szymcio Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) #Warka nr 30 Bohemian Pilsner - "Weselny pils" inspiracja http://www.wiki.piwo.org/Pilzner_Bohemski_(Wy%C5%82udzkie_Pe%C5%82ne),_Czes%C5%82aw_Dzie%C5%82ak_(Dagome) http://www.piwo.org/topic/9847-czeska-trzynastka/ Dlaczego takie piwo?Piwo na wesele i nie miałby to być pils? Oby tylko wyszedł. Aż mam stresa Data warzenia: 23.08.2015Info: oczekiwane IBU: 40 OG: 13 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 5-5,5% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 4,4kg carapils, Wayermann: 0,55kg Monachijski I, Strzegom: 0,4kg Zakwaszający, Strzegom: 0,1kg Wyeast 2001: Urquel Lager Perle: 35g Saaz: 60g Lubelski szyszka: 100g Zacieranie: ilość wody: 16l 48°C - wrzucenie słodu 53°C - 15' 65°C - 20' 72°C - 40' 76°C - mash out Gotowanie: 90': Brzeczka przednia (ok 80 stopni): 30g Saaz 60g lubelski szyszka 60'- Perle 35g 0' - Saaz: 30g 40g lubelski szyszka Wszystko przebiegło całkiem sprawnie. Jedynie problemy sprawiły drożdże - nie chciały współpracować. Oczywiście z mojej winy. jak zwykle zbyt późno wstawiłem starter. Kolejna sprawa to problematyczne chłodzenie. Temperatura zimnej wody w kranie to 18-20 stopni, więc udało mi się schłodzić do 25. W takiej też temperaturze zadałem starter, który nie dawał znaków życia. Fermentor wstawiony do lodówki na razie do temperatury ok 14 stopni. Jutro zmniejszy się do 6. Barwa elegancka. Musiałem dokonać małej zmiany chmielu, bo okazało się, że nie mam saazu. Dałem więc lubelskiego w szyszkach - za to prawie dwa razy więcej. AKTUALIZACJA 24.08.2015 Temperatura zmniejszona do 8 stopni. Drożdże pracują AKTUALIZACJA 1.09.2015 No cóż zlałem piwko na cichą / lagerowanie i nie wiem co robić dalej. Ewidentnie chyba się pośpieszyłem. Piwo bardzo mętne i zeszło zaledwie do 7blg. Ciekawe co jest przyczyną. Pils ma bardzo mocny aromat jabłkowy. Podejrzewam, że burzliwa była zdecydowanie za krótka i w zbyt niskiej teperaturze (?) - właśnie zdałem sobie sprawę, że minął dopiero tydzień. Hmm byłem pewny, że dwa... No nic będzie jeszcze jedna przelewka na lagerowanie. Temperatura podniesiona do 9 stopni. AKTUALIZACJA 3.10.2015 Piwko nabiera smaku. Niestety przegazowało mi się dofermentowując w kegu. No cóż - staram się je powoli odgazowywać tak by nagazowanie osiągnęło właściwy poziom. Co do smaku - jestem zadowolony - jak na pierwszego lagera nie jest źle - choć idealnie też nie W tej chwili przez wzburzenie piwa - jest ono mocno drożdżowe. Ale mam nadzieję, że nieco się wyklaruje, a wtedy będzie bardzo fajne AKTUALIZACJA 8.10.15 Nooo... jestem naprawdę zaskoczony... pozytywnie... Choć pils jest jeszcze mętny - zresztą, nie wiem jak to będzie z tą klarownością po transporcie, ale w smaku jest ciekawie. Oj ciekawie. Aromat mocno kwiatowy. Nasuwa mi na myśl dzieciństwo i łąkę, łapanie koników polnych, kryjówki w krzakach Dosłownie jakby się zanurzyć w kwiatach. Naprawdę mnie to zdziwiło, że aromat tak intensywny. Pewnie intensywność wynikła z dwóch spraw - temperatura - dosyć wysoka - w trakcie odgazowywania keg stał w temp. pokojowej. Dwa, troszkę chyba podbija go aromat gumy balonowej? Minimalny i prawie nie wyczuwalny, ale tak jakby jednak intensyfikował aromat kwiatowy. W smaku czysty - aż się zdziwiłem, że