zaglob Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Dnia 31.10.2014 uwarzono pierwszą warkę w Browarze Poddębice. Warki uwarzone: 1. American Blonde Ale - 12,5° blg - 5% alk. 2. Rye Amber Ale - 12,5° blg - 4,5% alk. 3. Extra Coffee Milk Stout - 19° blg - 5,5% alk. 4. Imperial Whisky Stout - 21,5° blg 4a. Imperial Whisky Stout z płatkami dębowymi - 8,5% alk. 4b. Imperial Whisky Stout z drożdżami winiarskimi - 9,5% alk. 5. Mini warka Dry Stout - eksperyment nieudany 6. Lager bezstylowy (Vienna Lager) - 11° blg - 4% alk. 7. American India Pale Lager - 15,5° blg - 5,5% alk. 8. Smoked Robust Porter - 15° blg - 5% alk. 9. Polskie Ale - 16° blg - 6% alk. 10. Mild - 8,5° blg - 3% alk. 10a. Mild na S-04 10b. Mild na Wyeast 1084 Irish Ale 11. Oatmeal Baltic Porter - 23° blg - 8,5% alk. 12. Vanilla Porter - 11° blg - 4,5% alk. 13. Smoked Blonde Ale - 13,5° blg - 5,5% alk. 14. Session American Blonde Ale - 9° blg - 3% alk. 15. American India Pale Ale - 14,5° blg - 6% alk. 16. Wee Heavy - 21,5° blg - 7,5% alk. 17. Session Witbier - 10° blg - 4% alk. 18. White IPA - 14,2° blg - 6% alk. 19. Black Saison - 13° blg - 6% alk. 20. Belgian Dubbel - 17° blg - 8% alk. 21. Session IPA - 11,5 ° blg - 5% alk. 22. a'la Grodziskie - 8 ° blg - 3% alk. 23. Trash Ale - 14 °blg - 5% alk. 24. American Oatmeal Stout - 14°blg - 5,5% alk. 25. Polish Imperial India Pale Ale - 18,5°blg - 7,5 % alk 26. Belgian Pale Ale - 12 blg - 4,8% alk. 27. Belgian Imperial Stout - 27 blg - 11,5% alk. 28. Spiced Porter - 12,5 blg - 5% alk. 29. Pils - 12 blg - 5% alk. 30. Rauchbock - 16 blg - 6% alk. 31. Smoked Ale - 12 blg - 5% alk. 32. International Late Hop India Kiwi Vienna Lager - 12 blg - 4,5% alk. 33. Oatmeal Chocolate Porter - 15 blg - 5% alk. 34. American 10,5 Lager - 10,5 blg - 4 % alk. 35. Amerykański Grodzisz - 7,8 blg - 2,8% alk. 36. Pine Amber Ale - 12 blg - 4,8% alk. 37. Gruit - 12 blg - 4,5% alk. 38. Bounty Extra Stout - 17,8 blg - 6,5% alk 39. Zest Pale Ale - 13 blg - 5,5% alk. 40. Lambic - 12 blg - 5% alk. 41. Session Raspberry Saison - 10,3 blg - 5% alk. 42. Hoppy Saison - 12,2 blg - 5,5% alk. 43. Ćwikła Saison - 11,6 blg - 5,5% alk. 44. Niskoalkoholowe - 5,5 blg - 1,5% alk. 45. Dubbel - 17 blg - 8% alk. 46. Witbier miętowy - 10,5 blg - 4% alk. 47. a'la Berliner Weisse - 8,2 blg - 3% alk. 48. Belgian Dark Strong Ale - 18,5 blg - 7% alk. 49. California Common - 12 blg - 5 % alk. 50. Summer Ale - 10,5 blg - 4% alk. 51. Drye Stout - 10 blg - 3,5% alk. 52. Chocolate Cherry Imperial Milk Stout - 21 blg - 7,5% alk. 53. IPA - 14,8 blg - 6% alk. 54. Zest APA - 12,8 blg - 5% alk. 55. Tropical Stout - 17 blg - 7% alk. 56. Grenadine Pale Ale - 11,5 blg - 4,5% alk. 57. Old Ale - 18 blg - 7% alk. 58. Wheat Wine - 23,5 blg - 8,5% alk. 59. Wheat Lager - 10,3 blg - 4% alk. 60. West Coast IPA - 16,5 blg - 7,5 % alk. 61. Rauchbock grusza - 17 blg - 6,5 % alk. 62. Munich Dunkel Malina - 11,5 blg - 5% alk. 63. Pils #2 - 12,2 blg - 5% alk. 64. Niskoalkoholowe #2 - 6,4 blg - 2% alk. 65. Pine Black Ale - 12 blg - 5% alk. 66. Session IPA - 11,8 blg - 5% alk. 67. Belgian Session IPA - 12 blg - 5,5% alk 68. Citrus Blonde Ale - 12 blg - 4,5% alk. 69. Sour Mango Late Hop Blonde Ale - 11 blg - 4% alk. 70. Essential Oils Saison - 12,5 blg - 6% alk. 71. Polish Wheat - 12 blg - 5% alk 72. Niskoalkoholowe #3 - 6,4 blg - 1,7% alk. 73. IPA - 14 blg - 5% alk 74. Hop Tart - 9,5 blg - 3,5% alk. 75. Aroniowy Berliner - 10 blg - 4% alk. 76. Black IPA - 14 blg - 5% alk. 77. Witbier - 12 blg - 5% alk. 78. Drye Stout 2 - 10,5 blg - 3,5% alk. 79. Owocowe Berlinery - 9 blg - 4% alk. 80. Triple IPA - 23,5 blg - 9,5% alk. 81. American Lager #2 - 10,5 blg - 4% alk. 82. Pils #3 - 11 blg - 4,5% alk. 83. Brett Ale/Cherry Brett Ale - 15 blg - 8% alk. 84. Wheat American India Black Lager - 16 blg - 6% alk 85. Dubbel #3 - 17,5 blg - 8% alk. 86. Pinacolada Milkshake Pale Ale - 13 blg - 5% alk. 87. Oatmeal IPA - 14 blg - 5,5% alk. 88. New England IPA - 16,2 blg - 6% alk. 89. Niskoalkoholowe #4 - 6,5 blg - 1,5% alk. 90. Grodziskie - 8 blg - 2,5 % alk. 91. Fruit Sour Ale - 11 blg - 5% alk. 92. West Coast IPA #2 - 14,8 blg - 6% alk. 93. NEIPA #2 - 15 blg - 6% alk. 94. Brut IPA - 14 blg - 6% alk. 95. RIS - 27 blg - 10% alk. 96. American Stout - 10,3 blg - 4% alk. 97. Mango/Cherry Sour Ale - 12 blg - 5,5% alk. 98. Session Zest Pale Ale - 10,5 blg - 4,5% alk. 99. Coffee Rye Porter - 18,5 blg - 7% alk. 100. Pils #4 - 12,8 blg - 5% alk. 101. APA/American Lager - 13 blg - 5,5 % alk. 102. India Red Lager - 15 blg - 6,5% alk. 103. Koźlak - 15 blg - 6,5% alk. 104. Pils #5 - 12 blg - 5,5% alk. 105. Rye APA SH Sabro - 12 blg - 5% alk. 106. Brett Sour Ale - 12 blg 107. Hoptart #2 - 10,5 blg - 4% alk. 108. West Coast IPA #3/Brut Pale Ale - 14 blg/10,5 blg - 6%/5% alk. 109. Cherry/Black Currant Saison - 13,7 blg - 7% alk. 110. Session APA - 10 blg - 3,5% alk. 111. AIPA - 14,7 blg - 6,5 % alk. 112. American Saison - 12,5 blg - 5,5% alk. 113. Lemon Sour Ale - 11 blg - 4% alk. 114. Hoppy 11° - 11 blg - 4,5% alk. 115. Pils #6 - 11 blg - 4,5% alk. 116. Pils #7 "Termalny" - 12 blg - 4,5% alk. 117. Grodziskie #4 - 9 blg - 3,5% alk. 118. Porter Bałtycki z Wędzoną Śliwką - 27 blg - 10% alk. 119. American Amber Ale - 12 blg - 5% alk. 120. Summer Ale - 11,5 blg - 5% alk. 121. Grodziskie #5 - 8 blg - 2,5% alk. 122. Oatmeal Pale Ale - 11,5 blg - 5% alk. 123. American Amber Lager - 10 blg - 4% alk. 124. Pils Termalny #8 - 12 blg - 5,5% alk. 125. Rauchbock #3 - 16,5 blg - 7% alk. 126. American Pils #9 - 12 blg - 5% alk. 127. Saison z wiśnią - 11 blg - 6% alk. 128. India Pale Lager - 14,5 blg - 6% alk. 129. Porter bałtycki à la RIS - 25 blg- 10% alk. 130. Session Dark Saison - 10 blg - 4% alk. 131. Grodziskie #6 - 8 blg - 2,5% alk. 132. Drye Stout #3 - 12,5 blg - 4,5% alk. 133. Jedenáctka - 11,5 blg - 5% alk. 134. Pils #10 - 12,5 blg - 5,5% alk. 135. West Coast Lager - 14 blg - 6% alk. 136. Grodziskie #7 - 8 blg - 2,5% alk. 137. Porzeczkowe Kwaśne - 12 blg - 5% alk. 138. Oat APA - 13 blg - 5,5% alk. 139. Pils Niemiecki #11 - 11 blg - 4,5% alk. 140. Marcowe - 13 blg - 5,5% alk. 141. India Pale Lager #3 - 14 blg - 6% alk. 142. Session Saison z wiśnią - 10,5 blg - 5,5% alk. 143. Quadrupel - 19,5 blg - 9% alk. 144. Pils #12 - 11,5 blg - 4,8% alk. 145. Oat Cold IPA - 14,5 blg - 6% alk. 146. Pils #13 Termalny - 12,5 blg - 5,5% alk. 147. Grodziskie #8 - 8 blg - 2,5% alk. 148. Wędzony Porter Bałtycki - 24,3 blg - 9% alk. 149. Grape Sour Ale - 12,7 blg - 5,5% alk. Warki planowane: 150. Drye Stout #4 151. Saaz IPA 152. Flanders Red Ale 153. Kolsch Wcześniej, w poznańskim Browarze Janusz, uwarzyłem z kumplem 15 warek. W czasie swojej działalności (styczeń 2013 - lipiec 2014) w Browarze Janusz uwarzono: 0. Brewkit IPA - 9° blg - 4% alk. 1. Foreign Extra Stout - 16° blg - 6,5% alk. 2. Imperial India Pale Ale - Zbigniew - 18,5° blg - 8% alk. 3. Witbier - Witek - 12,5° blg - 5% alk. 4. Polish Pale Ale - Magnum - 12,5° blg - 6% alk. 5. Irish Red Ale - Podporucznik T. - 12° blg - 5% alk. 6. Cascadian Dark Ale - Gienek - 16,5° blg - 6% alk. 7. Red IPA single hop Amarillo - 16,5° blg - 6% alk. 8. Imperial India Pale