Skocz do zawartości

Browar KREATION


nms007

Rekomendowane odpowiedzi

#48 Session IPA zlana na cichą.

 

Piwo super odfermentowało (2,5ºPlato) :cool:

Chmielenie na zimno: Amarillo (55g) + Citra (7g) + Centenial (7g)

Temp. cichej: 16-17ºC

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#43 Porter Bałtycki "Lekko dymiony" 22ºblg

 

Po ponad 4 miesiącach leżakowania z dębem, wreszcie udało się zabutelkować tego portera

Ekstrakt końcowy to: 6,9ºblg co daje jakieś 8% alk.

Nie dodawałem świeżych drożdży - zobaczymy czy się nagazuje.

 

Na pierwszym planie (co mnie nieco zaskoczyło) nadal wybija sie najmocniej wędzonka w postaci torfu... Do tego delikatna wanilia i może nuty scherry.

No ale nic... pierwsze prawdziwe testy nie prędzej niż za kilka miesięcy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#48 Session IPA 11.4ºblg

Piwo przelane do kega Cornelius z dodatkiem 55 g cukru. Wyszło 17l

 

Jest to moje pierwsze kegowanie i nie mam jeszcze butli C02. Z tego też względu zastosowałem tradycje nagazowanie piwa ;)

Mam nadzieję, że wyjdzie dobre.

 

image_url-6408-1424770378.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś miałem wynieść KEG z #48 Session IPA do piwnicy, ale kurcze okazało się, że był rozszczelniony i w ogóle się nie nagazował :/

No cóż - zostawię go na jakiś tydzień jeszcze w cieple i zobaczymy - najwyżej będzie sztuczne gazowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#49 "Old Peculier" po mojemu 13.5ºblg

2.7 kg - Pale Ale

0.5 kg - Caramunich T3
0.2 kg - Carapils
0.15 kg - Carafa Special T2

0.1 kg - Pszeniczny

0.1 kg - Barwiący

35 g - Zakwaszający

Zacieranie:

1 łyżeczka - chlorek wapnia
62°C - 30 min
72°C - 30 min
77°C - 1 min

Gotowanie (60 min):
20g - Marynka: 60 min

35g - Spalt Select: 15 min

200 g - "Golden Syrup": 15 min

150 g - Melasa: 15 min

1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min

0,4 kg - Cukier kandyzowany Ciemny: 5 min

1/2 łyżeczki - Pożywka Wyeast Nutrient Blend: 5 min

Do gotowania dolane ok. 2l wody

Wyszło: 20l, 13.5°blg

Drożdże:
FM25 Klasztorna Medytacja (starter 1l, 48h na mieszadle magnetycznym)
Zadane w temp.: 19°C

Temperatura fermentacji:
Start: 19°C

 

 

ps. Docelowo miało być 14.3°blg, ale taki wynik też mnie zadowala ;)

ps. 2 Zobaczymy jak sobie poradzą te drożdże, bo jak dotychczas nie miałem okazji stosować produktów z Fermentum Mobile

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#49 "Old Peculier" po mojemu przelana na cichą

Piwo zeszło do 2,5ºPlato
Temp. (otoczenia) na cichej: 10ºC

Aromat piwa bardzo przyjemny - mocno owocowy z nutą karmelu w tle.

 

ps. Zebrałem gęstwę na kolejnego klona - tym razem będzie to Rochefort 10 (oczywiście "po mojemu")

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#50 Flanders Red Ale 14ºblg

czyli jubileuszowy kwach :smilies:

2.3 kg - Pilzneński

1 kg - Monachijski
1 kg - Wiedeński
0.5 kg - Caramunich T2

0.2 kg - Melanoidynowy

50 g - Zakwaszający

Zacieranie:

62°C - 30 min
72°C - 30 min
77°C - 1 min

Gotowanie (60 min):
15g - EKG: 60 min

 

Do gotowania dolane ok. 3l wody

Wyszło: 19,5l (+ 1,5l wody), 13.5°blg

Drożdże:
Wyeast 3763 Roselare Belgian Blend
Zadane w temp.: 20,5°C

Temperatura fermentacji:
Start: 20°C

 

 

ps. Na tej warce testuję styropianową skrzynię fermentacyjną z podgrzewaniem (kabel silikonowy grzewczy +  sterownik)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...

Pierwsze lagery na tapecie w tym sezonie.

Tutaj starter Wyeast Czech Pils. Dosyć stara saszetka tych drożdży, ale docelowo zacznę od "light lagera", żeby mieć odpowiednio dużo gęstwy na kolejne dolniaki.

