nms007 Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) #48 Session IPA zlana na cichą. Piwo super odfermentowało (2,5ºPlato) Chmielenie na zimno: Amarillo (55g) + Citra (7g) + Centenial (7g) Temp. cichej: 16-17ºC Edytowane 20 Lutego 2015 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 #43 Porter Bałtycki "Lekko dymiony" 22ºblg Po ponad 4 miesiącach leżakowania z dębem, wreszcie udało się zabutelkować tego portera Ekstrakt końcowy to: 6,9ºblg co daje jakieś 8% alk. Nie dodawałem świeżych drożdży - zobaczymy czy się nagazuje. Na pierwszym planie (co mnie nieco zaskoczyło) nadal wybija sie najmocniej wędzonka w postaci torfu... Do tego delikatna wanilia i może nuty scherry. No ale nic... pierwsze prawdziwe testy nie prędzej niż za kilka miesięcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 #48 Session IPA 11.4ºblg Piwo przelane do kega Cornelius z dodatkiem 55 g cukru. Wyszło 17l Jest to moje pierwsze kegowanie i nie mam jeszcze butli C02. Z tego też względu zastosowałem tradycje nagazowanie piwa Mam nadzieję, że wyjdzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Dziś miałem wynieść KEG z #48 Session IPA do piwnicy, ale kurcze okazało się, że był rozszczelniony i w ogóle się nie nagazował No cóż - zostawię go na jakiś tydzień jeszcze w cieple i zobaczymy - najwyżej będzie sztuczne gazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Z refermentacji tak szybko się nie nagazuje. Ale możesz sprawdzić szczelność na pianie. Lepiej wstawić do zimna i od razu pod gaz, tydzień i można pić. Edytowane 4 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Chciałem spróbować na pierwszy raz refermentacji - jak widać lepiej nie kombinować ;PA keg na 100% był nieszczelny bo po lekkim zamieszaniu zawartości zaczął syczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Będzie syczeć bo pewnie nie zabiłeś dekla choćby jednym strzałem co2. nms007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 No tak - jutro zamawiam butle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 4 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2015 Refermentacja jak najbardziej, ale uszczelnić kega musisz dobiciem CO2 jak pisał Wichura. nms007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #49 "Old Peculier" po mojemu 13.5ºblg2.7 kg - Pale Ale 0.5 kg - Caramunich T30.2 kg - Carapils0.15 kg - Carafa Special T2 0.1 kg - Pszeniczny 0.1 kg - Barwiący 35 g - ZakwaszającyZacieranie: 1 łyżeczka - chlorek wapnia62°C - 30 min72°C - 30 min77°C - 1 minGotowanie (60 min):20g - Marynka: 60 min 35g - Spalt Select: 15 min 200 g - "Golden Syrup": 15 min 150 g - Melasa: 15 min 1 łyżeczka - Mech Irlandzki: 15 min 0,4 kg - Cukier kandyzowany Ciemny: 5 min 1/2 łyżeczki - Pożywka Wyeast Nutrient Blend: 5 minDo gotowania dolane ok. 2l wodyWyszło: 20l, 13.5°blgDrożdże:FM25 Klasztorna Medytacja (starter 1l, 48h na mieszadle magnetycznym)Zadane w temp.: 19°CTemperatura fermentacji:Start: 19°C ps. Docelowo miało być 14.3°blg, ale taki wynik też mnie zadowala ps. 2 Zobaczymy jak sobie poradzą te drożdże, bo jak dotychczas nie miałem okazji stosować produktów z Fermentum Mobile Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 #49 "Old Peculier" po mojemu przelana na cichąPiwo zeszło do 2,5ºPlatoTemp. (otoczenia) na cichej: 10ºC Aromat piwa bardzo przyjemny - mocno owocowy z nutą karmelu w tle. ps. Zebrałem gęstwę na kolejnego klona - tym razem będzie to Rochefort 10 (oczywiście "po mojemu") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 #50 Flanders Red Ale 14ºblg czyli jubileuszowy kwach 2.3 kg - Pilzneński 1 kg - Monachijski1 kg - Wiedeński0.5 kg - Caramunich T2 0.2 kg - Melanoidynowy 50 g - ZakwaszającyZacieranie: 62°C - 30 min72°C - 30 min77°C - 1 minGotowanie (60 min):15g - EKG: 60 min Do gotowania dolane ok. 3l wodyWyszło: 19,5l (+ 1,5l wody), 13.5°blgDrożdże:Wyeast 3763 Roselare Belgian BlendZadane w temp.: 20,5°CTemperatura fermentacji:Start: 20°C ps. Na tej warce testuję styropianową skrzynię fermentacyjną z podgrzewaniem (kabel silikonowy grzewczy + sterownik) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Bardzo zaległy update: Jubileuszowa warka, czyli Falnders Red Ale niestety powędrowała do kanału Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Warzelnia po małych rewolucjach Baza: Keg 50l Podgrzewanie: 2x grzałka 1750W Elektronika: Sterownik