mazmazik Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 witam, jak w temacie. chcę uwarzyć szybkiego milk stouta, lub coś w ten deseń, w ten weekend. czy taka "receptura" da radę? w domu zostało mi 2,5kg słodu pale ale i chciałbym go zatrzeć na wytrawnie, aby piwo nie wyszło za słodkie, bo jak dobrze rozumiem "kity" są przewidziane na dodatek cukru. kolejne pytanie, czy ze względu na dodatek laktozy mam gotować brzeczkę, czy po prostu zalać wrzątek do wiadra i rozpuścić w nim kit, laktozę i brzeczkę z zacierania tego słodu? Poprzednie piwo filtrowałem w worku i wydajność była beznadziejna ;] musiałem do APA'y dosypać troszkę cukru, ale piwko fermentowało w 15-18 stopniach więc powinno być ok, APA'ie też chyba nie zaszkodzi jak będzie bardziej wytrawna. teraz mam super filtrator z oplotu więc będę filtrował i wysładzał zgodnie ze sztuką. przy następnej, czwartej, warce zakupię garnek 50l i będę już warzył piwka ze słodów, bez kombinowania. z góry dzięki za odpowiedź. zależy mi na czasie żeby do piątku zdążyła przyjść paczka. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Brzeczkę trzeba gotować, m.in po to, aby odparować niektóre niepożądane substancje. Laktozę możesz dodać pod koniec gotowania. Brewkita nie gotuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazmazik Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 ok w takim razie tak zrobię. dobrze że zapytałem, bo zapomniałem, że musi odparować. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się