Ale #2 - 19,5° blg - 7,5% alk. 9. Robust Porter - 13° blg - 4,5% alk. 10. Coffee RIS - 20° blg - 7,5% alk. 11. Belgian Strong Ale - 18° blg - 8% alk. 12. American Pale Ale - 13° blg - 5,5 alk. 13. Foreign Smoked Stout - 18° blg - 7% alk. 14. Grodziskie - 9° blg - 3,5% alk. 15. Witbier #2 - 12° blg - 5% alk. Edytowane 3 Marca przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Warka #1 American Blonde Ale z założenia ma być to piwo o niskiej goryczce, bardzo jasne, dość lekkie z konkretnym aromatem chmielowym Zasyp: pilzneński Optima - 3 kg pszeniczny Optima - 0,5 kg płatki ryżowe błyskawiczne - 1 kg Zacieranie w 14 litrach 66*-64* - 50 minut 73*-71* - około 15 minut -> 78* mashout [31.10.2014] Przy próbie jodowej zauważyłem, że tam, gdzie kropla płynu spadła na fragment ryżu, próba wychodziła pozytywnie (płyn się zaciemnił). Nie wiem w czym rzecz, zacierałem ponad godzinę, użyte płatki ryżowe były błyskawiczne. Może je też trzeba kleikować? Mimo wszystko uzyskałem zakładaną wydajność. Do gotowania poszło 22,5 l brzeczki 12* blg Chmielenie: Magnum szyszka 2014 11,2% - 17 g - 60 min Simcoe granulat 2013 12,9% -11 g - 30 min Simcoe granulat 2013 12,9% -11 g - 0 min wg kalkulatora PPPP - 30 IBU Po gotowaniu wyszło 18 litrów - 14* blg, dolałem 3 litry wody do fermentacji poszło 21 litrów - 12,5* blg [02.11.2014] Fermentowane drożdzami Danstar BRY-97 Drożdże zadane w pomieszczeniu temp. około 16°C, temp. brzeczki około 22°C. Po dobie nie zaczęło pracować, więc przeniosłem do pomieszczenia gdzie jest około 19°C. Fermentacja ruszyła po około 36 godzinach od zadania drożdży. Chyba teraz przeniosę fermentor do tego pomieszczenia gdzie jest to 16°C. [07.11.2014] Fermentacja burzliwa w temperaturze 16-17°C, pod koniec podgrzałem fermentor poduszką elektryczną do 21°C [08.11.2014] Zlane na cichą, zebrana gęstwa do następnej warki. Odfermentowało do 3,5 blg. Chmielenie na zimno 4x20g Simcoe na ostatnie 4 dni cichej. [17.11.2014] Rozlew z surowcem do refermentacji - 80g glukozy w pół litra wody. Zapomniałem zmierzyć blg przed dodaniem cukru, po dodaniu było 4blg, więc pewnie staneło na tych 3,5blg i już się nic nie zmieniło. Koszt warki około 51 zł 1,28 zł / 0,5 litra Po 2 miesiącach od rozlewu piwo ma już wyraźnie słabszy aromat Simcoe. Wysycenie dość wysokie. Zmętnienie też do poprawy. Generalnie, jestem zadowolony. recenzja Edytowane 3 Lutego 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ryżowych błyskawicznych oczywiście nie trzeba kleikować, jak każdych błyskawicznych zresztą Czas zacierania OK, na pewno płatki oddały co miały oddać. Dostanę buteleczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Ryżowych błyskawicznych oczywiście nie trzeba kleikować, jak każdych błyskawicznych zresztą Czas zacierania OK, na pewno płatki oddały co miały oddać. Dostanę buteleczkę? No jak widać po wydajności płatki oddały to, co miały oddać, ale i tak dziwi mnie fakt pozytywnej próby jodowej. Buteleczki będą i do Piwnej Stopy do depozytu też kilka trafi pod koniec listopada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 No jak widać po wydajności płatki oddały to, co miały oddać, ale i tak dziwi mnie fakt pozytywnej próby jodowej. Nie wiem jakich błyskawicznych płatków używałeś, ale często na ryżowych płatkach błyskawicznych pojawia sie informacja, ze wymagają 5 minutowego gotowania, więc sądzę, że cała skrobia jednak nie jest w nich skleikowana. Co gorsza temperatura kleikowania skrobi ryżowej jest dość wysoka (o ile pamięć mnie nie myli >80C), więc podczas zacierania skrobia jest niedostępna dla