Skocz do zawartości

Gozdawa Stout 1,7kg + 2,5kg pale ale + 500g laktozy


mazmazik

Rekomendowane odpowiedzi

witam, jak w temacie. chcę uwarzyć szybkiego milk stouta, lub coś w ten deseń, w ten weekend. czy taka "receptura" da radę? w domu zostało mi 2,5kg słodu pale ale i chciałbym go zatrzeć na wytrawnie, aby piwo nie wyszło za słodkie, bo jak dobrze rozumiem "kity" są przewidziane na dodatek cukru.

 

kolejne pytanie, czy ze względu na dodatek laktozy mam gotować brzeczkę, czy po prostu zalać wrzątek do wiadra i rozpuścić w nim kit, laktozę i brzeczkę z zacierania tego słodu?

 

Poprzednie piwo filtrowałem w worku i wydajność była beznadziejna ;] musiałem do APA'y dosypać troszkę cukru, ale piwko fermentowało w 15-18 stopniach więc powinno być ok, APA'ie też chyba nie zaszkodzi jak będzie bardziej wytrawna. teraz mam super filtrator z oplotu więc będę filtrował i wysładzał zgodnie ze sztuką.

 

przy następnej, czwartej, warce zakupię garnek 50l i będę już warzył piwka ze słodów, bez kombinowania.

 

z góry dzięki za odpowiedź. zależy mi na czasie żeby do piątku zdążyła przyjść paczka. pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.