mi się coś takiego udało Goryczka średnia, ale dobrze wyczuwalna i bardzo przyjemna. Piwo smakuje nawet mojej żonie, a ponoć ona nie nawidzi goryczki Jak na pierwszy pils, jestem w szoku, że tak mi to wyszło Na wesele będzie jak ulał Edytowane 8 Października 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Duże to wesele jak ponad 100l piwa szykujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Wiem ze za dużo. Nie wiem czy wszystko sie uda. Zresztą co zostanie, na pewno się wykorzysta w wiadomym celu Pytanie ile z tego zostanie do wesela, bo czasu jeszcze dużo;) Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) #Warka nr 31 American Light Lager - "do obiadu" "weselna wodzionka" inspiracja Dlaczego takie piwo?Lekkie jak w tytule do obiadu - kolejne idealne piwo na wesele Data warzenia: 21.09.2015Info: oczekiwane IBU: 10 OG: 9 BLG szcunkowe FG: 2 BLG szacunkowe ABV: 3,7% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 3kg Wiedeński, Strzegom: 0,4kg Zakwaszający, Strzegom: 0,02kg Wyeast 2001: Urquel Lager Perle: 13g Zacieranie: ilość wody: 12l 68°C - wrzucenie słodu 65°C - 45' 76°C - mash out Gotowanie: 60': 60'- Perle 8g 0'- Perle 5g Kolejna warka, która przebiegła wyjątkowo dobrze. jest coraz lepiej. Idzie coraz szybciej. Znowu, nieco zbyt późno zająłem się starterem, dlatego drożdże długo startowały. Nie mniej jednak wydaje się, że fermentacja przebiega pomyślnie. AKTUALIZACJA 8.10.15 Piwo sobie lageruje, ale oczywiście już powoli je próbuje Jest baardzo delikatne. Nieco przypomina tyskie, ale jestsłabe, więc mi osobiście nasuwa się skojarzenie z grodziskim Jest bardzo intensywny aromat kwiatowy. Nie tak bardzo jak w weselnym pilsie, ale jednak jest odczuwalny i to jest podstawowa różnica między nim, a koncerniakiem. Barwa słomkowa - trochę zbyt jasna, ale to light lager więc chyba ok. W smaku bardzo delikatna goryczka - trochę taka woda aromatyzowana z kroplą alkoholu Kojarzy mi się to z wodzionką śląską Dlatego zmieniam nazwę piwa na wodzionkę weselną Myślę, że do popicia po zabawie będzie ok Edytowane 8 Października 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 8 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 (edytowane) #Warka nr 32 Espresso stout - "piwo z kawy" inspiracja http://www.piwo.org/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/?hl=espresso Dlaczego takie piwo?Jeszcze takiego nie było Lekka wersja stout'u z kawą - ciekawe czy się nada...Data warzenia: 21.09.2015Info: oczekiwane IBU: 17 OG: 13 BLG szcunkowe FG: 3,5 BLG szacunkowe ABV: 5% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 3,5kg Karmelowy 150, Strzegom: 0,46kg Pszeniczny, Strzegom: 0,4kg Czekoladowy ciemny, Strzegom: 0,2kg Jęczmień praożony: 0,12kg US-04 Marynka: 30g EKG:30g Kawa Woseba Arabica 100% w ziarnach (wybór padł na tę kawę ze względu na fakt, że ją po prostu lubię. To że jest tania to argument przemawiający tylko za Kawa będzie przepuszczona przez ekspres ciśnieniowy, wcześniej przez młynek. Przetestowałem kilka wariantów mielenia i ubijania, aż uzyskałem najmniej kwaśny smak. Kawa zaparzona w ten sposób dorównuje (albo przewyższa) większości, które można spróbować w sieciówkach (w moim odczuciu). Doleję jej po zakończeniu gotowania. Zacieranie: ilość wody: 14l 69°C - wrzucenie słodu 67°C - 60' 72°C - mash out Gotowanie: 60': 60'- Marynka 30g 10'- EKG 30g Edytowane 8 Października 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Ja dodawałem espresso do coffee stouta przed butelkowaniem i miałem ewidentnie jakąś infekcję tylko w tych butelkach do których dodałem kawy. Generalnie teraz piwo ma ponad 6 miesięcy i jest pijalne więc spoko ale uważaj bo parząc kawę temperatura jest w granicach 90C więc nie taka wysoka i tylko przez krótki czas parzenia. Jeśli masz coś w kawie to na pewno przeniesiesz to do piwa. Możesz potrzymać ziarna w piekarniku na 120C przez kilka minut... Młynek też sobie wyczyść i zdezynfekuj, zdziwisz sie co w nim jest jak go rozkręcisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Hej zaryzykowałem i nic się nie stało. Mogę powiedzieć jedno: to było jedno z moich najlepszych piw. Wesele bardzo udane. Piwa oczywiście większość zostało. ale już go nie ma. Przystępuje dzisiaj do kolejnych piwek po małej przerwie. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) wcześniej była warka 33 apa - wyszło dobrze #Warka nr 34 Pale Ale - "Spal pilsa" Dlaczego takie piwo?Raz - żeby zużyć trochę zapasów, dwa -żeby rozbujać drożdże do RISA, trzy - żeby bylo piwo dla mas i dla towarzystwa Data warzenia: 19.12.2015Info: oczekiwane IBU: 35 OG: 13 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 5% Surowce: Pilzneński, Strzegom: 4,5kg US-04 Sybilla: 60g Lubelski: 30g perle: 30g Zacieranie: ilość wody: 14l 69°C - wrzucenie słodu ~64°C - 70' 72°C - mash out Gotowanie: 60': 60'- Sybilla 30g 30' - Sybilla 30g 30' - Lubelski 30g 10'- Perle 30g Edytowane 19 Grudnia 2015 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) #Warka nr 35 RIS - "Czystka" Dlaczego takie piwo?Czy to naprawdę wymaga tłumaczenia? Ris to ris, każdy kiedyś musi go uwarzyć Data warzenia: 26.12.2015Info: oczekiwane IBU: 90 OG: 25 BLG szcunkowe FG: 6-8 BLG szacunkowe ABV: 12% Surowce: Owies, z jakiegoś pola w lubelskiem: 5kg Pale Ale, Strzegom: 4kg Pilzneński, Strzegom: 3kg Pszeniczny, Strzegom: 1kg Carafa Special III, Wayermann: 0,5kg Pszenica niesłodowana z lubelskich pól: 0,5kg Biscuit, Wayermann: 0,3kg Pszenica czekoladowa, Strzegom: 0,3kg Jęczmień prażony: 0,3kg US-04 - świeża gęstwa po poprzedniej warce Sybilla: 200g Lubelski - szyszka: 120g inne resztki: 50g Zacieranie: ilość wody: 38l - wcześniej jeszcze skleikowany owies i pszenica 67°C - wrzucenie słodu ~64°C - 80' 68°C - mash out Gotowanie: 90': Duża część chmielu poszła do zacierania - taki eksperyment 90'- Sybilla 200g 60' - norter brewing 30g To piwo to jeden wielki eksperyment - co z tego wyjdzie? Trudno powiedzieć, ale mam nadzieję, że ciekawe piwo Jestem w trakcie warzenia więc dalszy ciąg nastąpi w aktualizacji Aktualizacja 21.04.2016 Jest to pierwsze piwo, które zabutelkowałem po dłuższej przerwie od tej czynności Zapomniałem już ile to roboty jest Piwo poleżakowało sobie trochę, bo aż 4 miesiące. W smaku jest ok. Przynajmniej tak mi się wydaje Jest czekolada, paloność, kawa. Generalnie nie czuć alkoholu - sukces (?) Mam taką nadzieję Generalnie odczucie goryczy i słodyczy - tak najogólniej można by je opisać Bardzo fajny aromat czekoladowego likieru. Piwo jest gęste i oleiste. Teraz jeszcze dorobić etykiety i