enzymów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Nie widziałem nigdy takiej informacji na błyskawicznych płatkach. Ja kupowałem jakieś tam w Tesco Edytowane 31 Października 2014 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Nie wiem jakich błyskawicznych płatków używałeś, ale często na ryżowych płatkach błyskawicznych pojawia sie informacja, ze wymagają 5 minutowego gotowania, więc sądzę, że cała skrobia jednak nie jest w nich skleikowana. Co gorsza temperatura kleikowania skrobi ryżowej jest dość wysoka (o ile pamięć mnie nie myli >80C), więc podczas zacierania skrobia jest niedostępna dla enzymów. Rzeczywiście, na opakowaniu napisali żeby gotować 2 minuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Warka #2 Rye Amber Ale chciałem zrobić piwo o średniej goryczce, ładnym bursztynowo-czerwonym kolorze, o sporej treściwości i karmelowym posmaku Zasyp: pilzneński Optima - 2 kg pale ale Optima - 1 kg żytni Steinbach - 1 kg karmelowy czerwony Strzegom - 0,7 kg pszeniczny Optima - 0,5 kg słód barwiący 1100-1500 EBC Optima - 0,025 kg Zacieranie w 16 litrach 69°-64° - 60 minut 74°-72° - około 10 minut dodałem słód barwiący na ostatnie 5 minut zacierania -> 78° mashout [10.11.2014] Mimo że słodu żytniego było niecałe 20% to filtracja szła opornie. Przy wysładzaniu stawało , musiałem grzebać w złożu, przez co uzyskana brzeczka była bardziej mętna. Do gotowania poszło 23,5 l brzeczki 11° blg Chmielenie: Galaxy granulat 2014 15% - 25g - 60 min Galaxy granulat 2014 15% - 5g - 30 min Citra granulat 2013 13,6% - 5g - 30 min Galaxy granulat 2014 15% - 5g - 5 min Citra granulat 2013 13,6% - 5g - 5 min wg kalkulatora PPPP - 70 IBU sporo straciłem razem z chmielinami, rozwalił mi się stożek po whirlpoolu i już nie chciało mi się bawić z grzebaniem w tym Po gotowaniu wyszło 18,5 litra - 13,5° blg, dolałem 1,5 litra wody do fermentacji poszło 20 litrów - 12,5° blg zadane gęstwą Danstar BRY-97 z pierwszej warki fermentacja ruszyła już po kilku godzinach, drożdże suche w poprzedniej warce startowały bardzo długo, gęstwa jest zdecydowanie bardziej chętna do roboty ;] fermentacja burzliwa w temperaturze 16°C [18.11.2014] Zlane na cichą, jakieś 3,5°blg - 4°blg Temp. w pomieszczeniu około 13°C [29.11.2014] rozlew 19 litrów piwa z 72g glukozy, wcześniej chmielenie na zimno przez 5 dni - łącznie 45g Galaxy i 25g Citra zabutelkowano przy 4°blg Koszt warki około 59 zł 1,55 zł / 0,5 litra Edytowane 14 Stycznia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #3 Extra Coffee Milk Stout Ma być bardzo kawowe i bardzo słodkie Zasyp: pilzneński Optima - 3,5 kg pale ale Optima - 1 kg pszeniczny Optima - 0,5 kg czekoladowy ciemny Optima - 0,4 kg karmelowy czerwony Strzegom - 0,3 kg kawowy 480-520 EBC Castle - 0,2 kg słód barwiący 1100-1500 EBC Optima - 0,15 kg (na ostatnie 15 minut zacierania) laktoza - 1 kg (dodana na ostatnie 15 minut gotowania) Razem ponad 6+1 kg zasypu. [05.12.2014] Zacieranie w 18 litrach 70°-64°C - 60 minut -> 78°C mashout całkowity czas zacierania - 70 minut Zacieranie poszło elegancko, uzyskałem 9 litrów brzeczki przedniej 19° blg, wysładzanie 14 litrami wody. Do gotowania poszło 24,5 l brzeczki 14° blg Wydajność wychodzi około 73%? Chmielenie: Marynka granulat 2013 9% - 28g - 60 min wg kalkulatora PPPP - niecałe 30 IBU po 20 minutach gotowania przypomniałem sobie o kredzie - dodałem 2 g do gotującej się brzeczki po 50 minutach gotowania dodałem 1kg laktozy całkowity czas gotowania - 65 minut przed dodaniem laktozy brzeczka miała około 15-16° blg po wyłączeniu palnika do whirlpoola