Konus Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Słody PaleAle 5kg Monachijski 3,5kg Jęczmień palony 60dg Special B 0,3kg Caramunich 0,5kg Caraaroma 1kg płatki pszenne, owsiane,jęczmienne 1kg Carafa 0,5kg Chmiele Marynka 150g-90minut Lubelski 50g-10 minut Drożdże Safale S-04 gęstwa Receptura całkiem podobna do tej zamieszczonej w Wiki tylko na 20l piwa, mam jeszcze 1,3kg wędzonego słodu pszenicznego, 0,7kg pilzneńskiego i 0,5kg pszenicznego czy mogę to dorzucić do tego czy nie bardzo? (nie mam co z tym zrobić chyba, że jakiś a'la Grodzisz) . Może coś zamienić? Edytowane 24 Października 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Zacieraj wszystko co masz. RIS wszystko przyjmie, a dzięki temu będziesz miał więcej piwa. Jak dla mnie za dużo o 30gr Marynki a o 30gr za mało Lubelskiego. Do tego Lubelskiego potrzymaj co najmniej 20min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 150g marynki bo tyle mam akurat zbywającej, Lubelskiego dołożę jeżeli będzie trzeba bo i tak pewnie 100g kupię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 A propo s-04 w risie. 2 uwodnione saszetki uciagna bez większych problemów 20 litrów, 23-25 blg??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Marynke wrzuć na 60 min gotowania. Przy '90 wiele więcej goryczki nie uzyskasz, a może się przez to za dużo tanin dostać do piwa, co negatywnie wpłynie na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beu Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 A propo s-04 w risie. 2 uwodnione saszetki uciagna bez większych problemów 20 litrów, 23-25 blg??? Powinny uciągnąć. Pamiętaj o dobrym napowietrzeniu brzeczki. @Konus, za dużo i za "długo" tej Marynki. Carafa to typ I? Jeśli tak, to ok. Ale jeśli ta najbardziej palona, to dałbym jej mniej lub dopiero na koniec zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się