piwo ekskluzywne gotowe. Postaram się je jeszcze nieco poleżakować, ale mam obawy czy dam radę wytrzymać Postaram się coś zawieźć do skrzyneczki w Katowicach. Edytowane 21 Kwietnia 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) #Warka nr 36 Pale Ale - "Spal pilsa II" "KAGER" Dlaczego takie piwo?Po dłuższej przerwie, potrzeba mi 'zwykłego' piwa Z tym, że nachmielę odrobinę amerykańskim chmielem...Data warzenia: 22.04.2016Info: oczekiwane IBU: 35 20 OG: 13 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 5% ilość: 35 l (na dwa kegi pepsi) Surowce: Pilzneński, Strzegom: 9kg US-04 Saaz: 100g Lubelski: 65g citra: 30g Zacieranie: ilość wody: 23l 70°C - wrzucenie słodu ~64°C - 70' 72°C - mash out Gotowanie: 60': 10'- Saaz 40g 40' - Lubelski 40g 30'- Saaz 20g 10' - Citra 30g Aktualizacja No i po warzeniu Wyszło ok 42l. Czyli wydajność podskoczyła. A to zasługa tego, że zmodyfikowałem mój filtrator - wywierciłem otwór na kranik nieco niżej i to wystarczyło Będą więc dwa kegi i kilka butelek. Dzisiaj miałem straszne problemy z kopcącym gazem. Mase sprzątania i roboty przez to było. W najbliższym czasie wymienie butlę i mam nadzieję, że to po prostu koncówka była i jakieś dziadostwo tam wciśli... Acha i zmniejszyłem IBU. A to dlatego, że ostatnim razem było mocno gorzko i niektórzy mieli problem z przyswojeniem tej goryczki. Co prawda charakter chmieli był nieco inny, dający bukiet bardzo kwiatowy - może to też męczyło, niemniej zobaczymy jak będzie teraz Aktualizacja Piwko prawie już znikło Trochę się pośpieszyłem z zakończeniem fermentacji, bo mocno wyczuwalna była jeszcze słodycz brzeczki. Nie mniej jednak piwo dla wszystkich zdało egzamin Wszyscy zadowoleni. Zmiana nazwy wynika z faktu, że kuzyn, tak właśnie ochrzcił instalację, którą zobaczył: keg+lodówka turystyczna+CO2. Gdzieś usłyszał keg, gdzieś lager i powstał kager Edytowane 22 Maja 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 Czyżby szykowały się zmiany w browarze? Najprawdopodobniej.... Przyszedł moment gdy dojrzałem do tego by pilnie i niestrudzenie poszukiwać pomieszczenia, w którym będę mógł warzyć. Na razie mam pewną opcje na oku - ale zobaczymy jak to wszystko wyjdzie. Niestety w okolicy nie mam zbyt wielu opcji do wyboru. Mieszkam w bloku i nie mam wielu znajomych, którzy mogliby mi tu pomóc... Trzeba radzić sobie samemu Myslałem o garażu, o tym by całkowicie przerobić go do celów warzenia, ale tu w okolicy nie ma garażów do których możnaby łatwo doprowadzić wodę. Więc pomysł odpuściłem. Obecnie kombinuje z pomieszczeniem piwnicznym na moim osiedlu, co byłoby chyba rozwiązeniem idealnym... Czy się to uda? Zobaczymy... Do tej pory warzenie sprawiało mnóstwo znanych problemów: bałagan, zajęta kuchnia. zona no i przechowywanie tego wszystkiego. To chyba w szczególności zaważyło na decyzji. Zaczyna się robić z tego wszystkiego mała graciarnia... Zobaczymy jak się sprawa potoczy... Jestem dobrej myśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 (edytowane) No i sprawa się sypła. Okazuje się, że wynajęcie pomieszczenia w mojej okolicy, w normalnej cenie graniczy z cudem... No nic pozostaje czekać aż trafi się jakaś okazja... P. S. Poszukuje pomieszczenia do wynajęcia w Jastrzębiu lub okolicach... Edytowane 12 Maja 