keisan Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Jako, że zima zbliża się nie ubłaganie i temperatura w mojej piwnicy już wynosi 16st, chodzi mi po głowie temat dogrzewania fermentującej brzeczki. Pierwsze krok to izolacja styropianem fermentora (rozwiązanie czasowe, jak temp otoczenia spadnie do np. 8 st już to nic nie da, ale będę mógł robić dolniaki bez lodówki)). I co dalej? Przeglądając Aliexpress trafiłem na takie coś http://www.aliexpres...1568766404.html Nie chodzi tu o sam pojemnik, ale zastosowane dogrzewanie. Zastanawiam się nad zastosowaniem podobnego rozwiązania w normalnym wiadrze do fermentacji. Rura ze stali nierdzewnej zamontowana w pokrywie, wewnątrz woda i grzałka do akwarium (już mam). Jak myślicie dobre rozwiązanie? Zda egzamin? ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donicjusz Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Miałem ten sam problem co Ty, w garażu 14-16 stopni a warzyć piwo górnej fermentacji się chce. Zatem zrobiłem pudło fermentacyjne ze styropianu obkleiłem je płytą osb do środka pudła włożyłem fermentor obok położyłem grzałkę do szaf elektrycznych o mocy 20W na 230VAC i czujnik pt 100. Kable wyprowadziłem na zewnątrz pudła podłączyłem wszytko do regulatora temperatury i obecnie w pudle mam taką temperaturę jaką chce, ustawiłem na 20 stopni. Grzałka pracuje od czasu do czasu pobór prądu prawie żaden. Gorąco polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) w garażu 14-16 stopni a warzyć piwo górnej fermentacji się chce. toć to przecież temperatura idealna do fermentowania górniaków! Edytowane 27 Października 2014 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Jak będzie z 10C i chcesz górniaki to najprostrze rozwiązanie to kupić kabel grzejny http://www.aquaszut.pl - zakładka dystrybutorzy. np. tu są. Bardzo dobre silikonowe kable do owijania fermentatora. Plus do tego prosty termostat RT2-CO. Dwa sezony piwne i winiarskie na tym przejechałem. Edytowane 27 Października 2014 przez kilis Gregi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregi Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 kilis podoba mi się twój pomysł aby z fermentatora zrobić akwarium Bym to zrobiła ale w mojej piwnicy nie mam dostępu do źródła zasilania : ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 w garażu 14-16 stopni a warzyć piwo górnej fermentacji się chce. toć to przecież temperatura idealna do fermentowania górniaków! O widzisz, a u mnie jak temp. spadła z 19 do 15C, to s33 powiedziały stop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 u mnie S-04 w 14 otoczenia wyprodukowały najlepsze piwo jakie zrobiłem dotychczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 O widzisz, a u mnie jak temp. spadła z 19 do 15C, to s33 powiedziały stop To coś nie ten tego musiałeś z nimi zrobić, bo potrafią i w 12 fermerntować. Szczególnie jak idzie fermentacja to spadek temperatury nie ma większego wpływu. Chyba że jest gwałtowny i o co najmniej parę(naście) stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Osobiście polecam rozwiązanie z grzałką akwarystyczną z termostatem, tylko trochę inaczej to zmontować... Bierzemy miskę w której zmieścimy fermentor, taką która ma przynajmniej 1/3 wysokości fermentora. Ładujemy fermentor do michy, zalewamy miskę wodą ile wlezie, do wody grzałka z termostatem ustawiamy temperaturę i gotowe. Polecam mieć w wodzie dodatkowy termometr kontrolny, moje grzałki są słabo skalibrowane, no i gdyby drożdże podniosły temperaturę na burzliwej automatycznie i woda się podgrzeje co zobaczymy na termometrze. Wydaje mi się że łatwiej kontrolować temperaturę poprzez kontakt cieczy z cieczą niż cieczy z gazem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 A co by było, gdyby taką grzałkę akwarystyczną z termostatem, wrzucić po prostu bezpośrednio do fermentatora? Albo kabel grzejny + zaizolowany czujnik temperatury w środku i sterowanie na zewnątrz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Pas grzejny (mata terrarystyczne) to właściwy kierunek, pod tym hasłem poszukaj na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlow Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 A może ktoś się wypowiedzieć na temat wrzucania grzałki z termostatem bezpośrednio do fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Masz pomysł jak to uszczelnić i odkazic, no i skąd wiesz jak dokładny jest ten termostat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się