Kilimandzaro Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Czołem! Jestem na 4 roku studiów i tak się złożyło, że piszę pracę inżynierską z browarnictwa. Dokładniej tytuł pracy brzmi: "Stężenie jonów metali w brzeczce jęczmiennej z dodatkiem grysu kukurydzianego". Promotor mówił, że surowce mi załatwi, jednak okazało się, że nie ma na to czasu. O ile słód nie stanowi żadnego problemu to grys kukurydziany już tak. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje gdzie (najlepiej w okolicach Krakowa) można dostać grys do celów browarniczych lub gdzie można takowy zamówić. Potrzebuję ok. 1-2kg. Byłoby miło gdyby posiadał stosowne oznaczenia, ale od biedy może być "no-name". Byle nadawał się do zacierania. Próbowałem pisać do Silesian Grain, ale zero odezwu. Z góry dziękuję, Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Kupiłem sobie piękną kaszę kukurydzianą, o wyglądzie drobnego grysu w jakimś dużym markecie (auchen?) Była na stoisku z innymi kaszami w opakowaniach większych. Grys własnej roboty posiadam... jakieś 50 kg, ale już taki ładny nie jest ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Czyli w auchan, makro mogę taki dostać? Dzięki za informację. Pojadę jutro zobaczyć. Grys to i tak małe piwo w porównaniu do sorgo z którym zacierać będzie mój kolega. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to proszę śmiało pisać. Im więcej będę miał alternatywnych źródeł tym spokojniej będę spał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Kupuję na bazarach w Kielcach bez problemu. Śmignij na jakiś bazar, stragan z paszą, ziarnem, pokarmem dla ptaków, grysik powinien być. Serio metal czuć w kukurydzy? WiHuRa wyczuł w moim piwie metal, ciekawe koszt 4zł/kg Edytowane 26 Października 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granik Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 A taki? http://allegro.pl/dodatek-zanetowy-traper-400g-grys-kukurydziany-i4710695626.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manowar Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Grysik kukurydziany jest w Lidlu, sorgo kupowałem w Warszawie w ziarnach w Auchan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Właśnie nie chcę grysu wędkarskiego bo czytałem, że może mieć różne dodatki (np. barwniki). Badam stężenie jonów metali w kontekście aktywności enzymatycznej drożdży:) Grzybki potrzebują pewnego minimum jonów w brzeczce które zazwyczaj zapewnia słód. Jak dodajesz surowce niesłodowane to może tych jonów być za mało. Oznaczam zawartość cynku, manganu, żelaza i magnezu. Nie chodzi tutaj o metaliczne nuty w smaku samego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Zwróć uwagę jeszcze na jeden aspekt, w piwowarstwie stosuje się grys z ziaren, które wcześniej pozbawiono zarodka. Nie mogę w tym momencie znaleźć, ale w Polsce produkcją grysu na potrzeby browarnictwa zajmowała się firma z okolic Ząbkowic Ślaskich z miejscowości o urokliwej nazwie Stolec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Dori, ale jemu raczej brak piany nie zmieni wyników badań. Chyba że się okaże, że wyniki badań będą mocno się różniły ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Nie chodzi tylko o tłuszcz, ale może się okazać, że wraz z usunięciem zarodka, ale także łuski (bo ta też jest raczej usuwana) zmieni się zawartość jonów metali. Jeśli tylko jest taka możliwość, w pracy lepiej bazować na grysie przygotowanym typowo dla browarnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ten co używam jest czysty, na upartego można wysłać 2 lub 3kg ale koszty zbyt wysokie no chyba, że Kili nie znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Po kilku telefonach jedzie już prosto na uczelnie paczka z grysem browarniczym z Silesian Grain:) Dziękuję wszystkim za pomoc! Edytowane 2 Listopada 2014 przez Kilimandzaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się