profik Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Po fermentacji owoców będzie tak o 50% mniej. Wiśni co prawda nie próbowałem ale mam takie spostrzeżenia po rabarbarze i malinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Jakie kakao? Widzisalem w sklepie ze wszystkie maja 8-11% tluszczu. Nie plywaly oczka tluszczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Jakie kakao? Widzisalem w sklepie ze wszystkie maja 8-11% tluszczu. Nie plywaly oczka tluszczu? Zwykłe kakao, to z wiatrakiem Wszystkie kakao dostępne w sklepach jest niby odtłuszczone, a i tak mają około tych 10% tłuszczu. Tutaj użyłem około 250 g, a przy innych piwach dawałem nawet więcej. Piana w tych piwach była zazwyczaj kiepska, ale tłuszcz nigdy nie był widoczny, czy odczuwalny. Gorzej wyglądało gdy używałem kokosa - w gotowym piwie wytrącał się brzydki kożuch, ale samo piwo było smaczne. Edytowane 8 Października 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Po fermentacji owoców będzie tak o 50% mniej. Wiśni co prawda nie próbowałem ale mam takie spostrzeżenia po rabarbarze i malinach Zastanawiam się w takim razie, czy nie wycisnąć jeszcze soku, przegotować go i dodać do fermentacji. Mam jeszcze drugie 2,5 kg zamrożonych wiśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 8 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Robiłem tak z malinowym, całkiem dobre efekty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 11 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2016 (edytowane) #53 IPA 14,8 blg Zwykłe IPA do chlania. Bez historii. Warzone 11.10.2016 Zasyp: pale ale Strzegom - 5 kg monachijski Strzegom - 0,5 kg carared Weyermann - 0,3 kg zakwaszający Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 69-63C - 60 minut 78C całkowity czas zacierania 75 minut do gotowania 22 litry brzeczki 15,2 blg Chmielenie: Iunga 2015 PL 11% - 20 g - 60 minut Iunga 2015 PL 11% - 25 g - 40 minut Iunga 2015 PL 11% - 25 g - 20 minut Pekko 2015 US 13,6% - 42 g - wyłączenie palnika około 75 IBU na ostatnie 20 minut mech irlandzki planowane chmielenie na cichej resztkami z magazynu: Huell Melon, Azacca, El Dorado po gotowaniu uzyskałem 18 litrów brzeczki 17,3 blg dolane 3 litry - wychodzi 21 litrów 14,8 blg beznadziejna wydajność Fermentacja gęstwą New World Strong Ale po warce #51. Temperatura otoczenia - 17C [27.10.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 4 blg. Ostatnie 5 dni przeniesione do temp otoczenia 19C [02.11.2016] Na aromat: 50 g Huell Melon, 20 g Citra i 20 g Galaxy [07.11.2016] Rozlew 19 litrów z 80 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 6% alkoholu. Edytowane 7 Listopada 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 14 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) #54 Zest APA 12,8 blg Piwo uwarzone na eliminacje II edycji poznańskich bitew piwnych. Musisz to wygrać kochanie Warzone 14.10.2016 Zasyp: pale ale Maris Otter Fewcett - 4,5 kg płatki ryżowe błyskawiczne - 0,8 kg cara clair Castle - 0,5 kg zakwaszający Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 6 kg Zacieranie: 67-64C - 90 minut mashout 78C razem czas zacierania - 100 minut przed dodaniem do zacieru płatków - gotowanie przez 5 minut do gotowania 23 litry brzeczki 16 blg Chmielenie i dodatki: Galaxy AUS 2015 14,5% - 15 g - 60 minut Galaxy AUS 2015 14,5% - 15 g - 30 minut Citra US 2015 13,5% - 30 g - 1 minuta otarte skórki z 4 limonek, 2 grapefruitów i 1 cytryny + sok z 2 limonek i cytryny - 1 minuta trawa cytrynowa - 20 g - 1 minuta około 50 IBU po gotowaniu uzyskałem 18,3 litra brzeczki 17,6 blg, dolane wody do objętości 25 litrów - 12,8 blg Fermentacja starterem z FM52 Amerykański Sen. Temperatura otoczenia - 16C [27.10.