 

Starter Wyeast Czech Pils

Starter Wyeast Czech Pils

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj udało się ugotować dwie warki:

 

#63 "Pane Havranek" (29l, 11.7*Plato) - klasyczny czeski pils

5.5kg - Pilzneński (Weyermann)

0.5kg - Monachisjki T1 (Weyermann)

0.3kg - Carapils (Weyermann)

40g - Zakwaszający (Weyermann)

 

Zacieranie:

52°C - 10min

62°C - 20min

72°C - 25min

77°C - 1min

 

Gotowanie (90min):

15g - Iunga - 60min

15g - Iunga - 45min

30g - Saaz - 30min

20g - Saaz - 15min

6g - Mech Irl. - 10min

40g - Saaz - 5min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 (Gęstwa ok. 300ml)

Fermentacja: 10-12°C

 

 

#64 Rye Hybrid ESB (22l, 12.1*Plato) - piwo eksperymentalne

4kg - Pale Ale (Malt Europ + Strzegom)

0.8kg - Caramel Rye

 

Zacieranie:

67°C - 50min

77°C - 1min

 

Gotowanie (90min):

15g - EKG - 60min

10g - Progress - 60min

10g - Progress - 30min

20g - Progress - 15min

4g - Mech Irl. - 10min

 

Drożdże:

Wyeast 2278 (Gęstwa ok. 100ml)

Fermentacja: 18-19°C

 

Warzenie dwóch warek (Pils czeski i Rye Hybrid ESB)

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Z braku czasu, postanowiłem zrobić szybkie, lekki, mocno nachmielone piwo z ekstraktów.

 

#66 Hoppy LAPA* (23l, 10ºPlato) - piwo z ekstraktów niechmielonych

2x 1.7 WES Jasny

 

Gotowanie (60min):

13g - Chinnok - 60 min

10g - Centennial - 25 min

24g - Chinnok - 0 min

10g - Centennial - 0 min

 

Drożdże:

Fermentis S-04 

Fermentacja: 18°C (start)

 

 

*LAPA - Light APA :)

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

--- UPDATE 08.07.2016:

 

#66 Hoppy LAPA przelana na cichą z dodatkiem: 80g Centennial + 10g Chinook

 

 

 

--- UPDATE 12.07.2016:

 

#66 Hoppy LAPA rozlana do Corneliusa + reszta do butelek

Kolejne podejście do odpowiedniego nagazowania. Tym razem będzie 3x 2.7 bar, ale tym razem nieco dłużej będę mieszał kegiem

 

#67 Pszenica v.4 rozlana do butelek

#68 "Zmiotki" B(A)BA* przelane na chichą (póki co bez żadnych dodatków)

 

*B(A)BA - Belgian (American) Brown Ale :D

Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#70 Pszenica v.5 (29l, 11.9ºPlato, 13 IBU)


 


2.7 kg - Pszeniczny


2.4 kg - Pilzneński


0.25 kg Carapils


30 g - Zakwaszający


 


Gotowanie (90min):


11g - Iunga - 60 min


11g - Iunga - 30 min


 


Drożdże:


WB-06 (1 op. - uwodnione)


Fermentacja: 18°C (start)


 


Wyszła bardzo dobra wydajność (wg. BeerSmith: 88%), bo dosyć drobno ześrutowałem słód.


Edytowane przez nms007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Wheat IPA (21.5L, 16ºPlato, 75 IBU)


 


3.2 kg - Pale Ale


3 kg - Pszeniczny


0.4 kg - Płatki pszenne błyskawiczne


0.2 kg - Biscuit


30 g - Zakwaszający


 


Gotowanie (90min):


30g - Columbus - 60 min


10g - Iunga - 25 min


30g - Cascade - 15 min


30g - Chinook - 15 min


1 łyż. - Mech irlandzki - 15 min


1/2 łyż. - Wyeast Nutrient - 10 min


30g - Cascade - 2 min


30g - Chinook - 2 min


 


Drożdże:


US-05 (1 op. - uwodnione)


Fermentacja: 18/19°C (start)


 


Niestety przez bardzo dużo osadów chmielowo-białkowych (ok. 6,5l) wyszło tylko 21.5 l.


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 Pszenica przelana na krótką cichą. 

 

Odfermentowanie: 2.8ºPlato

 

ps. Piwo wyszło bardzo dobre (przynajmniej w moim odczuciu) - zrównoważony aromat banana i goździka. W smaku wyjątkowa słodko-bananowa pełnia uzupełniona przyjemną kwaśnością :)

Jest to już ostatnia pszenica  tym roku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.