arek Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 #0,1 Pszeniczne (brewkit) Warka z 26.07.2009 - ekstrakt słodowy nachmielony WES ? pszeniczne 1,7kg - drożdże Safbrew WB-06 woda (kranówka, przegotowana) 12l ***** Zawartość cukru początkowa: 13 Blg Temperatura brzeczki w momencie dodawania drożdży: 25c 4 dzień fermentacji: http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=32&pos=24 30.07.2009 spadek zawartości cukru do 3,5 Blg, do refermentacji użyto: ekstrakt słodowy w proszku Muntons ? pszeniczny. http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=6&pos=2 Piwo pieniste, odbiega od stylu, ciemna barwa, nachmielone http://www.piwo.org/galeria/displayimage.php?album=lastup&cat=6&pos=0 Zdrówko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 czas uzupełnić zaległości z dzienniczka piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #02 Australijski Lager Niefiltrowany - brewkit Coopers Lager 1,7 kg - ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 1,7 kg + chmiel Marynka 20g (30min) woda 22l ***** Zawartość cukru początkowa: 11 Blg Refermentacja: ekstrakt słodowy WES Jasny (w proszku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #03 Czarne Pszeniczne - ekstrakt słodowy WES ? pszeniczne 2,4kg - słód czekoladowy pszeniczny 200g (60min) - słód Carafa II 50g (60min) - chmiel Lubelski 30g (60min) - drożdże Safbrew WB-06 woda 15l ***** Zawartość cukru początkowa: 12 Blg Refermentacja: ekstrakt słodowy Muntons - pszeniczny (w proszku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 #04 Czarny Kot / Mild - ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 1,7 kg - słód Carafa II 100g (60min) - słód czekoladowy 100g (60min) - chmiel Lubelski 23g (60min) - drożdże Safale S-04 woda 15l ***** Zawartość cukru początkowa: 9 Blg Refermentacja: cukier brązowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) #05 Złote Ale 12 / ipa - ekstrakt słodowy WES Jasny (w płynie) - 3,4 kg - słód Caraamber 250g (60min) - chmiel EKG 50g (60min) - chmiel Marynka 20g (60min) - chmiel EKG 25g (30min) - chmiel EKG 15g (15min) - chmiel EKG 10g (5min) - drożdże Safale S-04 woda 21l ***** Zawartość cukru początkowa: 12 Blg Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez arek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Degustacja piwa Złote Ale 12 podczas rzeszowskich pokazów warzenia w pubie Kuźnia: foto za: http://www.Browamator.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 A to ciekawe, używasz ekstraktów a słód wrzucasz do gotowania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Z angielska to się nazywa mini-mash method albo partial mashing. u nas rzadko spotykana metoda za wodą dosyć popularna. Zamiast podstawowych słodów używa się ekstraktów, natomiast słody specjalne, karmelowe, ciemne itp zaciera się w malutkim garnku . Następnie uzyskaną brzeczkę ze słodów specjalnych łączy się z ekstraktem słodowym nadając piwu określony styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) No tak, partial mash, jakoś te same czasy, jednocześnie przy słodach i chmielu, mnie zmyliły. Notabene Złote Ale było bardzo ciekawym piwem. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Notabene Złote Ale było bardzo ciekawym piwem. dzięki WiHuRa... i witaj Skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się