pachura Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Cześć, Zrobiłem mieszkankę brewkita i dwóch niechmielonych, ciemnych ekstraktów w syropie o łącznym Blg = 20. Wrzuciłem do tego 2 saszetki Fermentis Safale S-04 (suchych). W ciągu 4 tygodni odfermentowało do 5.5 Blg (przez ostatni tydzień - zdaje się że o 0.5 Blg, ale ciężko to precyzyjnie ocenić). Butelkować? "Zielone piwo" ma dość nieprzyjemny smak. Nie jest kwaśne, ale takie raczej kłujące/parzące w język (może to duża zawartość alkoholu ?), do tego bardzo gorzkie i "rozpuszczalnikowe". Jak się to wypluje to w buzi pozostaje jednak całkiem przyjemny, słodowy posmak. Jeśli to objawy infekcji, to miło by mi było zaoszczędzić sobie roboty przy rozlewie... z drugiej strony, dziwny smak może być następstwem tego że w najburzliwszej fazie temperatura brzeczki skoczyła z 18 do 23 C i wytrąciły się wyższe alkohole... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2014 Piwo przy tym OG może być nieprzyjemne po fermentacji. Butelkuj. Do piw mocnych warto zmniejszyć ilość cukru do refermentacji, przynajmniej o 25%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się