LewySierpowy Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Witam wszystkich. Na wstępie chciałem Wam drodzy forumowicze pogratulować świetnej stronki. Na imię mam Kacper pochodzę z Kamiennej Góry, pracuję we Wrocławiu mieszkam w małej mieścinie nieopodal. W swoim życiu wypiłem może ze 20 piw - jakoś ogólnie mi nie podchodziły. Zmieniłem pracę dostałem buteleczkę domowego piwa od brata kolegi z którym obecnie pracuję i zapaliłem się do tematu. Od kilku lat robię wina w domu więc temat fermentacji nie jest mi całkiem obcy. Zakupiłem niedawno sprzęt i do tego trochę słodu. Plan miałem taki, żeby trochę poćwiczyć zacieranie - co mi się z grubsza udało. Chcę teraz zakupić jakiś zestaw słodów (surowców) i zacząć coś warzyć w domu. Jestem totalnie zielony w temacie stylów piwa i szczerze się przyznaje, że nie wiem w która stronę potoczy się moja piwna przygoda. Pozdrawiam wszystkich którym chciało się to przeczytać . Edytowane 31 Października 2014 przez LewySierpowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Powodzenia i zapraszamy na spotkanie WiPów we Wrocławiu:) Edytowane 31 Października 2014 przez Wajcha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Chcę teraz zakupić jakiś zestaw słodów (surowców) i zacząć coś warzyć w domu. Jestem totalnie zielony w temacie stylów piwa No to umów się z chłopakami z Twojego Browaru - doradzą i pomogą coś wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Chcę teraz zakupić jakiś zestaw słodów (surowców) i zacząć coś warzyć w domu. Jestem totalnie zielony w temacie stylów piwa No to umów się z chłopakami z Twojego Browaru - doradzą i pomogą coś wybrać. Tak mam zamiar zrobić, tylko chcę coś prostego jak kij. Chciałbym w dłuższej perspektywie zrobić piwo pszeniczne, ale chyba to średni wybór jak na stracenie dziewictwa . Coś polecicie Panowie/Panie na 1 raz, byle nie bolało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 A czemu nie pszeniczne? Jeżeli chcesz takie to po co robić coś innego? Akurat tb ma bardzo duży wybór zestawów do zacierania, Ja robiłem Irish Red, Sweet stout i American Cascade Pale Ale i wszystkie były ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 A czemu nie pszeniczne? Bo dodatkowa przerwa, bo trudności z filtrowaniem - ogólnie odnoszę wrażenie, że może mnie to przerosnąć, nie czułbym się pewnie robiąc od razu pszeniczne. Myślałem o Polskim jasnym 12 blg z TB i chyba od tego zacznę. Pewnie jeszcze trochę wody upłynie zanim wytworzę coś pijalnego. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Myślałem o Polskim jasnym 12 blg Jak najbardziej - nic skomplikowanego. Pszenica wcale nie taka łatwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Witaj na forum "Pszenica" niby nie jest łatwa, ale generalnie często jest wybierana na pierwsze piwo i większość piwowarów jest zadowolona z efektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwek-jas Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) Pewnie jeszcze trochę wody upłynie zanim wytworzę coś pijalnego. Już pierwsze będzie pijalne!! Powodzenia!! Edytowane 1 Listopada 2014 przez siwek-jas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Pewnie jeszcze trochę wody upłynie zanim wytworzę coś pijalnego. Już pierwsze będzie pijalne!! Powodzenia!! Oby się, żadna infekcja nie przypałętała - to pewnie będzie. Czytałem o piwnym depozycie we Wrocławiu - chciałbym się tam swoim produktem dorzucić - oby jak najszybciej. Nie ma to jak konstruktywna krytyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LewySierpowy Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Jako, że pierwsze zacieranie robiłem w mało sprzyjających warunkach nie miałem jak zmierzyć BLG początkowego. To był tylko taki trening więc również nie dawałem chmielu. Szwagierka pracuje w firmie farmaceutycznej i po zbadaniu próbki którą jej dałem wyszło, że miała 5,03% ABV. Z 2 kg słodu pilźnieńskiego dostałem 8 litrów takiego zacieru. Nie wiem jak odnieść się do tego ale przynajmniej kręcę się w okolicach piwa jeśli chodzi o alkohol. Teraz skalibruje termometr i w piątek zabieram się za robienie piwa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się