dolałem niecały 1 litr naparu ze 100 g kawy strata z chmielinami i osadami około 1,5 litra po gotowaniu i whirlpoolu wyszło 21 litrów - 19° blg i tyle poszło do fermentacji, czyli najprawdopodobniej mam 16° blg z zacierania + 3° blg z laktozy chłodzenie na dworze - 5,5 godziny fermentacja Danstarami Nottinghamami fermentacja ruszyła już w nocy, dużo szybciej niż w przypadku sucharów BRY-97 fermentacja burzliwa w temperaturze 17°C [09.12.2014] Ferm. burzliwa trwała na dobre 2 dni. Po tym czasie piana opadła, rurka przestała bulkać. Dzisiaj zauważyłem, że zaczęło bulkać na nowo. Szybkie sprawdzenie co się dzieje w fermentorze - 10,5° blg i leciutki kwasek. Zobaczymy za jakiś czas czy to normalna sprawa, czy coś się wdało Podgrzewam fermentor, skoro fermentacja ruszyła na nowo, to niech dożre, co ma dożreć. [14.12.2014] Zlane na cichą. Fermentacja stanęła na 10,5° blg. Cicha w temp. 14°C. W smaku ok, żadnego kwasu. Martwi mnie płytkie odfermentowanie. Następnym razem muszę zdecydowanie obniżyć temperaturę zacierania. Na cichą dodaję 50g kawy w ziarnie - afrykańska arabica. [22.12.2014] Na cichej zeszło do 9 blg, czyli około 6 blg bez laktozy - jutro butelkowanie. Świetny aromat kawy. [23.12.2014] Rozlew 19 litrów z 50 g glukozy. 9,5 blg Kilka butelek rozlałem z bezpośrednim dodatkiem naparu z kawy do butelki. Koszt warki około 76 zł 1,99 zł / 0,5 litra [30.01.2015] Po ponad miesiącu od rozlewu piwo bardzo nisko nasycone. Chyba musiałem zabić drożdże. Ziarna kawy, które dawałem na cichą, dezynfekowałem spirytusem. I chyba ta mała ilość spirytusu, którą wlałem razem z ziarnem musiała sparaliżować drożdże. Dzisiaj otworzyłem kilka butelek i dodałem do każdej po troszku gęstwy lagerowej z warki #6. Zobaczymy co z tego będzie. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #4 Imperial Whisky Stout Miał być FES, coś a'la Smoky Joe, ale plany uległy zmianie - dodajemy mu mocy Zasyp: pilzneński Strzegom - 3 kg - 39% monachijski Strzegom - 1 kg - 13% whisky mocno wędzony Castle - 1 kg - 13% pale ale Optima - 0,75 kg - 10% pszeniczny Optima - 0,6 kg - 8% płatki owsiane - 0,5 kg - 7% palony Strzegom - 0,3 kg - 4% czekoladowy ciemny Optima - 0,25 kg - 3% barwiący Strzegom - 0,2 kg - 3% + kreda do zacieru - 3 g Razem 7,6 kg zasypu. Barwa - około 80 EBC [17.12.2014] Zacieranie w 20 litrach 65°-62°C - 70 minut dolanie 2 litrów wrzątku 72°C - 5 minut -> 78°C wygrzew - 5 minut całkowity czas zacierania - 90 minut Zacieranie poszło elegancko, uzyskałem 12 litrów brzeczki przedniej 21° blg, filtracja przy wysładzaniu się zacięła, ale pogrzebałem w złożu i poszło Do gotowania poszło 23 l brzeczki 18° blg Wydajność wychodzi około 76% - ładny wynik Chmielenie: Magnum szyszka 2014 11,2% - 50g - 65 minut Marynka granulat 2013 9% - 12g - 65 min wg kalkulatora PPPP - około 80 IBU całkowity czas gotowania - 65 minut uzyskałem 19 litrów brzeczki - 21,5° blg wystawione do piwnicy do chłodzenia - jutro zadam drożdże - gęstwa Danstar Notthingham po warce #3 w planach dodanie płatków dębowych na cichą [18.12.2014] Zadane 200 ml gęstwy do brzeczki o temperaturze 8°C Ferm. burzliwa w temp. 16°C [22.12.2014] Koniec fermentacji burzliwej, zeszło do 7 blg. Podgrzewam fermentor, może jeszcze troszkę spadnie. Jest nadzieja na fajne piwo [29.12.2014] Whisky RIS zlany na cichą. Zeszło do około 5,5-6° blg Odlałem do osobnego słoja około 3-4 litry, które będę dofermentowywał drożdżami winiarskimi Bayanus G995. Pozostała część warki (około 15-16 litrów) na normalnej cichej z dodatkiem 50 g płatków dębowych mocno opiekanych. [07.01.2015] RIS