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,5 blg. Ostatnie 3 dni przeniesione do temp otoczenia 19C [28.10.2016] 50 g Citra 2015 na aromat [30.10.2016] 50 g Galaxy 2015 na aromat [02.11.2016] Rozlew 24 litrów z 100 g glukozy. Do rozlewu dodane 100 ml nalewu z macerowania skórek z limonek, cytryn i grejpfruta. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu. Edytowane 2 Listopada 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) #55 Tropical Stout 17 blg Warzone 29.10.2016 Zasyp: wiedeński Strzegom - 4 kg płatki owsiane - 0,5 kg aroma Castle - 0,3 kg carared Weyermann - 0,2 kg carafa special III Weyermann - 0,2 kg razem zasyp - 5,2 kg Zacieranie: 69-66C - 60 minut wygrzew 78C całkowity czas zacierania - 70 minut do gotowania 21 litrów 14 blg Gotowanie: czas gotowania - 60 minut El Dorado US 14% - 25 g - 30 minut kakao - 80 g - 5 minut cukier trzcinowy nierafinowany - 500 g - 5 minut 30 IBU Zebrane 18 litrów 18 blg. Rozcieńczone 1 litrem - 17 blg Fermentacja gęstwą FM Amerykański Sen po warce #54. Temperatura otoczenia 21 C. [12.11.2016] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3,5 blg [06.12.2016] Rozlew 18 litrów z 75 g glukozy. Odfermentowanie do 3,5 blg - 7% alkoholu. Ostatnie 2 tygodnie cichej przeniesione do temp. otoczenia 5C. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 (edytowane) #56 Grenadine Pale Ale 11,5 blg Warzone 12.11.2016 Zasyp: pilzneński Strzegom - 2 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg pale ale Maris Otter Fewcett - 0,5 kg monachijski Strzegom - 0,5 kg cara clair Castle - 0,3 kg razem zasyp - 4,3 kg Zacieranie: 64-61C - 60 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 70 minut do gotowania 20 litrów 12,3 blg Gotowanie: Iunga PL 2015 11% - 20 g - 60 minut Iunga PL 2015 11% - 10 g - 20 minut miąższ z owoców granatu - 5 minut sok z granatów 100% - 1 litr - wyłączenie palnika około 35 IBU Uzyskane 17,5 litra brzeczki 13,8 blg. Rozcieńczone 3,5 litra. Fermentacja 21 litrów 11,5 blg gęstwą FM Amerykański Sen po warce #55 [24.11.2016] Rozlew 20 litrów z 90 g glukozy, od razu bez zelwania na cichą. Odfermentowanie do 2.5 blg - 4,5% alkoholu. Dodatek granatu mało wyczuwalny. Edytowane 24 Listopada 2016 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) #57 Old Ale 18 blg Warzone 01.12.2016 Zasyp: pale ale Soufflet - 6 kg special B Castle - 0,5 kg melanoidynowy Weyermann - 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,4 kg razem zasyp - 7,3 kg Zacieranie: 66-62 C - 55 minut 72 C - 10 minut wygrzew 78 C razem czas zacierania - 75 minut Do gotowania - 24 litry brzeczki 16,8 blg Chmielenie i dodatki: Magnum PL 13,5% - 25 g - 60 minut śliwki suszone - 400 g- 20 minut melasa trzciny cukrowej - 400 g - 20 minut około 40 IBU po gotowaniu - 20,2 litrów brzeczki 21,4 blg. Rozcieńczone do objętości 24 litrów - 18 blg Fermentacja starterem FM13 Irlandzkie ciemności. Temp. otoczenia - 17-18C [17.12.2016] Zlane na cichą. Dodatek 50 g płatki dębowe whisky i 50 g płatki sherry Oloroso. Ostatni tydzień przeniesione do temp. otoczenia 20-21 C. Odfermentowanie do 5 blg. [03.01.2017] Rozlew 23,5 litra z 100 g glukozy. Odfermentowanie do 5 blg - 7% alkoholu. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) #58 Wheat Wine 23,5 blg Warzone 17.12.2016 Zasyp: pszeniczny jasny Weyermann - 5 kg pale ale Souflett - 4 kg caramel hell Weyermann - 0,5 kg special B Castle - 0,3 kg razem zasyp - 9,8 kg Zacieranie: 66-64 C - 75 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 90 minut do gotowania 21 litrów brzeczki 21 blg Chmielenie: Magnum PL 2016 13,5% - 40 g - 60 minut Azacca US 2015 14% - 20 g - 40 minut Southern Cross NZ 2016 14% - 20 g - 20 minut Sticklebarct NZ 2016 12,2 % - 20 g - do chłodzenia Rakau NZ 2016 10,2% - 20 g - do chłodzenia pod koniec gotowania dodatek 500 g cukru Dark Muscovado teoretycznie, około 150 IBU po gotowaniu uzyskane 16,5 litra brzeczki 25,6 blg. rozcienczone 1,5 l do objętości 18 litrów - 23,5 blg Fermentacja gęstwą FM Irlandzkie Ciemności po warce #57. Temperatura otoczenia 16C [03.01.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 7-8 blg. [24.01.2016] Rozlew 17 litrów z 70 g glukozy. Odfermentowanie do około 8 blg - 8,5% alkoholu. Ostatni tydzień przed rozlewem - cold crash w temp 0-3C Edytowane 24 Stycznia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) #59 Wheat Lager 10,3 blg Wysłodziny po warce #58 Warzone 18.12.2016 Chmielenie: Azacca US 2015 14% - 15 g - 60 minut Azacca US 2015 14% - 13 g - wyłączenie palnika Sticklebract NZ 2016 12,2% - 10 g - wyłączenie palnika Rakau NZ 2016 10,2% - 10 g - wyłączenie palnika Około 45 IBU Po gotowaniu uzyskałem 9,5 litra brzeczki 14,6 blg. Dolane 4 litry wody do uzyskania 13,5 litra 10,3 blg Fermentacja FM 31 Bawarska Dolina bez startera, bezpośrednio do brzeczki. Temperatura otoczenia 9C. Po dobie ciągle lag. [23.12.2016] Zadawanie drożdży bez startera, nawet przy tak niskim ekstrakcie i mniejszej objętości, nie było dobrym pomysłem dla lagera. Lag trwał ponad 3 dni, drożdże ruszyły dopiero, gdy przeniosłem fermentor do temp. 16C. Teraz ponownie przeniesione do niższej temperatury. [06.01.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 3 blg [24.01.2017] Rozlew 13 litrów z 50 g glukozy. Odfermentowanie do 3 blg - 4% alkoholu. Lagerowanie przed rozlewem w temp. 0-3C Edytowane 24 Stycznia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 23 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2016 (edytowane) #60 West Coast IPA 16,5 blg Piwo na ćwierćfinał Poznańskich Bitew Piwnych Warzone 23.12.2016 Zasyp: pilzneński premium Weyermann - 5 kg pilzneński Strzegom - 1 kg cara clair Castle - 0,25 kg carapils Weyermann - 0,25 kg zakwaszający Bestmalz - 0,3 kg razem zasyp - 6,8 kg Zacieranie: 66-61 C - 60 minut mashout 78C razem czas zacierania - 75 minut do gotowania 25 litrów brzeczki 15,5 blg Gotowanie: Magnum PL 2016 13,5% - 25 g - 60 minut Southern Cross NZ 2016 14% - 15 g - 40 minut Sticklebract NZ 2016 12,2% - 15 g - 30 minut Rakau NZ 2016 10,2% - 15 g - 20 minut Southern Cross NZ 2016 14% - 25 g - wyłączenie palnika Sticklebract NZ 2016 12,2% - 15 g - wyłączenie palnika Rakau NZ 2016 10,2% - 5 g - wyłączenie palnika +cukier biały - 0,5 kg około 90 IBU Uzyskane 19,8 litra brzeczki 20 blg. Rozcieńczone do objętości 24 litrów - 16,5 blg. Fermentacja dwie paczki uwodnionych US-05. Temp. otoczenia 16C. [06.01.2017] Zlane na cichą. Ostatnie 4 dni w temp. 22 C. Odfermentowanie do 3 blg. [09.01.2017] Pierwsza porcja chmielu na cichą: 30 g Sticklebract NZ 2016 i 30 g Southern Cross NZ 2016 [11.01.2017] Druga porcja chmielu na cichą: 50 g Rakau NZ 2016 i 25 g Saaz CZ 2016 [17.01.2017] Rozlew 22 litrów ze 100 g glukozy. Ostatnie dwa dni przeniesione do temp. otoczenia 2C na cold crash. Odfermentowanie do 2,5 blg - 7,5 % alkoholu Edytowane 17 Stycznia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (edytowane) #61 Rauchbock grusza 17 blg Warzone 07.01.2017 Zasyp: wędzony gruszą Viking-Strzegom - 5 kg wędzony Steinbach - 1 kg monachijski typ II - Viking-Strzegom - 1 kg