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 No i sprawa się sypła. Okazuje się, że wynajęcie pomieszczenia w mojej okolicy, w normalnej cenie graniczy z cudem... No nic pozostaje czekać aż trafi się jakaś okazja... P. S. Poszukuje pomieszczenia do wynajęcia w Jastrzębiu lub okolicach... Miałem podobne plany do Twoich. Też chciałem zrobić warzelnie z pomieszczania piwnicznego. Warzelnia nie wypaliła z kilku powodów, ale mam za to zajebistą fermentownie o powierzchni ponad 12 m2 za którą płacę miesięcznie 20 zł. Warzę w mieszkaniu kilka pięter wyżej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 No to elegancko, jak to zalatwiles? ja wciąż szukam, a pili mi się niesamowicie, bo chciałbym warzyc, ale w mieszkaniu muszę to planować że sporym wyprzedzeniem, nie wspominając o wsyztskich innych niedogodnosciach;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Browar Czarna Owca wzbogacił się o mały upgrade Zbudowałem mieszadło na silniku do matiza i wbudowałem kran w moją kadź zacierną (czyt. w garnek emaliowy ) Jeśli chodzi o mieszadło, narazie pracuje to na zwykłych elementach ocynkowanych. Nie wiem jaki to ma wpływ na brzeczkę (ponoć bardzo zły...) - ale w najbliższym czasie będę szukał czegoś pewniejszego. mam nadzieję, że od tego nie umrę Jeśli chodzi o pomieszczenie - żadnych postępów niestety... Ale wciąż szukam Pozdrawiam Edytowane 22 Maja 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) #Warka nr 37 Stout - "Fest ciemny" Dlaczego takie piwo?Znowu ma być zwykłe piwo, ale ciemne;) Ostatnio, stwierdzam, że piwo które warzę, piją też inni - więc nie ma co przesadzać z kombinowaniem Ale spokojnie będą też piwka specjalnie dla mnie Data warzenia: 22.05.2016Info: oczekiwane IBU: 21 OG: 18 BLG szcunkowe FG: 4 BLG szacunkowe ABV: 7,5% ilość: 20 l Surowce: Pilzneński, Strzegom: 5,2kg US-05 - mam małe obawy co do tych drożdży, ponieważ jest to saszetka znaleziona w lodówce i od rana w starterze ani grama piany... Zobaczymy, najwyżej będę jutro kmbinował... Cascade: 35g Lubelski: 15g Marynka: 20g Zacieranie: ilość wody: 25l 54°C - wrzucenie słodu ~50°C - 30' ~64°C - 75' 72°C - mash out Gotowanie: 60': 60'- Cascade 35g 60' - Lubelski 15g 30'- Marynka 20g Mały upgrade mojego browaru A tu filtracja, która mi się przytkała. Muszę koniecznie zrobić filtrator z rurki miedzianej... Edytowane 22 Maja 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) #Warka nr 38 Witbier - "MeloWit" Dlaczego takie piwo?Obiecałem, że uwarzę coś dla żonki Będzie więc witbier ale nie znowu taki zwykły. Zamierzam trochę poeksperymentować i uwarzyć go z dodatkiem melona i rumianku. Nie wiem co z tego wyjdzie, ale zobaczymy Data warzenia: 26.05.2016Info: oczekiwane IBU: 15 OG: 12 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 5% ilość: 40 l Surowce: Pilzneński, Strzegom: 4,5kg Pszenica: 5,5kg 3kg Słód przeniczny, Strzegom: 2,5kg Płatki owsiane + owies: 1kg Brewferm Blanche Cascade: 30g Lubelski: 15g 10g Curasao 25g skórki świeżej pomarańczy 15g kolendry indyjskiej 7g rumianku melon na cichą i trochę do gotowania Zacieranie: ilość wody: 30l 73°C - wrzucenie słodu ~65°C - 75' 72°C - mash out Gotowanie: 60': 60' - wszystkie chmiele 15' - część curasao i skórek + 300g mango 10' reszta skórek + kolendra + 400g mango