Deathhammer Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Zlałem na cichą po 16 dniach. Przy zlewaniu zawsze się trochę napowietrzy a do tego dodaje zawsze dwie łyżki gestwy. Efekt był taki że rurka znów "pyka" więc raczej fermentuje dalej. A zależy mi bardziej na odpowiedzi - do ilu powinno zejść blg. Oczywiście plus - minus. Chciałbym butelkowac po 20 dniach cichej. Tak jak pisałem wcześniej piwo przy tym ekstrakcie trzymałbym dłużej z drożdzami. Pewnie zostało trochę niedojedzonych cukrów. Nie wiem do ilu zejdzie. Zmierz Blg co jakiś okres, jeśli w ciągu 3 dni nie będziesz mieć spadku ekstraktu to będziesz mógł zabutelkować piwo. Bulka dalej bo może miałeś wcześniej rozszczelniony fermentor. Mi wydaje się że fermentor jest szczelnie zamknięty, bo bulka, ale gdy fermentacja zwalnia przestaje bulkać a ekstrakt i tak spada (pokrywa mimo że jest dociśnięta z każdej strony i tak przepuszcza małą ilość CO2, zauważyłem że pod koniec gdy już nie bulka, muszki owocówki zamiast latać koło rurki jak zwykle to robią wolą siedzieć na krawędziach pokrywy, gdzie zapewne jest rozszczelnienie), więc gdy nie jestem pewien czy fermentacja ustała nie sugeruje się rurką fermentacyjną, tylko regularnymi pomiarami Blg. Edytowane 24 Października 2014 przez Deathhammer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Czy miód może być dobrym pomysłem w RISie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Miód może i jest jakimś pomysłem, ale czy go nie szkoda? IMHO, niewiele wniesie do takiego piwa jak RIS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Też planuję zrobienie RISa z miodem, a dokładniej to takiego braggotorisa. Jeśli chcesz tylko i wyłącznie dodać materiał do przerobienia przez drożdże, to tak jak kolega pisał szkoda miodu, lepiej ekstrakt słodowy. Ja myślałem o pomieszaniu brzeczki RISa i trójniaka w stosunku pół na pół i przefermentowaniu tego WLP Super High Gravity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 (edytowane) Też planuję zrobienie RISa z miodem, a dokładniej to takiego braggotorisa. Jeśli chcesz tylko i wyłącznie dodać materiał do przerobienia przez drożdże, to tak jak kolega pisał szkoda miodu, lepiej ekstrakt słodowy. Ja myślałem o pomieszaniu brzeczki RISa i trójniaka w stosunku pół na pół i przefermentowaniu tego WLP Super High Gravity. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Pyjotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Miód może i jest jakimś pomysłem, ale czy go nie szkoda? IMHO, niewiele wniesie do takiego piwa jak RIS. Jeżeli miód nie zepsuje piwa a podniesie BLG i może coś od siebie da to dla mnie lepsza opcja niż ekstrakt. Miód dostaję od czasu do czasu od różnych znajomych więc mam go za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Tylko nie dodawaj go na początku, ale w momencie gdy fermentacja burzliwa będzie zwalniała dodaj przegotowany i ostudzony roztwór z dwóch trzecich miodu i jednej trzeciej wody. Za dużo cukrów na początek mogłoby wykończyć drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się