melanoidynowy Weyermann - 0,35 kg caraared Weyermann - 0,25 kg razem zasyp - 7,6 kg Zacieranie: 66-64 C - 65 minut mashout 77C do gotowania 25 litrów brzeczki 16,4 blg Gotowanie: Magnum PL 13,5 % 2016 - 8 g - 60 minut Southern Cross NZ 14% 2016 - 10 g - 60 minut około 30 IBU Uzyskane 21 litrów brzeczki 18,6 blg. Dolane 2 litry wody. Do fermentacji 23 litry 17 blg. Fermentacja gęstwą FM31 Bawarska Dolina po warce #59. [06.02.2017] Zlane do lagerowania. Ostatnie 3 dni przeniesione na przerwę diacetylową do pomieszczenia o temp. 15C. Odfermentowanie do 5,2 blg [09.03.2017] Rozlew 22 litrów z 80 g glukozy. Do rozlewu dodana gęstwa po warce #63. Odfermentowanie do 4,8 blg - 6,5% alk. Edytowane 9 Marca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) #62 Malinowy Munich Dunkel 11,5 blg Miał być pils, ale zgapiłem się, że mam za mało słodu pilzneńskiego i musiałem się ratować monachijskim. Kolor podbity również dodatkiem malin. Warzone 08.01.2017 Zasyp: monachijski Viking-Strzegom - 3 kg pilzneński Strzegom - 2 kg carapils Weyermann - 0,4 kg razem zasyp - 5,4 kg Zacieranie: 65-63 C - 70 minut mashout 78 C Do gotowania 22 litry 12,7 blg Gotowanie: Sticklebract NZ 2016 12,2% - 10 g - 60 minut Saaz CZ 2016 4% - 25 g - 60 minut Saaz CZ 2016 4% - 25 g - wyłączenie palnika na ostatnią minutę gotowania dodany 1 litr soku 100% z malin około 25 IBU Po gotowaniu uzyskane 18,5 litra brzeczki 14,7 blg. Dolane 5 litów wody - 23,5 l 11,5 blg Fermentacja gęstwą FM 31 Bawarska Dolina po warce #59 [06.02.2017] Zlane do lagerowania. Ostatnie 3 dni przeniesione na przerwę diacetylową do pomieszczenia o temp. 15C. Odfermentowanie do 3,2 blg [07.03.2017] Rozlew 22,5 litra ze 100 g glukozy. Do rozlewu dodane dwie łyżki gęstwy po warce #63. Odfermentowanie do 3 blg - około 4,5-5% alkoholu. Edytowane 7 Marca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) #63 Pils 12,2 blg Warzone 18.02.2017 Zasyp: pilzneński Soufflet - 5 kg carapils Weyermann - 0,3 kg zakwaszający Bestmalz - 0,3 kg razem zasyp - 5,6 kg Zacieranie: 64-61 C - 55 minut wygrzew 79 C razem czas zacierania - 70 minut do gotowania 23 litry brzeczki 15 blg Chmielenie: Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 60 minut Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 30 minut Saaz CZ 2016 4% - 23 g - wyłączenie palnika Cascade PL 2016 - 5,5% - 50 g - wyłączenie palnika około 50 IBU po gotowaniu zebrane 17,5 litra brzeczki 18,5 blg. Dolane 9 litrów wody. Fermentacja 26,5 litra 12,2 blg gęstwą FM 31 Bawarska Dolina po warce #62 [07.03.2017] Zlane do lagerowania. Odfermentowanie tylko do 4 blg. Ostatnie 3 dni przeniesione na przerwę diacetylową do temp. otoczenia 15C [21.03.2017] Rozlew 26 litrów ze 115 g glukozy. Lagerowanie niestety w temp 5-8C. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alk. Edytowane 21 Marca 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) #64 Niskoalkoholowe II 6,4 blg Drugie podejście do tematu po wcześniejszej nieudanej próbie z niskim woltażem. Warzone 24.03.2017 Zasyp: pilzneński Soufflet - 1 kg pszeniczny jasny Bestmalz - 1 kg żytni Strzegom - 0,5 kg carapils Weyermann - 0,3 kg zakwaszający Castle - 0,2 kg razem zasyp - 3 kg Zacieranie na słodko: 70 C - 65 C - 55 minut wygrzew - 78 C do gotowania brzeczka 8,2 blg Chmielenie i dodatki: Chinook PL 2016 10% - 20 g - 30 minut Chinook PL 2016 10% - 10 g - 15 minut Chinook PL 2016 10% - 20 g - 0 minut trawa cytrynowa - 20 g - 5 minut czas gotowania - 60 minut około 20 IBU Uzyskane 15,5 l brzeczki 11 blg. Rozcieńczone 11,5 litra do gęstości 6,4 blg. Fermentacja 27 litrów 6 blg uwodnioną paczką sucharów US-05 [02.04.