na bayanusach zszedł do 4,5° blg Koszt warki około 65 zł 1,82 zł / 0,5 litra [29.01.2015] Rozlew piwa: Piwo z płatkami dębowymi zeszło do 6° blg: 15 litrów - 35g glukozy - wyszły 43 małe butelki. W moim odczuciu 50g płatków dębowych mocno opiekanych jest słabo wyczuwalny. Zobaczymy jak piwo będzie się układać. Piwo z drożdzami winnymi rozlane do 9 buteleczek. Zeszło do około 5-4,5° blg. Glukozy do refermentacji dawałem na oko, bezpośrednio do butelek, około pół najmniejszej miarki. Czuć winny posmak. Ciekawie się komponuje z torfową wędzonką. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 17 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jakie planowałeś BLG i ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Jakie planowałeś BLG i ile litrów? W sumie to nic nie planowałem. Naszykowałem taki zasyp, celowałem standardowo w 20 litrów. Wyszło 19 litrów 21blg - jestem z tego zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Brzmi dobrze. Chetnie zdegustuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Warka #5 To miała być warka #5. To miał być eksperyment, z którego chciałem uzyskać dry stout. No nie wyszło Postanowiłem sobie, że zrobię mały eksperyment z płatkami zbożowymi. Chciałem zobaczyć, czy uda się zrobić normalne piwo z praktycznie samych płatków. Przygotowałem sobie następujący zasyp: płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,8 kg płatki owsiane błyskawiczne - 0,6 kg słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,36 kg słód barwiący Optima - 0,15 kg Planowałem zrobić mini warkę, około 10 litrów. Chciałem zrobić bardzo palony dry stout, celowałem w około 10 blg. Ewentualny ekstrakt chciałem podbić brązowym cukrem demerara i suszonymi śliwkami, które miały iść pod koniec gotowania. Przygotowałem sobie 6 litrów wody, wsypałem płatki i słody - zaczynamy zacieranie. Płatki pęczniały, pęczniały, pęczniały. Wody dolewałem, dolewałem, dolewałem. Zacier był tak gęsty, że trudno było mieszać. Przedłużałem zacieranie do 90 minut (najpierw 65-62°C, później podgrzanie do 70°C), ale próba jodowa ciągle była pozytywna. Nic to, pomyślałem sobie, i postanowiłem robić filtrację. W tym momencie przychodzi mnie smutna refleksja, dociera do mnie mój poziom ignorancji Ciemne słody, których użyłem są pewnie zbyt mało, albo wcale nieaktywne enzymatycznie i nie było w nich niczego, aby rozbić skrobię z płatków. Oczywiście doszedłem do tego wniosku po pseudo filtracji, gdybym wpadł na to wczesniej, mógłbym się ratować dosypując jasnego słodu do zacieru. BTW, ktoś wie jakie proporcje słód/płatki muszą być aby poradzić sobie ze skrobią z płatków? No nic, moja głupota moja strata. Efektem mojego eksperymentu był kisiel o smaku palonego jęczmienia Niestety nie poczęstuję już nikogo tym deserem, bo całość poszła w kanał. SMUTECZEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Eksperyment nie mógł się udać. Żeby przerobić skrobie trzeba użyć słodów podstawowych np. pilzneński, pale, monachijski. Edytowane 30 Grudnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Eksperyment nie mógł się udać. Żeby przerobić skrobie trzeba użyć słodów podstawowych np. pilzneński, pale, monachijski. a wiesz może ile potrzeba tej podstawy żeby sobie poradziła ze skrobią? Jakie jest minimum? Jakieś proporcje słód/płatki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Bezpiecznie, 50% zasypu słód podstawowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #6 Lager 11° blg Moje pierwsze podejście do lagerów. Traktuję to jako naukę i sprawdzenie domowych możliwości do produkcji