ferarri42 Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Wczoraj zabutelkowałem piwo z brewkita po cichej fermentacji i teraz mam takie pytanie. W niektórych butelkach dzisiaj zauważyłem pływające frędzle. Czy to może być oznaka zakażenia czy może jest to normalne i po czasie wszystko opadnie na dno i będzie ok. Dodam że butelki były czyste i to nie jest z nich brud. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 jak duże te frędzle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Zwykle nie ma czegoś takiego w butelkach, co najwyżej osad drożdżowy, więc nie najlepiej to rokuje. Otwórz jedną i zobacz jak smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Czytałem o czymś takim, chyba u Millera. Tak dobrze pamiętałem. Wada: sznureczki (widoczne w butelkach galaretowate pasemka).Winowajca: Złożone polimery węglowodanowe lub białkowe. Przyczyna/y: Zakażenie (bakteriami kwasu mlekowego lub octowego, częsciej tymi pierwszymi). Środki zaradcze: zdezynfekuj sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 jak duże te frędzle? Mniej więcej średnica 2 milimetry. Obawiam się że wszystko pójdzie do wylania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 tak jak napisał coder , zdegustuj i napisz jak smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Ok, ale dopiero jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Jak butelkowałeś to nie próbowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Nie, nie smakowałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Nie, nie smakowałem Dziwne, zawsze przed rozlewem trza pół kufelka wlać w gardło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Chyba zacznę tak robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Chyba zacznę tak robić jak to chyba ? ZACZNIJ !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Nie, nie smakowałem Ja zawsze wypijam próbkę pobraną do pomiaru °Blg i wtedy mniej więcej wiem jakiego piwa sobie nawarzyłem. Jeżeli chodzi o frędzle, to kiedyś też coś takiego mi w piwie pływało, ale raczej były to resztki chmielu które z czasem same opadły na dno i piwo było dobre (było to piwo z ekstraktów z chmieleniem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Mnie też czasami występowały delikatne farfocle, albo z chmielu albo osad drożdzowy! Warto walnąć jedną flache i już będzie wiadomo pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Cześć. Ja frędzle miałem tylko w butelkach z rezerwą, gdzie chmiel nie był jakoś za specjalnie odfiltrowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ferarri42 Opublikowano 12 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Dzisiaj rano spróbowałem i w smaku niezauważyłem nic niepokojącego to znaczy żadnego kwachu itd. Myśle a raczej mam nadzieje że będzie wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się