PAMEL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Pierwsze lagery na tapecie w tym sezonie. Tutaj starter Wyeast Czech Pils. Dosyć stara saszetka tych drożdży, ale docelowo zacznę od "light lagera", żeby mieć odpowiednio dużo gęstwy na kolejne dolniaki. Edytowane 18 Marca 2016 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 #62 "Lajcik" (nowofalowy light lager) - zlany na cichą. Odfermentowanie: 1,8*Plato. Chmielenie na zimno: Pacific Jade (35g) ps. Zapowiada się całkiem dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 "Lajcik" zabutelkowany! Jest co prawda delikatny diacetyl, ale piwo ogólnie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Wczoraj udało się ugotować dwie warki: #63 "Pane Havranek" (29l, 11.7*Plato) - klasyczny czeski pils 5.5kg - Pilzneński (Weyermann) 0.5kg - Monachisjki T1 (Weyermann) 0.3kg - Carapils (Weyermann) 40g - Zakwaszający (Weyermann) Zacieranie: 52°C - 10min 62°C - 20min 72°C - 25min 77°C - 1min Gotowanie (90min): 15g - Iunga - 60min 15g - Iunga - 45min 30g - Saaz - 30min 20g - Saaz - 15min 6g - Mech Irl. - 10min 40g - Saaz - 5min Drożdże: Wyeast 2278 (Gęstwa ok. 300ml) Fermentacja: 10-12°C #64 Rye Hybrid ESB (22l, 12.1*Plato) - piwo eksperymentalne 4kg - Pale Ale (Malt Europ + Strzegom) 0.8kg - Caramel Rye Zacieranie: 67°C - 50min 77°C - 1min Gotowanie (90min): 15g - EKG - 60min 10g - Progress - 60min 10g - Progress - 30min 20g - Progress - 15min 4g - Mech Irl. - 10min Drożdże: Wyeast 2278 (Gęstwa ok. 100ml) Fermentacja: 18-19°C Edytowane 1 Lipca 2016 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 #64 Rye Hybrid ESB zlany na cichą Odfermentowanie: 3,7*Plato. Chmielenie na zimno: Pacific Jade (15g) + Progress (15g) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 #63 "Pane havranek" zabutelkowany! Nie powiem zapowiada się ciekawe piwo.... a na pewno jest to (jak dotychczas) mój najlepszy Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Z braku czasu, postanowiłem zrobić szybkie, lekki, mocno nachmielone piwo z ekstraktów. #66 Hoppy LAPA* (23l, 10ºPlato) - piwo z ekstraktów niechmielonych 2x 1.7 WES Jasny Gotowanie (60min): 13g - Chinnok - 60 min 10g - Centennial - 25 min 24g - Chinnok - 0 min 10g - Centennial - 0 min Drożdże: Fermentis S-04 Fermentacja: 18°C (start) *LAPA - Light APA Edytowane 2 Lipca 2016 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2016 (edytowane) --- UPDATE 08.07.2016: #66 Hoppy LAPA przelana na cichą z dodatkiem: 80g Centennial + 10g Chinook --- UPDATE 12.07.2016: #66 Hoppy LAPA rozlana do Corneliusa + reszta do butelek Kolejne podejście do odpowiedniego nagazowania. Tym razem będzie 3x 2.7 bar, ale tym razem nieco dłużej będę mieszał kegiem #67 Pszenica v.4 rozlana do butelek #68 "Zmiotki" B(A)BA* przelane na chichą (póki co bez żadnych dodatków) *B(A)BA - Belgian (American) Brown Ale Edytowane 18 Lipca 2016 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) #70 Pszenica v.5 (29l, 11.9ºPlato, 13 IBU) 2.7 kg - Pszeniczny 2.4 kg - Pilzneński 0.25 kg Carapils 30 g - Zakwaszający Gotowanie (90min): 11g - Iunga - 60 min 11g - Iunga - 30 min Drożdże: WB-06 (1 op. - uwodnione) Fermentacja: 18°C (start) Wyszła bardzo dobra wydajność (wg. BeerSmith: 88%), bo dosyć drobno ześrutowałem słód. Edytowane 8 Września 2016 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 8 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2016 #71 Wheat IPA (21.5L, 16ºPlato, 75 IBU) 3.2 kg - Pale Ale 3 kg - Pszeniczny 0.4 kg - Płatki pszenne błyskawiczne 0.2 kg - Biscuit 30 g - Zakwaszający Gotowanie (90min): 30g - Columbus - 60 min 10g - Iunga - 25 min 30g - Cascade - 15 min 30g - Chinook - 15 min 1 łyż. - Mech irlandzki - 15 min 1/2 łyż. - Wyeast Nutrient - 10 min 30g - Cascade - 2 min 30g - Chinook - 2 min Drożdże: US-05 (1 op. - uwodnione) Fermentacja: 18/19°C (start) Niestety przez bardzo dużo osadów chmielowo-białkowych (ok. 6,5l) wyszło tylko 21.5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 14 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 #70 Pszenica przelana na krótką cichą. Odfermentowanie: 2.8ºPlato ps. Piwo wyszło bardzo dobre (przynajmniej w moim odczuciu) - zrównoważony aromat banana i goździka. W smaku wyjątkowa słodko-bananowa pełnia uzupełniona przyjemną kwaśnością Jest to już ostatnia pszenica tym roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się