dolniaków. Dodatkowo czyszczę magazyn z resztek słodów, które mi zostały po ostatnich zakupach. Zasyp: pale ale Optima - 2,24 kg - 53% pilzneński Optima - 1,55 kg - 36% płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg - 9% barwiący 1100-1500 EBC Optima - 0,06 kg - 1,5% (dodane na ostatnie 15 minut zacierania w celu nadania barwy) barwa około 20 EBC [12.01.2015] Zacieranie w 17 litrach, zacier bardzo luźny, wygodny Temp. zacierania 66-62°C - 50 minut podgrzanie do 77°C całkowity czas zacierania - 66 minut Uzyskałem 13 litrów brzeczki przedniej 16° blg Wysładzanie ok. 10 litrów wody do gotowania poszło 23,5 litra brzeczki o niewiadomym ekstrakcie, bo zapomniałem zmierzyć Chmielenie: Magnum szyszka 2014 11,2% - 21 g - 60 min Galaxy granulat 2014 15% - 5g - 10 min Citra granulat 2013 13,6% - 6g - 10 min około 32 IBU Po gotowaniu wyszło 19,5 litra brzeczki 12,5° blg. Dolałem 3 litry wody. Do fermentacji idzie 22,5 litra o ekstrakcie 11° blg. Wydajność 78% Fermentacja drożdżami Erbslöh BrewMasters Lager, które są podobnież klonem W34/70 Do lagerowania planuję sypnąć resztki chmielu, które mi zostały (Citra i Galaxy) Zacząłem także zliczać koszty poszczególnych warek (uwzględniam tylko surowce i przesyłkę). Tutaj wyszło mi około 34 zł. około 0,80 zł/0,5l [13.01.2015] Zadanie uwodnionymi drożdzami (20g - dwie paczki). Temp. brzeczki 16°C, przeniesione do pomieszczenia o temp. 12°C [14.01.2015] Minęła doba od zadania drożdży, cały czas lag [17.01.2015] Widoczne oznaki fermentacji pojawiły się po 48h od zadania drożdży. Obecnie ładnie bulka, ale zdecydowanie wolniej niż przy ejlach [20.01.2015] Jednak fermentacja przebiegła dość szybko. Wszędzie pisano, że burzliwa w przypadku lagerów trwa około 2 tygodnie. U mnie dzisiaj już tylko resztki piany zostały. Zeszło tylko do 4,5° blg. W smaku i aromacie zdecydowany charakter lagerowy. Poczekam jeszcze kilka dni i będę myślał o cichej/lagerowaniu. Przerwy diacetylowej nie przewiduję. [30.01.2015] Zlane do lagerowania. Trochę martwi mnie niskie odfermentowanie - zeszło do 4° blg. Lageruję w zamrażarce - będę starał się utrzymać temperaturę około 0-1°C. Muszę kupić sobie sterownik temperatury. [12.02.2015] Dałem 20g chmielu na cichą: 7g Citry i 13g Galaxy. Piwo nie wyklarowało się w lagerowaniu aż tak, jakbym chciał. Do tego czuć delikatne masełko. Brak przerwy diacetylowej był jednak błędem. Przy drugim lagerze muszę ją koniecznie zastosować. [15.02.2015] Wlałem roztwór żelatyny w celu klarowania. 8 g żelatyny/300 ml wody [18.02.2015] Rozlane 21 litrów z 90g glukozy. Masło. Ostatecznie zeszło troszkę poniżej 4° blg. Żelatyna zrobiła robotę, wreszcie będzie klarowne piwo Edytowane 19 Lutego 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Fermentacja drożdżami Erbslöh BrewMasters Lager, które są podobnież klonem W34/70 Skąd masz takie info? Edytowane 19 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Skąd masz takie info? Na stronie sklepu napisali: "podobne do szczepu Fermentis W34/70" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Warka #7 American India Pale LagerTaki freestyle - american - lager. Eksperymentów z lagerami ciąg dalszy.Warzone 3 lutego 2015Zasyp:pale ale Optima - 2 kg - 36,5%pilzneński Optima - 2 kg - 36,5%monachijski Optima - 1 kg - 18%pszeniczny Optima - 0,3 kg - 5%karmelowy jasny Optima - 0,2 kg - 3,5%barwa 12 EBCZacieranie w 20 litrach wody66-62°C - 60 minutwygrzew do 77°C - 5 minutcałkowity czas zacierania - 75 minutUzyskałem 15 litrów brzeczki przedniej 16,5° blg Wysładzanie 8 litrów wodyDo gotowania psozło 23,5 