Skocz do zawartości

Granaty z cydru


pawgin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W sierpniu zrobiłem cydr (karton ze stonki) dałem 3 slodziki na litr oraz 8gr cukru naa litr na gaz. Ze slodzikiem przesadzilem o 1 drazetke. Idealnie będzie jeden slodzik na 0, 5l. Wydawało mi się że z cukrem nie przesadzę (w przepisach jest 5gr/0, 5l), lecz w piwnicy mam już skład amunicji (granatów). Butelki już strzelają. W zamyśle mam opcję że otworze wszystkie butelki i zleje do gasiora do tego nastawie kolejna porcję 10l soku i po fermentacji wszystko razem zmieszam i jeszcze raz zabutelkuje z 3gr cukru na 0, 5l.

Czy coś z tego będzie,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widocznie musiałeś nie doferemntować do końca cydru i coś sobie dojadły, albo słodzik nie był do końca czystym słodzikiem, sypałem nie raz do cydru 4 g/0,5 l i nie miałem takiego problemu (lubię mocne wysycenie cydru). Co do strzelania butelek schłodź mocno butelki, i porozchylaj kapsle zabezpieczając się żeby jakaś butelka w rękach ci nie strzeliła (przez koc, okulary ochronne grube ciuchy i rękawiczki) i potem to zakapsluj ponownie i czynność powtórz kilka razy ;) Aż się odgazuje odpowiednio. Zrób jak z przegazowanym piwem:

http://www.piwo.org/...nymi-granatami/

http://www.piwo.org/...ty-ostrzezenie/

http://www.piwo.org/...aty#entry306350

 

Tego co piszesz nie wiem czy jest sens, zakazi ci się to gdzieś po drodze i będziesz miał ocet a nie cydr ;) Z kolejnej porcji soku nastaw lepiej nowy cydr bo szkoda ryzykować, i odfermentuj go dobrze tym razem/zmień słodzik.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.