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,5 blg [08.04.2017] Rozlew 26 litrów z 140 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 2 % alkoholu. Miałem nadzieję na płytsze odfermentowanie. Na 3 dni przed rozlewem chmielone na zimno 50 g Casacade PL 2016. Edytowane 8 Kwietnia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Fermentacja 27 litrów 6 blg uwodnioną paczką sucharów US-05 Tym razem bez problemu z drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 30 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Fermentacja 27 litrów 6 blg uwodnioną paczką sucharów US-05 Tym razem bez problemu z drożdżami? Tym razem bez problemów. Przy Niskoalkoholowym #1 miałem najpierw zdechłe, później stare drożdże i efektem była apteka i zlew. Zamierzam zlać dość szybko na cichą, więc niedługo już zobaczę pierwsze efekty, co wyszło tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) #65 Pine Black Ale 12 blg Warzone 1 kwietnia 2017, zacieranie dzień wcześniej. Zasyp: pilzneński Soufflet - 3,5 kg monachijski typ II Viking - 1 kg caraared Weyermann - 0,25 kg razem zasyp 4,75 kg do wysładzania dodałem 0,25 kg słodu pszenicznego czekoladowego Weyermanna w celu zabarwienia na ciemno i nadania jak najmniej palonych posmaków Zacieranie: 65-60C - 65 minut wygrzew 78C razem czas zacierania - 75 minut do gotowania - 19 litrów 13,6 blg Chmielenie i dodatki: Magnum 13,5% PL - 30 g - 60 minut Chinook 10% PL - 20 g - 30 minut Chinook 10% PL - 30 g - wyłączenie palnika pączki sosny suszone - 100 g - wyłączenie palnika około 65 IBU Uzyskałem 15 litrów 15,9 blg. Dolane 5 litrów wody. Fermentacja 20 litrów 12 blg paczką sucharów Danstar Nothingham rozmnożoną na półlitrowym starterze. Do fermentacji kilka kropel olejku pichtowego. [15.04.2017] Rozlew 20 litrów z 80 g glukozy. Bez cichej. Do rozlewu kilka kropel olejku pichtowego. Odfermentowanie do 3 blg - 5% alkoholu. Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 pączki sosny suszone chodzi o pędy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 pączki sosny suszone chodzi o pędy? Dokładnie o coś takiego: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 a jak aromat po otwarciu torebeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 a jak aromat po otwarciu torebeczki? Aromat z tego jest dość słaby, pączki dodaję bardziej w celu nadania smaku sosny. Aromat wzbogacam kilkoma kroplami olejku pichtowego. To on robi aromatyczną robotę tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 8 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2017 (edytowane) #66 Session IPA 11,8 blg Warzone 8.04.2017. Zacieranie dzień wcześniej. Zasyp: pale ale Weyermann - 4 kg pilzneński Soufflet- 0,5 kg carapils Weyermann - 0,4 kg zakwaszający Castle - 0,3 kg razem zasyp - 5,2 kg Zacieranie: 65-61C - 60 minut wygrzew 77C razem czas zacierania - 65 minut Do gotowania 22,5 litra 15 blg Chmielenie: Magnum PL 2016 13,5% - 20 g - 60 minut Magnum PL 2016 13,5% - 25 g - 45 minut Chinook PL 2016 10% - 25 g - 30 minut Chinook PL 2016 10% - 25 g - 15 minut Sybilla PL 2016 6,9% - 50 g - do chłodzenia około 90 IBU Po gotowaniu uzyskane 18, 5 litra brzeczki 17 blg. Rozcieńczone do 26,5 litra 11,8 blg. Fermentacja gęstwą US-05 po warce #64 [24.04.2017] Zlane na cichą. Odfermentowanie do 2,5 blg [05.05.2017] Rozlew 25 litrów z 120 g glukozy. Odfermentowanie do 2,5 blg - 5% alkoholu. Na ostatnie 5 dni cichej 50 g Mosaic US 2016, na ostatnie 2 dni 50 g Pacifica NZ 2016. Edytowane 5 Maja 2017 przez zaglob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się