litra 13,5° blgwydajność około 78%Chmielenie:do gotowania użyłem tylko chmielu Apollo 2013 granulat 19,5%15g - 60 minut10g - 45 minut10g - 30 minut10g - 15 minut8g - 0 minut - wyłączenie palnikawg kalkulatora PPPP - około 98 IBUdo fermentora poszło 19,5 litra brzeczki 15,5°blgpo wystudzeniu zostaną zadane gęstwą Erbslöh BrewMasters Lager z warki #6planowane chmielenie za zimno podczas lagerowania:50g Equinox 2014 i 50 g Rakau 2014koszt warki około 62 zł - 1,66 zł/0,5lzadane 400 ml gęstwy z warki #6fermentor w pomieszczeniu o temp. 11°Cgęstwa ruszyła jak szalona po 2 godzinach od zadania - pięknie [18.02.2015]Zlane do lagerowania. Zeszło do 5° blg. Trzy dni wcześniej wystawiłem do temp. 15 stopni na przerwę diacetylową.Lagerowanie w temp. 0-6 °C Do lagerowania sypałem chmiel przez 5 dni przed rozlewem. Razem poszło 76g: 45g Rakau 2014 i 31g Equinox 2014 [03.03.2015] Rozlew 18 litrów z 86g glukozy. Edytowane 3 Marca 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Warka #8 Smoked Robust PorterPiwo delikatnie wędzone, złożone z posmakami i aromatami karmelu, czekolady i suszonych owoców. Niska goryczkaUwarzone 4 lutego 2015Zasyp:monachijski Optima - 1,9 kg - 32,5%pilzneński Optima - 1,6 kg - 27,4%wędzony bukiem Weyermann - 1 kg - 17,1%czekoladowy 400 Strzegom - 0,4 kg - 6,8%żytni Optima - 0,3 kg - 5,1%special B Castlemalting - 0,3 kg - 5,1%karmelowy ciemny Optima - 0,15 kg - 2,6%cukier trzcinowy Demerara - 0,2 kg - 3,4% (dodany na koniec gotowania)barwa 67 EBCZacieranie w 20 litrach wody:67-62°C - 60 minutwygrzew 77°C - 5 minutcałkowity czas zacierania - 75 minutuzyskałem około 13 litrów brzeczki przedniej 16°blg, wysładzanie 10 litrami wody, wydajność standardowe w moim przypadku 78%Gotowanie - 60 minutChallenger granulat 8,3% 2014 - 26g - 60 minutEast Kent Goldings granulat 6% 2014 - 10g - 10 minutEast Kent Goldings granulat 6% 2014 - 8g - wyłączenie palnikagoryczka wg kalkulatora - 30 IBUNa ostatnie 15 minut gotowania dodałem 120g suszonych śliwek i 200g cukru trzcinowego Demerarawyszło 21,5 litra 15,5° blg, dolane 0,8 litra wody do uzyskania 15°blgfermentacja uwodnionymi sucharami S-04 w temperaturze 16°Cplanowane zadania na cichą płatków dębowych własnej robotykoszt warki około 60 zł, wychodzi 0,5l - 1,4 zł[14.02.2015]Zlane na cichą. Zeszło tylko do 6blg. Dodane płatki dębowe własnej roboty wymoczonymi w sherry. [24.02.2015] Rozlew z 64g glukozy. Ostatecznie odfermentowało do 5,5 blg Edytowane 24 Lutego 2015 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 (edytowane) Dzisiaj pobawiłem się w robienie wiórów dębowych. Miałem dostać od kolegi kawałek drewna dębu czerwonego (amerykańskiego), ale że czas naglił i nie chciałem czekać, zrobiłem to na zwykłym dębie jaki znalazłem w piwnicy (chyba szypułkowy). Urąbałem trochę drzazg, przesuszyłem, zagotowałem i dałem do piekarnika. Piekłem przez około 75 minut w temp 220°C. Zapach w całym domu niesamowity! Wyszło mi około 130 g tych drzazg. Zalałem je 150 ml sherry. Całość postoi tylko około tygodnia, bo mam zamiar dać to na cichą do warki #8. Co z tego wyjdzie, to nie wiem, jeden wielki eksperyment Edytowane 5 Lutego 2015 przez zaglob sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Ja wypiekałem korę dębu z Rogalina. Podczas pieczenia fajny zapach. Do piwa nie wniosła nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Podobnież kory nie powinno się używać do dębienia alkoholi. Chyba, że liczyłeś na unikalny prasłowiański terroir Rogalina Ile dałeś tych wiórów i jak je wypiekałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się