05KG - http://allegro.pl/pi...4694693084.html) zamówiłem. W międzyczasie zrobilem sobie styropianową komorę fermentacyjną więc postanowilem jej użyć jako zewnętrznej formy Zapakowałem fermentor w worek, w miejscu gdzie jest dziura na kranik wkleiłem kawałek styropianu w woreczku żeby łatwiej potem wyciąć w piance otwór na kranik. Komorę wyłozyłem folią malarską, na dnie komory wsadziłem kawałek styropianu, na to położyłem zapakowany fermentor i zacząłem lać pianę: W 2/3 skończyła mi się piana . Musiałem dokupić drugi kg. Po nalaniu ostatniej porcji piany na górę położyłem takich samych wymiarów kawałek styropianu i przyłożyłem 5l butelką wody mineralnej żeby calość docisnąć. Po utwardzeniu piany (jakieś 15minut) wyciągnąłem całość z formy i przeciąłem pianę na wysokości pokrywki fermentora (na oko) i voila! Udało się. Zostało wyciąć otwór na kranik i zobaczyć jak dobrze będzie utrzymywać temperaturę. Pomiary: Zalałem wiadro wodą z kranu o temp ~75°C do połowy objętości, zamknąłem pokrywę i mierzyłem temperaturę co 10min. Potem musiałem wyjść więc ostatni pomiar jest zrobiony po 7h. Temperatura otoczenia wynosiła 22,5°C. Moim zdaniem wyszło awesome. w ciągu 8h temperatura spadła o 15°C. Więcej spostrzeżeń zamieszczę po pierwszej warce w nowej zabawce. PS: W trakcie wyciągania gotowej pianki z formy trochę się namęczyłem. Lepiej było to jednak zrobic w czymś co można zniszczyć przy wyciąganiu. Przez przypadek uszkodziłem sobie fermentor (mała dziurka w dnie) wypychając go z formy. Zalutowałem to plastikiem ale do fermentacji już chyba nie będzie się nadawał. Dlatego nie będę go raczej wyciągał z piankowej formy. Koszty i czas pracy: jedno popołudnie. 2x piana 80zł. (zamawiałem osobno więc koszt wysyłki 2x) 1x styropian 30mm 10zł. worki na śmieci, folia malarska i inne pierdółki ok 10zl + ------- ok 100zł. br.an.tr i pepek84 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 myślę że pianka montażowa była by dobra ale trzeba by kupić niskoprężną na pistolet i piankować etapami a nie całość od razu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 przestrzeń do pianowania spryskać wodą wiadro wypełniałeś wodą przy pianowaniu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantasmag0ria Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 myślę że pianka montażowa była by dobra ale trzeba by kupić niskoprężną na pistolet i piankować etapami a nie całość od razu A nie trwałoby to strasznie długo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantasmag0ria Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 przestrzeń do pianowania spryskać wodą wiadro wypełniałeś wodą przy pianowaniu ? Nic nie pryskałem i nie wypełniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Piankę trzeba nakładać powoli wtedy mamy grubsza warstwę a na pierwszym zdjęci widać że się śpieszyłeś. Pianka z pistoletu łatwiej się dozuje i można to zrobić bardziej precyzyjnie. Co do utwardzenia to po jakiś 20minutach można dawać następną warstwę i jak wspomniał kolega Gawon trzeba spryskać powierzchnie wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Zacieram już jakiś czas na podobnym"sprzęcie" najpierw zrobiłem pudło z płyty wiórowej 10mm o wymiarze wewn 500x500 na dno 10cm styropian,potem większe i mniejsze kawałki ,etapami zwykła pianka ,najtańsza z casto,chyba na 3x wypełniałem Fermentor owinięty dwiema warstwami gazety-gazetę nakładałem na popryskany wodą fermentor,potem jeszcze zwilżyłem gazetę-pianka potrzebuje wilgoci a fermentor łatwiej wyjąć.Na górę poszedł styropian,żeby było równo,wystający 3mm ponad "skrzynię"pokrywa też -najpierw 10cm styropian,potem 4cm też 3 mm ponad boki,reszta przestrzeni pianka.Wycięcia w pokrywie,żeby weszły uchwyty fermentora.Oczywiście podczas pianowania fermentor zalany wodą Myślę ,że jasno opisane-jak ktoś chce to zrobie fotki Z Twojego wykresu widzę,że temp na 60minut spada Ci 4,2st-b.dużo-u mnie poniżej 1st ps -jaki masz"styk" z przykrywką? poświeć latarką z drugiej strony-pewnie będzie prześwitywać-tam Ci dużo ucieka Jakie wymiary ma Twoja skrzynia? Edytowane 19 Października 2014 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz B Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 A nie lepiej kupic sobie taboret gazowy za ok 80 zł i temperaturka idealna ,podnosisz temp.kiedy chcesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 nie każdy ma miejsce do używania taboretu gazowego temperatura mogła spadać sporo szybciej bo jak kolega napisał,zalałem do połowy objętości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Do tego wodą, a zacier lepiej trzyma temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 wydaje mi się , że taniej jest kupić lodówkę turystyczną i nawiercić dziurę na kranik. Ja kupiłem 30 litrową w promocji za 25 zł i dodatkowo koszt kranika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keisan Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) wydaje mi się , że taniej jest kupić lodówkę turystyczną i nawiercić dziurę na kranik. Ja kupiłem 30 litrową w promocji za 25 zł i dodatkowo koszt kranika Gdzie? Sam szukam teraz podobnego rozwiązania, bo gar na gazie trochę za szybko stygnie. Edytowane 19 Października 2014 przez keisan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Ja kupowałem w carfurze pod koniec lata wtedy ta lodówka http://allegro.pl/lodowka-turystyczna-pasywna-atlantic-30l-gratis-i4707001801.html kosztowała 25 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantasmag0ria Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Ja kupowałem w carfurze pod koniec lata wtedy ta lodówka http://allegro.pl/lo...4707001801.html kosztowała 25 zł myślałem o tym ale raz nie znalazłem w podobnej cenie a dwa wolałem sam coś zmajstrować A nie lepiej kupic sobie taboret gazowy za ok 80 zł i temperaturka idealna ,podnosisz temp.kiedy chcesz i butle z gazem... trochę nie mam gdzie tego trzymać -jaki masz"styk" z przykrywką? poświeć latarką z drugiej strony-pewnie będzie prześwitywać-tam Ci dużo ucieka Jakie wymiary ma Twoja skrzynia? 44x44x44cm a styk dość niezły. Z Twojego wykresu widzę,że temp na 60minut spada Ci 4,2st-b.dużo-u mnie poniżej 1st hmm na początku fakt, ale to sama komora odbiera temperaturę wodzie jak wiadro i pianka się już zagrzeje to jest zdecydowanie lepiej. ostatni pomiar był robiony 7h później a temp spadła o 10°C... wiec będzie troszkę ponad 1°C/h myślałem jeszcze żeby całość obłożyć styropianem dla lepszej prezencji i dodatkowej izolacji. Edytowane 19 Października 2014 przez fantasmag0ria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winiar Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 pomysł fajny, zastanawiam się jeszcze w jaki sposób można byłoby zamontować jakieś grzałki elektryczne, żeby podgrzewać zacier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantasmag0ria Opublikowano 16 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Spostrzeżenia po 5 warkach: przy zasypie ~5kg i 3l wody na kg w ciągu godziny temperatura w ogóle nie spada, ~3kg zasypie w ciągu godziny spada o 1 stopień Celsjusza. pod jednym warunkiem: przed rozpoczęciem zacierania trzeba zalać wiadro odrobiną wrzątku (a potem ten wrzątek wylać) tak żeby wiadro i pianka wokoło "nabrała temperatury". Już w ogóle przestałem sprawdzać temperaturę w trakcie zacierania. Mierzę po wsypaniu słodów i po godzinie jest dokładnie taka sama. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z wynalazku Jedyne co bym zrobił inaczej to użył większego wiadra... czasem ciężko zrobić wygrzew przy dużym zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Też mam taką chłodnie. Tylko że mam ściany, dół, górę ze styropianu grubości 10 cm. A pianka wypełniłem tylko wolną przestrzeń między wiadrem a ścianami. Spadek temp. 0,5°C przez 1,5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dziś pierwsze testy tego sprzętu. Nie powiem.. spisał się rewelacyjnie. 11 kilo słodów , 25 litrów wody , wiadro zalane pod rant. Spadek temperatury 1 stopień przez 90 minut. Zobaczymy jak będzie przy mniejszym zasypie. Będzie dokumentacja foto w moich zapiskach. Plusik dla kolegi za świetny pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Jak grzejecie zacier tą metodą? Dolewacie wody o odpowiedniej temperaturze? Jakaś grzałka/pas grzewczy?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Ja w ten sposób zacieram jednotemperaturowo. W ramach wygrzewu dolewam wyliczoną ilość wrzątku. Startuje tylko z relatywnie niskim stosunkiem wody do słodu żeby ewentualne dolewki zbyt mocno nie uszczupliły zapasu wody na warkę. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się