Patus Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Witam! Dostalem od znajomego z tegorocznych zbiorow wieksza ilosc szyszek chmieli sybilla i herkules. Macie jakies pomysly jak je wykorzystac? Chcialbym uzyc obu, jakie slody ? W jakiej ilosci ? Jakie ilosci chmieli ? Dodam ze szyszką bede chmielil pierwszy raz, do tej pory zawsze granulat. Z gory dzieki za jakies pomysly, wskazowki, Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Może SMaSH? Patus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patus Opublikowano 19 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Myslalem nad tym jak nic innego nie wymysle to pewnie tak zrobie, dzieki za linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Myślę, że jeśli nie SMaSH pilzneński i sybilla, to może FAH gdzie Herculesa na goryczkę a Sybillę na smak/ aromat? Patus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patus Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dzięki! W oparciu o recepture z linka zrobiłem coś takiego, rzucisz okiem ? Full Aroma Hops - Sybilla/Herkules Informacje o recepturze Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (Blg): 12 Brzeczka nastawna w litrach: 20 Słody słód pilzneński 4,0kg Chmiele Chmiel Herkules (szyszki) - 40g Chmiel Sybilla (szyszki) - 70g Drożdże Drożdże Fermentis Safale S-04 Zacieranie Całość zasypu wsypana do 13 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61C - 10 minut - max.15 w temp. 60-62C - 45 minut w temp. 70-72C - podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy Czas gotowania 90 minut Chmielenie - po zagotowaniu 40 gram szyszek chmielu goryczkowego Herkules - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Sybilla - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 15g w/w szyszek chmielu aromatycznego Fermentacja Burzliwa tydzien Cicha fermentacja od tygodnia do dwóch + chmielenie na zimno 15g szyszek Sybilla Rozlew Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = 4g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patus Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 O wilku mowa, paczka własnie doszła łącznie 2 KG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Pytanie tylko jaki poziom alfa kwasów przyjąłeś do obliczenia ilości chmielu. Masz informację jak się kształtuje w tej partii? Bo proponowane przez Ciebie 40 gram na goryczkę przy znanym mi poziomie AA tej odmiany (16) daje wg Qbrew około 80 IBU przy 20 litrach co w piwie raczej cienkim (12 BLG) może skończyć się tragedią Zmniejszyłbym udział Herculesa o więcej niż połowę (przy 16% AA już 15 gram wystarcza żeby uzyskać zakładaną w oryginalnym przepisie ilość GPH) - chyba, że ta partia ma znacząco mniej AA niż założyłem, zmniejszył do 24 g Sybillę na smak (132 GPH przy założonej tegorocznej wartości AA) a zachował albo nawet zwiększył ilość Sybilli danej na koniec gotowania (5 - 0 minuta). Edytowane 20 Października 2014 przez zasada Patus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patus Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Czyli to by było tak ? - po zagotowaniu 15 gram szyszek chmielu goryczkowego Herkules - po 45 minutach 24 gram szyszek chmielu aromatycznego Sybilla - na 5/10 minut przed końcem jeszcze 20g w/w szyszek chmielu aromatycznego chmielenie na zimno 15g szyszek Sybilla Jak juz mówiłem, pierwszy raz będę chmielił szyszką, tak więc wielkie dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Jeśli wartości AA są takie jak założone (16% dla Herculesa i 5,1% dla Sybilli) to wartości jakie podałem pozwolą zbliżyć się do poziomu goryczki wspomnianej receptury FAH. Co do różnicy między granulatem/ szyszka sucha/ szyszka mokrą - nie jestem w stanie powiedzieć nic wiążącego dotychczas chmieliłem szyszka sucha/ granulatem i nigdy nie przeliczałem gramatur. Tu jest wątek o przeliczeniach sucha szyszka/ mokra szyszka. Patus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patus Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Dzięki, poczytam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patus Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Piwo gotowe mikro, kordas i zasada 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się