co jakiś czas garść mango - łącznie 1kg Jeśli chodzi o dodatki rozważam jeszcze zmiany w ilości. Nie mam tutaj doświadczenia i kieruje się informacjami z forum. Z jednej strony kusi mnie zbalansowany wit, a z drugiej... udziwniony na pewno inaczej rozłożę dodatki do fermentacji cichej w dwóch fermentorach... AKTUALIZACJA Wkrótce będę przelewał piwo do kegów i butelek. Na dzień dzisiejszy wersja z melonem jest ciekawa. W aromacie sporo melona, nawet nieco przykrywający wszystko inne. W smku również mocno wyczuwalny charakterystyczny melon, skórki pomarańczy i nieco kolendry. Rumianku nie wyczuwam - a może nie wiem jak smakuje? Generalnie jestem zadowolony, aczkolwiek melon daje wrażenie bardzo dużej słodkości, choć piwo nie jest zbyt słodkie. Coś jak w przenicznym - zapach banana daje wrażenie, że piwo jest słodkie. Zobaczymy po nagazowaniu. Musiałem wyciągnąć wiaderka z lodówki, żeby zrobić miejsce na pilsa - mam nadzieję, że te pare dni w temperaturze pokojowej nie zaszkodzi. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) #Warka nr 39 Pils - "Pils" Dlaczego takie piwo? Pils to pils 20 litrów będzie zwykłym pilsem, a do reszty 20 dodam jakichś owoców, może truskawek? Data warzenia: 18.06.2016 Info: oczekiwane IBU: 37 OG: 11 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 4% ilość: 40 l Surowce: Pilzneński, Strzegom: 8kg CaraPils, Wayermann: 0,7kg Fermentum mobile: FM31 Marynka: 50g Lomik: 60g truskawki do jednego wiaderka na cichą Zacieranie: ilość wody: 30l 66°C - wrzucenie słodu ~62°C - 30' ~72°C - 30' 76°C - mash out Gotowanie: 60': 60' - Lomik 60g 30' - Marynka 50g A oto nowy nabytek browaru: filtrator z rurek miedzianych. Został użyty podczas warzenia pilsa. Sprawdził się całkiem dobrze. Na razie nic nie lutowałem, rurki są tylko powsadzane na wtyk. Nie wiem czy będę to zmieniał. AKTUALIZACJA 04.07.2016 Dzisiaj przelewam na cichą, a docelowo do lagerowania. Według moich przeliczeń zeszło do 2,8blg. A więc bardzo, bardzo ładnie. Mam jedynie problem z truskawkami. Nie wiem czy sobie ich nie odpuszczę. Jakieś owoce chyba dodam do następnego lagera, może już wkrótce AKTUALIZACJA 05.09.2016 Piwko sprobowane. Jest idealnie. Troche nawet za bardzo, gdyż jest wręcz sklepowo:) co prawda bardzo delikatnie można wyczuc kwiatowosc, ale to subtelny dodatek:) Edytowane 5 Września 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 12 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2016 Wlasnie się dowiedziałem, że ktoś mi rąbnął nazwę browaru. Ciekawe na googlach ten temat wyskakuje na drugim miejscu ☺ na pierwszym jest jakis stary z browar.biz... Ciekawe czy się nie zaczną mnie tu czepiać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 5 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 #Warka nr 40 Oatmeal stout Dlaczego takie piwo? wkrótce... Data warzenia: 18.06.2016 Info: oczekiwane IBU: 37 OG: 11 BLG szcunkowe FG: 3 BLG szacunkowe ABV: 4% ilość: 40 l Surowce: Pale ale, Strzegom: 6kg Owies: 3kgKarmelowy 300: 0,35kg Carafa special I: 0,35kg Czekoladowy ciemny: 0,35kg Jeczmien prazony: 0,15kg s04 Marynka: 40g Zacieranie: ilość wody: 30l 60°C - wrzucenie słodu ~55°C - 30' ~68°C - 40' 76°C - mash out Gotowanie: 60': 60' - Marynka 50g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) #Warka