Kamot1 Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ostatnio zastanawiałem się jaka jest ilość węglowodanów w piwie domowym. Wyczytałem w tabelach węglowodanowych, że średnia zawartość w butelce piwa pełnego to ok. 18-19. Z pewnością było to mierzone jednak w piwach koncernowych/pasteryzowanych itp. Zastanawia mnie czy w piwach domowych zawartość węglowodanów jest wyższa/niższa lub na takim samym poziomie. Może ktoś z Was będzie coś więcej wiedział na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ale tylko węglowodanów? czy ogólnie kalorii, bo wegle będą pewnie zależały od ekstraktu resztkowego, a kaloryczność pewnie od sumy ekstraktu końcowego + zawartości alko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamot1 Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Akurat z kaloriami to nie ma problemu bo wylicza mi to beersmith po wprowadzeniu parametrów piwa, więc moje pytanie dotyczy węglowodanów - jak je wyliczyć? Są na to jakieś wzory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Węglowodany czyli cukry, czyli ich zawartość jest różna od FG i na chłopski rozum jeśli masz przykładowe FG 2°Blg, to węglowodanów jest 2%, czyli w butelce 0,5l - 10g. Tak mi się wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 FG to ekstrakt pozorny potrzebujesz ekstrakt rzeczywisty (RE), to wtedy jest masa cukrów na 100g Akurat z kaloriami to nie ma problemu bo wylicza mi to beersmith po wprowadzeniu parametrów piwa, więc moje pytanie dotyczy węglowodanów - jak je wyliczyć? Są na to jakieś wzory? Jak w BS wpisujesz FG i OG w zakładce Acohol and Attenuation, to masz tam Real Extract to jest ilość pozostałych cukrów na 100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) W/g tej tabeli wygląda na to, że w zależności od stylu będziesz miał od ok. 13g w pszenicy amerykańskiej do 30g w Barley Wine. Edytowane 31 Października 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 (edytowane) Ja bym jednak patrzył bardziej na OG. Samo FG nie powie nam wszystkiego - przecież alkohol też ma kalorie i to całkiem sporo. To nie jest tak, że jeżeli drożdże przerobiły pewną część cukrów, to one z tego piwa znikają Edytowane 3 Listopada 2014 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Pytanie było o węglowodany, a nie o kalorie. A jeśli drożdże zjedzą cukry, to one nie znikają, tylko zamieniają się w alkohol i CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się