nr 41 Espresso stout 2- "piwo z kawy" inspiracja http://www.piwo.org/...wy/?hl=espresso Warka #32 Dlaczego takie piwo? Bo mi smakuje Data warzenia: 20.12.2016Info: oczekiwane IBU: 17 OG: 13 BLG szcunkowe FG: 3,5 BLG szacunkowe ABV: 5% Surowce: Pale ale, Strzegom: 6,5kg - tutaj mała zmiana, dodam 0,5 kg żytniego, zobaczymy co to da Żytni, Strzegom: 0,5kg Karmelowy 150, Strzegom: 0,9kg Pszeniczny, Strzegom: 0,8kg Czekoladowy ciemny, Strzegom: 0,4kg Jęczmień praożony: 0,2kg US-04 Marynka: 30g (o ile będę jeszcze miał) EKG:30g - muszę sprawdzić zapasy i czymś zastąpić Kawa Woseba Arabica 100% w ziarnach Doleję jej po zakończeniu gotowania - oczywiście zaparzę z niej espresso na ciśnieniowym... Zacieranie: ilość wody: 40l 69°C - wrzucenie słodu 67°C - 60' 72°C - mash out Gotowanie: 60': 60'- Marynka 30g 10'- EKG 30g Edytowane 20 Grudnia 2016 przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymcio Opublikowano 7 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca (edytowane) Ale jaja. Minęło ponad 6 lat od ostatniego wpisu W tym czasie uwarzyłem ze 20, 30 warek... wczoraj popełniłem kolejną #Warka nr 70 IPA inspiracja Data warzenia: 06.03.2024 Info: oczekiwane IBU: 38 OG: 12 BLG szcunkowe FG: szacunkowe ABV: 4,8% Surowce: Viking Malt Pilzneński 6,5kg Viking Malt Pale Ale 1kg Viking Malt pszeniczny 0,3kg Płatki jęczmienne 0,3kg Columbus 22. g 40 min Citra 22 g 20 min Whirlpool Citra 22g FM52 Amerykański Sen Starter Zacieranie: Podgrzej 28.7 L wody do zacierania do 71.4C Dodaj ziarna Przetrzymaj zacier 60 min w 65C Przetrzymaj zacier 10 min w 75C Przetrzymaj zacier 5 min w 78C Wysładzaj używając 22.3 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 42.8 L brzeczki Gotowanie: 60': Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 22.22 g 40 min Gotowanie Citra 22.22 g 20 min Whirlpool Citra 33.33 g 10 min PODSUMOWANIE WARKI: No to była masakra. Widać długą przerwę w warzeniu Za dużo wody, za dużo słodu... Nie wiem skąd te wyliczenia... (Kiedyś już robiłem to piwo - skorzystałem tu z zapisków). Zacieranie wymagało prawdziwych kombinacji, mieszanie, wylewanie zawartości do gara - bo się nie mieściło... brrr.... Podczas zlewania ostudzonej brzeczki, oczywiście zapchała się pompa. Nie chciało dziadostwo wylatać Następnym razem spróbuje podnieść gar do góry i skorzystać z grawitacji. Użyje kranu z zamontowanym hop stoperem. Zobaczymy czy będzie to lepiej szło. Hop stoper miałem zamontowany od samego początku na pompę, przez co po ostudzeniu brzeczki, pięknie się zaklajstrował... Aktualnie mam kocioł na takim wózeczku i sobie nim jeżdżę w tą i nazad, bo mam mało miejsca, jeśli grawitacja zadziała, może pomyślę o dokupieniu pompy... AKTUALIZACJA 07.03.2024 Oczywiście fermentacja nie ruszyła, albo jest bez oznak fermentacji — brak piany. Zdaje się, że kiedyś miałem już taką sytuację, ale jak jest tutaj to nie wiem. Zapach unosi się przyjemny. Zobaczymy co, z tego będzie. Na razie się nie zniechęcam Są plany na nastepne warki AKTUALIZACJA 08.03.2024 Ok drożdże zastartowały. Ładna piana. Lag ok 20h. Nie ma tragedii, choć myślałem, że po starterach szybciej załapią... stres jakbym robił to pierwszy raz Edytowane 9 Marca przez szymcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się